Het Nederlands Kampioenschap IJsvissen te Zweden (Deel 1)

Het Nederlands Kampioenschap IJsvissen te Zweden (Deel 1) 

Door Ron Smits

Door het achterwege blijven van een echte winter in Nederland heeft Sportvisserij Oost Nederland het NK IJsvissen in Zweden georganiseerd op zaterdag 30 en zondag 31 januari.

Woensdag 27 januari omstreeks 11.00 uur vertrekt de bus van Sportvisserij Nederland met Frans Boonstra (Sportvisserij Nederland), Hans Holsbeek (Sportvisserij Oost Nederland) en ik richting Kiel Duitsland om daar de veerboot naar Gotenburg te nemen.

Na een voorspoedige reis komen we om 16.45 uur bij de veerboot naar Gotenburg aan. Na het inchecken zijn we omstreeks 18.15 uur aan boord.

Inchecken en wachten op de douane.

We komen voor het eten nog even samen om wat bij te praten en een toost uit te brengen op de aanvang van ons ijsvisavontuur van komende zaterdag en zondag.


Mooi schip van Stena Line met 11 dekken.


Gedurende de nacht wakkert de wind flink aan.


Hans is de beleidsmedewerker van Sportvisserij Oost Nederland en tevens coördineert hij de BOA’s en de controleurs. Frans is beleidsmedewerker en jurist van Sportvisserij Nederland. Na het nuttigen van een dubbele schnitzel met wat groenten en gebakken aardappels zijn we naar onze hutten verhuisd om wat te slapen, want het is morgen weer vroeg dag.


Intact overblijfsel van de laatste oorlog uit de vorige eeuw in de monding van de haven.


De haven van Götenburg.


Helemaal fit na een goede nachtrust en een ouderwets Engels ontbijt komen we met een uur vertraging, veroorzaakt door de wind, omstreeks 09.45 uur aan in Götenburg. De wind wakkerde vannacht fors aan en het gieren van de wind is aan boord duidelijk hoorbaar.

Ook de invloed van de golven is (heerlijk) zichtbaar aan boord. Af en toe zwalken de passagiers van links naar rechts of andersom.

Drie uur later komen we aan bij Edleskogs Wärdhus (www.edsleskogswardhuse.se) van Johan Postma, die deze herberg al acht jaar samen met zijn echtgenote Hanneke runt. Vorige week bleef de thermometer steken bij een temperatuur van –19 Celsius graden, vandaag is het zo’n 22 graden warmer.

De regen van gisteren en de te verwachten bui van morgen kan echter de spelbreker worden, doordat het ijs supersnel dooit. Waarschijnlijk gaat de wedstrijd morgen al van start, in plaats van het geplande proefvissen onder leiding van de ervaren visgidsen Andy en Tommie.

De vooruitzichten op snoek zijn goed. Gisteren tijdens het proefvissen door de beide visgidsen wisten ze toch vier te landen in één uur. Andy heeft zojuist de dikte van het ijs op diverse plaatsen gemeten: tussen de 15 en 20 centimeter ijs.
 

Visgids Andy met zijn zoon Tim tijdens de proefsessie: een dubbel.


Smeltwater veroorzaakt overstromingen en stromende sloten.


Het warme interieur belooft een gezellig verblijf.

De herberg ligt direct aan het meer.

De bus met de deelnemers aan het NK arriveren omstreeks 16.45 uur om zich bij ons te voegen.

De deelnemers aan het NK gingen direct het ijs verkennen. Het ijs is dik genoeg bevonden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -