Groeten uit Patagoniƫ - deel 2

Groeten uit Patagonië - deel 2

Door Gerlof van den Berg

Het zoeken naar een auto en de hele bureaucratische afhandeling hebben me toch behoorlijk wat tijd gekost. Het is de hoogste tijd om een meerdaagse kampeertrip te gaan maken. De rivier die ik in gedachten heb ken ik nog van mijn eerste trip naar dit forellenparadijs.


Forellenparadijs…

Het is een behoorlijk grote rivier die redelijk snel stroomt. De rivier ontspringt uit een hoger gelegen meer om vervolgens zo´n 35 kilometer stroomafwaarts in een nog groter meer uit te monden.


Behoorlijk grote rivier.

Ik ga kamperen op het land van Alfredo en Patricia. Als ik aankom word ik eerst uitgebreid met koffie en broodjes ontvangen. De mensen leven hier nog net als vroeger. Vrijwel alles wordt zelf verbouwd en gemaakt. Daarnaast heeft Alfredo een aantal vleeskoeien, lammeren en varkentjes. Er is in dit gebied geen elektriciteit aanwezig en koken doet men hier op een fornuis gestookt op brandhout.

Onder de koffie legt Alfredo me uit dat de rivier nu heel anders stroomt dan voorgaande jaren. Om de plek te kunnen bereiken waar ik al eerder heb gekampeerd moet ik door een aftakking van de rivier heen. Een mooie 4wheel drive test dus! Na de koffie rijdt Alfredo even met me mee, om me de best doorwaadbare plek aan te wijzen.

De auto in de high gearing 4x4 stand en rijden maar. Het gaat eigenlijk verbluffend gemakkelijk en voordat ik het weet ben ik aan de overkant. Snel de tent opzetten en op naar de bovenloop van de rivier.


Mooie, veelbelovende plekken…

Na 5 worpen al een aanbeet die ik helaas niet weet te verzilveren. Ik vang die avond een stuk of 6 mooie vissen. Dit is geen rivier om grote aantallen vis te vangen. Het vissen is door de sterke stroming en de vele obstakels ook niet altijd even gemakkelijk maar het is wel een water met bijzonder fraaie en sterke exemplaren waarbij de kans op een trophyvis altijd aanwezig is.


Eén van de stuk of zes die avond.


Prachtige bruine

Eigenlijk heb ik iets te lang doorgevist want als ik bij de oversteekplaats terug kom, mik ik door de ingevallen duisternis op de verkeerde plek. De auto glijdt van een talud af en komt behoorlijk scheef te staan en vast te zitten. Razendsnel zet ik hem in zijn achteruit en bereik ik met veel moeite en geslip weer het vlakke gedeelte en gelukkig kan ik nu wel de juiste doorwaadbare plek vinden.

Zo vis ik 3 dagen op verschillende plaatsen over de gehele lengte van het water en vang mooie vissen, waaronder ook een aantal exemplaren die ik niet helemaal kan thuisbrengen. Volgens mij zijn het zeeforellen maar zeker ben ik er niet van omdat het daarvoor nog wel erg vroeg in het seizoen is. Ze vechten ook heel anders dan de fario´s en zijn loeisterk!


Loeisterke vis.

Het mooie hier is dat je het water over het algemeen helemaal voor jezelf hebt. Ik kom dan ook op een enkele boer na niemand tegen deze trip. Net voordat ik wil gaan stoppen op de laatste dag besluit ik om tijdens het teruglopen naar de auto, de mooist uitziende stekken nog een keer af te vissen. Aangekomen bij een hoge uitgesleten oever werp ik mijn streamer in. Vrijwel direct volgt een harde aanbeet van een grote vis.

Ik kan de vis onmogelijk landen op deze hoge oever. Ik moet er dus mee stroomafwaarts om een lagere oever te bereiken. Volgende probleem: Er staat een redelijk grote bamboestruik in de weg. Als ik de vis wil landen moet ik er dwars doorheen. Met de hengeltop zo hoog mogelijk boven het bamboe uit, lukt het me om me erdoorheen te wringen.

Zo´n 30 meter stroomafwaarts pak ik de vis uit het water en schiet een paar foto´s met de zelfontspanner. Helaas zijn de foto´s overbelicht maar het kan mijn humeur uiteraard niet bederven. Met een grijns van oor tot oor loop ik terug naar de auto.


Voor zo’n vis wil je wel door de bamboe heen.

Dit zijn de vissen waarvoor ik naar de andere kant van de wereld ben gereisd, als je ze dan ook daadwerkelijk vangt geeft dat een enorme kick, een pure adrenalinerush. Een gevoel dat alleen fanatieke sportvissers zullen herkennen. Bij Alfredo aangekomen word ik uitgenodigd om mee te eten en na het eten vertrek ik naar het stadje waar ik meestal verblijf.


Topstreamer!
 
Wordt vervolgd…

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -