Groeten uit Patagonië – deel 1

Groeten uit Patagonië – deel 1

Door: Gerlof van den Berg.

Het is eind november als ik voor de derde keer in Santiago de Chili aankom om in dit prachtige land op wilde forellen te gaan vissen. Eerdere trips waren al een groot succes geworden, maar dit keer zou ik het anders aanpakken.


Het doel: wilde forel.

Vanwege de hoge huurprijzen van huurauto´s heb ik besloten er één te kopen om hem aan het einde van de trip weer te verkopen. Voorgaande trips werden veelal gemaakt zonder eigen vervoermiddel. Er zal nu dus veel meer mogelijk zijn.

Santiago is een prachtige, grote stad met heel veel groene parken. Ik besluit er twee dagen uit te rusten om daarna naar mijn uiteindelijke bestemming te vliegen. Na drie uur vliegen land ik op de plaats van bestemming van waaruit ik alles wil gaan plannen.

Patagonië is een enorm groot en dunbevolkt gebied in het zuiden van Chili en Argentinië. Er zijn talloze rivieren en riviertjes te vinden alsmede ontelbare meren en meertjes. Velen hebben een uitstekend bestand aan wilde forel. Vanuit het vliegtuig had ik al gezien dat vele (grote) rivieren bruin gekleurd waren door de grote hoeveelheden regen die er hier in het uitzonderlijk slechte voorjaar is gevallen.


Vanuit het vliegtuig had ik al gezien dat vele (grote) rivieren bruin gekleurd waren.

Gelukkig is er dan nog steeds prima te vissen hier. Je moet alleen ander soort water opzoeken. Ik heb een bellyboot bij me waarmee ik uitstekend op de vele meertjes terecht kan. De eerste vissesie wordt gepland met Juan, inmiddels een goede vismaat. Juan is geboren en getogen in dit prachtige gebied en beschikt over zeer veel lokale kennis.


Met de bellyboat kun je uitstekend terecht.

Nadat we de boer om toestemming hebben gevraagd om over zijn land het meertje te kunnen bereiken worden de bellyboten opgepompt en liggen we al gauw in het water. Al snel volgen de eerste aanbeten waarbij de eerste forel duidelijk niet op de foto wil… hij springt zo uit mijn handen weer het water in. Nog geen drie minuten gevist en mijn eerste toch geen kleine regenboogforel is al geland!


Prachtig meertje…

Er zouden nog vele volgen met af en toe ook een bruine forel ertussendoor die ze hier ‘Fario’ noemen. De eerste visdag was dus meer dan geslaagd. Ik wil echter zo snel mogelijk een auto zien te kopen, dus veel tijd gaat op aan het zoeken naar een geschikte auto.

Vanwege de slechte en zeer slechte wegen is een 4x4 vrijwel onmisbaar. Nadat ik er in 1 week een stuk of 7 geprobeerd heb maak ik mijn keuze. Het is een rode Suzuki Vitara uit 1996 geworden. De volgende dag besluit ik op een kreek te gaan vissen die ik nog kende van een vorige trip.


Vanwege de slechte en zeer slechte wegen is een 4x4 vrijwel onmisbaar.

Het is lekker weer en ik besluit te starten met een niet te grote bruine Woolly Bugger. Al snel volgt een aanbeet en kan ik met een prachtig ‘fario’ op de foto! Ik zie echter dat de forellen hier op libelles en damsels aan het jagen zijn waarbij ze soms volledig boven water uit springen om ze te vangen. Ik besluit om te schakelen naar een zogenaamde Chernobyl Ant; een grote en zeer goed drijvende vlieg gemaakt uit hoofdzakelijk schuim.


Ik besluit over te schakelen op een chernobyl ant.

Ik vang een aantal prachtige vissen. Supervisserij dus! De daarop volgende dagen bevis ik om beurten wat kleine riviertjes en meertjes waarbij vooral de visserij op de meertjes echt fenomenaal is.


Fenomenale visserij op de meertjes.
 


Waarbij geregeld mooie

regenbogen aan boord van de bellyboat komen.


Machtig mooie bruine vanuit een spring creek.

De komende maanden ben ik van plan om zoveel mogelijk water te gaan bevissen over een lengte van 800 kilometer in met name Chileens Patagonië.


 
Wordt vervolgd…

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -