‘Groeten uit PatagoniĆ« 2011’ deel 2

‘Groeten uit Patagonië 2011’ deel 2

Door Gerlof van den Berg

Liep ik 2 weken terug nog even door het stadje Coyhaique, zag ik ineens allemaal politiemensen een kant op rennen. Het bleek dat er brand was ontstaan in de schoorsteen van een restaurantje. Terwijl ik stond te kijken hoe dat geblust werd, zag ik ineens Juan Flores ook tussen de toeschouwers staan.

Voorgaande seizoenen hebben Juan en ik veel samen gevist en een nieuwe afspraak voor die middag was dan ook snel gemaakt. We gingen naar een wat hoger gelegen smeltwaterrivier die over het algemeen kraakhelder is en behoorlijk snel stroomt.

Ik besloot te starten met een hopper met daarop een grote toef antron die tevens dienst doet als strike indicator. In de haakbocht knoopte ik een extra stukje tippet met daaraan een Copper John maatje 10.


Ik startte met een hopper met extra grote toef antron die tevens dienst doet als strike indicator.

Al vrij snel vingen we allebei onze vissen en liepen we al vissend stroomopwaarts. Zo vingen we veelal regenboogforel en een enkele bruine forel. Regenboogforel houdt van dit koude, heldere en snelstromende water. Het was dus niet verwonderlijk dat de vangst voornamelijk daaruit bestond.


Voorgaande seizoenen hebben Juan en ik veel samen gevist en een nieuwe afspraak was dan ook snel gemaakt.

Ik ben altijd benieuwd, en op zoek naar “nieuw” water. Ik ben in het bezit van uiterst gedetailleerde kaarten die het zoekwerk behoorlijk vergemakkelijken. Zo vond ik op de kaart een hele kleine “creek”. Hoewel al het water in Chileens Patagonië in principe te bevissen is met 1 staatsvergunning, heb je niet overal looprecht en is het wel zo netjes - en eigenlijk verplicht - om eerst toestemming te vragen aan de landeigenaar.

Ik vroeg de boer of ik het beekje mocht bevissen dat dwars door zijn grondgebied loopt. Hij vertelde me al dat er voornamelijk kleine vis zat en dat bleek te kloppen. Bijna elke worp leverde me vis op, maar helaas geen enkele groter dan 20cm! Wel is het schitterend om te zien hoe gezond het water hier is, afgaande op de grote hoeveelheden kleine vis. Op mijn kaart zie ik dat er stroomafwaarts een andere “creek” bij inkomt en daar krijgt het water dus meer volume.


Ik besluit er te gaan kijken en mijn vermoeden bleek juist. De “springcreek” heeft hier voldoende diepte in de buitenbochten om ook grotere vissen te herbergen.


Ik vang er prachtige vissen zo rond de 45cm en een enkele nog veel grotere! Frappant is dat ik juist in dit langzame en dus warmere watertype alleen maar regenboogforel vang!


Platen van regenbogen!

Zo beviste ik de afgelopen periode vele uiteenlopende watertypes, van kleine beekjes tot grote rivieren. Het weer is inmiddels omgeslagen en we hebben een paar dagen zware regenval. Hoewel het buiten natuurlijk aangenamer is met een lekker zonnetje, betekent het vooral voor het vissen een moment van de juiste keuzes maken. Door het vele water dat door de rivieren stroomt, worden deze al gauw troebel. De springcreeks blijven gelukkig lang helder, dus daar kun je vrijwel altijd wel terecht.


Altijd wel water te vinden waar je nog kan vissen.

Ook Laguna’s en grote meren hebben geen last van het troebel worden, en daarom besloot ik een groot meer op te zoeken waarvan ik wist dat er wadend gevist kon worden, iets wat op de meeste meren onmogelijk is door brede rietkragen en/of steile taluds. Het regent inmiddels pijpenstelen en de loeiharde wind staat recht in mijn gezicht. Ik besluit mijn Loop Evotec #8 op te tuigen in verband met de harde tegenwind, een hengel met heel veel power en dat heb ik ook wel nodig.


Het water valt met bakken naar beneden.

Ik vis met mijn favoriete streamer: een olijfgroene “pancora crab”, eigenlijk een grote woolly bugger met rubberpootjes. Als eerste kies ik een plek waar een behoorlijk grote rivier het meer instroomt. Na ongeveer een half uurtje krijg ik een harde aanbeet en een grote bruine forel knokt aan de andere kant van de lijn voor wat hij waard is.

Zo vis ik ongeveer het hele vlakke bewaadbare gedeelte af, en vang ik er nog 2 loeisterke en puntgave fario’s bij. Het was afzien vandaag door het slechte weer, maar de beloning in de vorm van deze prachtige vissen, maakte het voor mij tot een absolute topdag.


Absolute topdag!

Tot snel! Groet, Gerlof

Gerlof volgen? Bezoek Gerlof’s Blog

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -