Forellen op het Oostvoornse meer

Forellen op het Oostvoornse meer  

Door Daniel van der Post
 
Nu de gesloten tijd voor de roofvissen op het zoete water is begonnen is het moment voor mij daar om eens wat andere soorten te belagen vanuit de kajak. Ik merk dat voor veel vissers de gesloten tijd de periode is dat er minder wordt gevist en dat velen in deze tijd het materiaal in orde maken zodat ze er vol tegenaan kunnen bij de opening van het nieuwe seizoen.
 
Echter biedt de gesloten tijd nog zoveel andere mogelijkheden qua visserij dat het voor mij altijd lastig is om een keuze te maken. Dit komt mede door mijn liefde voor de visserij op zowel zoet als zout water en dan is er genoeg te doen zoals: geankerd vissen op platvis, met kunstaas of natuurlijk aas vissen op zeebaars, geep of bijvoorbeeld op het zoete te gaan vissen op brasem met een voerkorf of te gaan vissen op karper.
 
Keuze genoeg dus en vaak is de windverwachting bepalend voor de uiteindelijke beslissing qua visserij. Deze zaterdag 5 April 2014 was er weinig wind afgegeven en ik ben naar het Oostvoornse meer (OVM) gereden om daar op de forel te gaan vissen met kunstaas.
 
Typisch OVM plaatje met de industrie op de achtergrond.
 
Eigenlijk staat het elk jaar wel een paar keer op de planning tijdens het gesloten seizoen. Echter, vorig jaar wilde het niet zo lukken wat waarschijnlijk te maken had met de lange winter die we toen meemaakten. Dit jaar is alles anders. Is het doordat de watertemperatuur al een stuk hoger is dan vorig jaar dat de forel al een stuk actiever is? Ik ben namelijk geen forel expert.
 
Rond 7.00 uur lag de kajak in het water. Ik ben eerst gaan slepen met kleine pluggen (met één haak) en had hier al zeer snel succes mee. Schijnbaar zat er een schooltje met kleinere, 30 á 35 centimeter (recente uitzet?) forellen precies op de plek waar ik te water ben gegaan en dat leverde binnen anderhalf uur toch een forel of zes op en de nodige missers.
 
Het is echt een ontzettend gave visserij. Die beestjes springen als een idioot en zijn verassend sterk en dat op superlicht materiaal betekend dat gewoon heel veel fun.
 
Een van de bruine forellen uit deze sessie.
 
In voorgaande jaren waren het eigenlijk altijd regenboogforellen die ik hier ving en zo nu en dan een….bot , ja onderschat deze laatste rover niet hij komt je plug echt halen. Nu zit er ook regelmatig een bruine forel tussen en die zien er schitterend uit. Echt zeer fraai getekende exemplaren wat het vissen allen nog maar leuker maakt want wie wil er nou niet zo een plaatje vangen.
 
Prachtige kleuren en tekening.
 
Qua materiaal maakte ik gebruik van lichte (vrij zachte) spinhengels met een werpgewicht tussen de 10 en 15 gram met daarop een klein molentje (1000 tot 2500 serie), gevuld is met zeer dunne gevlochten lijn met een treksterkte van een kilo of drie.
 
Om het setje af te maken heb ik er een stuk fluorcarbon voorgemonteerd van een meter of drie met een treksterkte van slechts twee kilo. Met de juiste slip afstelling van de molen is dit prima te gebruiken op het OVM. Het was nog steeds vroeg in de morgen. Ik dacht dat er wat vuil aan mijn plug hing en draaide hem daardoor wat sneller binnen. Deze werd gegrepen door een wat grotere forel. Een prachtige dril volgde waarbij de forel zich regelmatig de lucht in lanceerde. Gelukkig bleef hij/zij hangen en na een aantal spannende minuten gleed de vis keurig in mijn schepnet.
 
Nieuw PR: bruine forel 51 centimeter. 
 
Met 51 cm is dit mijn grootste bruine forel ooit (niet zo moeilijk want tot vandaag waren het altijd regenboog forellen die ik ving). De forel moest er zelf ook van bijkomen maar zwom er gelukkig na een tijdje mooi vandoor. 
 
Release van van mijn nieuwe PR.
 
Een aantal minuten later was het weer raak echter nu was het een regenboogforel die een werpend geviste kleine vijf grams pilker niet kon weerstaan. Het is niet moeders mooiste maar achteraf bleek het wel de grootste regenboogforel te zijn van deze dag met nét geen 50 centimeter.
 
Niet de mooiste maar wel de grootste regenboog van deze dag.
 
Uiteindelijk zal deze dag de boeken in gaan als mijn beste foreldag ooit met in totaal ongeveer 30 forellen waarvan de meeste kleine regenboogforellen waren en een stuk of acht bruine forellen en jawel daar is hij weer: een bot die de plug kwam halen. Misschien moet ik op het zoute ook maar eens gaan proberen om de bot op deze manier te vangen.
 
Bot, een echte rover. 
 
Heb me in ieder geval prima vermaakt op het OVM waar ik trouwens ook nog een bekende tegenkwam op het water in de vorm van Leo Luijten. Het is altijd gezellig om met Leo te vissen. Samen hebben we nog een paar uurtjes gevist bij een mooi zeer grillig talud dat ik tegenkwam. We wisten er meerdere forellen wisten te vangen.
 
Helaas is er geen actiefoto van Leo (Dacht er te laat aan…sorry Leo). Dat maak ik de volgende keer wel weer goed met hem. Na een aantal uren was de pret voorbij op het talud en ging Leo op huis aan. Ik heb nog een aantal uren doorgevist waarbij er regelmatig een forel op mijn kleine plug klapte.
 
Rond de klok van vijven vond ik het wel welletjes en heb de kajak op het dak van mijn auto gelegd en ben vervolgens met een zeer tevreden gevoel naar huis gereden.
Wat een dag…Op naar het volgende avontuur

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -