Een snoekvakantie naar Lough Derg in Ierland

Een snoekvakantie naar Lough Derg in Ierland 

Door Ferdinand Heijerman

Het eerste wat de meeste Ierlandgangers meteen opvalt na aankomst is de vriendelijkheid van de Ierse bevolking. Ze groeten je op straat, ze wachten geduldig achter je als je in je auto op een kruispunt even niet weet waar je heen moet en in de pub raak je gemakkelijk met ze in gesprek.

Als het even kan over vissen… Het is een heel relaxed en gemoedelijk volk waardoor je je meteen thuis voelt. Stress is er zeker niet bij.


Het mooie Lough Derg.


Maar ook op het water bent u ver weg van stress en drukte. Wie wil er niet snoekvissen in een oase van rust, temidden van groene heuvels, uitgestrekte rietkragen en prachtige baaien. We hebben het hier over het meer Lough Derg in Ierland.

Een meer met een lengte van bijna 45 kilometer vol met paaigebieden, plantenbedden, taluds en prooivis. De hengeldruk is laag en de rust op het water geeft je dat echte vakantiegevoel.


Ruimte en rust op Lough Derg.


Je vist in helder water waarin je plotsklaps een grote snoek uit het niets achter je kunstaas kan zien verschijnen. Als die snoek toeslaat dan weet je dat je een spectaculaire dril tegemoet kan zien. Want Ierse snoeken zijn sterk en wild en tijdens de dril springen ze als marlijnen het water uit vaak gevolgd door explosieve runs onder de boot!


Als marlijnen.


Ierse snoeken vechten spectaculair.


De snoeken zijn duidelijk sterker dan hun nederlandse collega’s en daar komt bij dat het gemiddelde formaat van de snoeken op Lough Derg groot is. Ongeveer een op de tien snoeken haalt de metergrens en 40% van de gevangen snoeken gaat over de 90 centimeter heen.  


Mooi gemiddeld formaat!


Naast snoek stikt het van de baars op Lough Derg. Op een goede dag vertikalen of dropshotten heb je maar zo tussen de 50 en 100 baarzen in de boot. Op een 'off-day' pak je altijd nog tussen de 10 en 20 van deze prachtige gestreepte rovers. Wel een onderlijn gebruiken, want je vangt tijdens het vertikalen regelmatig een snoek.


Een van de vele scholen baars verschijnt in beeld op de dieptemeter.


Ferdinand Heijerman werd 26 jaar geleden al verliefd op het mooie Ierland tijdens een visvakantie naar Lough Derg. In 1995 verhuisde hij naar Ierland en sinds 1999 kun je bij hem terecht voor een visvakantie. Ferdinand heeft moderne aluminium visboten welke zijn voorzien van visvinder, hengelsteunen, draaistoelen, lenspomp en driftzak.


Moderne aluminium boten.


Zijn gasten verblijven midden in het gezellige Ierse dorp Killaloe. Uiteraard worden zijn gasten volledig geinformeerd over de beste stekken, het meest succesvolle kunstaas op dat moment en alle andere zaken die kunnen bijdragen aan een succesvolle visvakantie. Als u wilt gaat Ferdinand als visgids met u mee het water op in zijn eigen snelle boot.  

Op weg naar de volgende stek.

U kunt kiezen tussen een verblijf in een Bed&Breakfast of een vakantiehuis. De locatie van de accommodatie is uniek want u kunt lopend met uw spullen naar de visboten, terwijl ook de supermarkt, de pubs en de restaurants zich binnen een straal van 50-500 meter van uw verblijfplaats bevinden! In het weekend is er live muziek in diverse pubs.


Gezellige pubs.


Ierland ligt minder ver weg dan de meesten denken: met anderhalf uur vliegen ben je op het groene eiland. Hengels kunnen worden meegenomen in een hengelkoker of een stuk regenpijp, maar je kunt ook hengels huren bij Ferdinand.


Hier doe je het voor, maar de ambiance om het vissen heen is ook belangrijk

Om een indruk te geven van de kosten van een visvakantie naar Lough Derg bij Ferdinand: een week in de Bed&Breakfast inclusief een aluminium visboot van vijf meter komt op 422 euro p.p. (op basis van een tweepersoons kamer en een boot per twee personen).  

Een dagelijks uitgebreid Iers ontbijt is inbegrepen. Verblijf je bijvoorbeeld met een groep van vier personen in het vakantiehuis dan kom je op 283 euro per persoon. De kosten van een retourvlucht hangen af van de periode waarin u gaat en de luchtvaartmaatschappij, maar gemiddeld liggen de kosten op ongeveer 100-150 euro per persoon.

Uitgebreide informatie over een snoekvisavontuur bij Ferdinand Heijerman in Ierland vind je op: www.pike-ireland.net. U kunt contact opnemen per e-mail ferdinandh@eircom.net of telefoon 00353-872321430.
  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -