Een dagje op de Waterweg met Jac, de roofvisgids for you (deel 2)

Een dagje op de Waterweg met Jac, de roofvisgids 4 you (deel 2) 

Tekst: Marc Borst

De volgende stekjes aan beide kanten van de Waterweg leveren ook weer enkele baarzen van hetzelfde formaat op. Kort voor hoog water zijn we al vissend gearriveerd bij de pier van Hoek van Holland, een van de gekende Nederlandse hotspots voor zeebaars.   

Rond het hoge water vissen we bij de kop van de wandelpier. Doordat de stroming nu afneemt kunnen we ook met pluggen vissen en dat levert een paar mooie vissen op, waaronder ook een voor mij.


Zeebaars voor Marc.

Ook vangt een kantvisser met zijn pilker mijn plug, een redelijk bizarre ervaring. De kantvisser weet meer dan 100 meter verderop de boel keurig uit de knoop te krijgen en weer terug in het water te mikken. De electromotor houdt ons ondertussen keurig op z'n plek.


Willem met een mooie zeebaars.

Als de vloedstroming het zeewater naar binnen duwt, schakelen we weer over naar het vissen met shads en gebonden loodkopjes. Aan het wateroppervlak is veel fint aan het jagen. Wij laten dit aan ons voorbijgaan en blijven ons op de zeebaars richten.


Jac en Willem lachend op de zeebaars.

Normaal vist Jac trouwens niet mee als hij twee gasten aan boord heeft, maar vandaag wel. Omdat de loodkopjes een tijdje niets opleveren, probeert hij het toch nog eventjes met een plug en vangt er prompt de grootste (64 centimeter) van de dag mee.


Het scheppen is gelukkig gelukt.

Tijdens het scheppen van de vis lijkt het nog even mis te gaan, maar de tweede poging lukt gelukkig wel.


Jac met grootste van de dag.

Ook Willem vangt enkele baarzen zowel aan de shad als aan de plug.

Een ander voordeel van het inschakelen van een lokale gids is dat 'het laatste nieuws' meestal wel bij 'm bekend is. Jac heeft gehoord dat er een dag eerder leuk gul is gevangen rond het eind van de pier bij het helitcopterplatform. Met een spinhengel en een shad of een pilker gaan we tegen het eind van de dag een uurtje 'gullen'.


Jac met een mooie gul.

Na het zoeken van de diepte beginnen we te vangen. Jac start met een zeebaars aan z'n pilkertje, maar in het volgende uurtje komen drift na drift wel enkele leuke gullen boven, de meesten rond de 50 centimeter. De pilkertjes hoeven slechts een gram of 80 te wegen.


Marc vangt ook z'n gulletje.

De gullen geven aan de spinhengels uiteraard leuke sport, want ze moeten van pakweg zeventien meter diepte komen. Dankzij dit soort lokale kennis kun je zoiets 'even meepikken'.

Ook aan de mooiste dagen komt een eind. In zeer rustige weersomstandigheden varen we in een uurtje terug naar Rhoon, eenmaal opgehouden door een controle van de Rotterdamse Havendienst (Uiteraard alles in orde;-)).

Wil je ook een keer met Jac mee? Kijk op zijn website http://roofvisgids4you.nl/