‘Dropper Reje’ - (vliegen voor de zeeforel - deel 6)

‘Dropper Reje’ (vliegen voor de zeeforel - deel 6)

Tekst: BvD, sfeerfotografie: Claus Eriksen, vliegenfotografie: Jelle Westerhuis

Dit is een super eenvoudige vlieg om te binden. Dubbing, binddraad en gepalmerde hackle. Deze vlieg gebruik ik vaak op een zijlijntje, ongeveer 70 cm boven een grotere puntvlieg. Op een grijs/oranje variant heb ik mijn grootste zeeforel ooit gevangen.

Ik bind deze vlieg in natuurlijke tinten. Ik varieer wel eens met wat oranje, wat flash of een fronthackle. Als de vlieg af is bewerk ik hem met een stukje klittenband om een ruiger, transparanter effect te krijgen.

Dropper Reje.

   
 • Haak: Partridge CS 54 Saltwater Shrimp, no. 8-10-12
 •  
 • Binddraad: Uni 8/0, gelijk aan de dubbingkleur (of varieer met rood of oranje)
 •  
 • Dubbing: SLF Saltwater
 •  
 • Hackle: Grizzly saddle hackle
 •  
 • Rib: Uni clear mono


In meerdere kleuren.

Tip 11: een paar korte tips…

Later in het voorjaar zijn de kansen op succes ’s ochtends en ’s avonds veel groter dan midden overdag, vooral als het mooi voorjaarsweer is.
Aanbeten missen hoort bij het zeeforelvissen. Wel die onverwachte klap op de hengel, de top wordt soms gewoon ’t water in getrokken, maar niets haken. Je mist soms erg veel aanbeten. Hier is niets aan te doen. Gewoon doorgaan is het motto, er zit vis.
Ik vis vaak met twee vliegen. Soms knoop ik een extra tip in de haakbocht van mijn vlieg, vaker knoop ik een kleinere vlieg aan een dropperlijntje, ongeveer 70 cm boven mijn puntvlieg.


Soms veel missers, soms in één keer die verrassing.

Tip 12: En dan…

Daar sta je dan. Dit is wel wat anders dan een eifelriviertje of een poldersloot. Zelfs het Oostvoornemeer komt niet in de buurt van de imponerende wijdsheid van de Oostzee. Je begint maar gewoon, worp na worp. Niets dat wijst op de aanwezigheid van zeeforel… dit is nu al de derde stek van vandaag, ... de tweede dag zonder resultaat, ... misschien wel de 1000ste worp…


De zoveelste stek… maar hij komt een keer… op een vaak onverwacht moment.

Pfff… niets, niets en nog eens niets. En dan zijn er mensen die zeggen dat zeeforelvissen leuk is. Opgepast, in zo’n situatie is de kans aanwezig dat de moed je in de schoenen zakt en dat je het bijltje erbij neergooit. De laatste en belangrijkste tip volgt nu; doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan! Misschien gebeurt het pas bij de tiende stek, op de vierde dag of bij de 2000ste worp, die verlangde aanbeet komt echt wel. Lees het wanhopige verslag van Jelle over hun trip in het voorjaar van 2009 en zie zijn resultaat op de laatste dag, 65 cm en een hele brede glimlach.


Dat is zeeforelvissen!

Veel plezier op je zeeforeltrip! Bas van Dam

Heb je vragen? Dan kun je deze mailen naar: info@looptackle.nl

> Eerder verschenen: Alive Reje, Craft Fur Clouser, ZagerPattegrissen en Glass Myssis