De start om 4 uur was geen minuut te vroeg!

Savage Gear Halibut Challenge:

De start om 4 uur was geen minuut te vroeg!

Door: Joris Nieuwenhoff

Zaterdag 31 augustus Ook vandaag hebben de Noren zich weer aan de afspraak gehouden. Het was perfect visweer en de start om 4 uur was geen minuut te vroeg. Iedereen stond te popelen.

Er was door het restaurant zelfs een ontbijt geregeld om 4 uur 's ochtends voor alle vissers. Prefect geregeld dus.! Het was nog enigszins schemerig maar toch voeren om half 5 de eerste boten de haven uit.

En dan de visserij! Het was top! Voor wat betreft de kabeljauw, koolvis en andere soorten. Maar van de heilbot is in het hele kamp deze dag weinig tot niets te merken. Vandaag zijn er in totaal 8 boten uitgevaren en er zijn maar 4 heilbotten gevangen. Daarbij werden er 3 op de gidsboot gevangen en 1 op (ja jullie raden het al) een Nederlandse boot.  Edgar was de beste Nederlandse heilbotvisser van vandaag met de pilker pakte hij een klein exemplaar wat we verder niet gemeten hebben.


Het was top vandaag!

Drie van onze vier boten voeren naar het zuiden om daar de baaien uit te kammen naar heilbot. Op dieptes tussen 5 en 15 meter werd met alle soorten aas geprobeerd de heilbotten te vinden en te verleiden. Verschillende soorten shads, dood aas, pilkers en nog veel andere soorten. Of we ze nu niet hebben gevonden of niet hebben kunnen verleiden blijft de vraag maar het resultaat blijft hetzelfde.


Veel zware gullen.

Daar waar we afgelopen editie in dezelfde baaien 5, 6 of meer heilbotten vingen, was het nu gewoonweg slecht. Een troost is er dat de rest van het viskamp ze ook niet heeft gevangen vandaag. Maar na veel uren hard ploeteren en werken koos iedereen er voor om toch nog iets te proberen om iets aan de hengel te krijgen.


De heilbot ontbrak niet vandaag.

Op dieptes van 80 tot 120 meter  werden mooie gullen en een enkele koolvis gevangen. Niet voldaan maar wel blij om toch nog even  de hengels krom getrokken te hebben keren we rond 17 uur terug om een biertje te drinken en te douchen.

Ik heb vandaag zelf gevist met de drie delige reishengel Cortez van Okuma met 20 tot 30 lbs en de Cedros CJ 65 molen. Wat een heerlijke combinatie is dat. Sterk genoeg om gullen van boven de meter met gemak te drillen. Neem daarbij de perfecte slip van de Cedros en de combinatie is gewoon helemaal af. Ik weet in ieder geval waar ik morgen mee ga vissen...


De drie delige reishengel Cortez van Okuma met 20 tot 30 lbs en de Cedros CJ 65 molen.

Maar we blijven ons afvragen waar al die heilbotten nu zijn gebleven. Het is de beste tijd van het jaar, niet al te ver van springtij en op een van de beste stekken in Europa. Er is hier het hele jaar door goed heilbot gevangen maar de afgelopen twee weken is het opeens omgeslagen. Maar goed we gaan maar weer snel slapen want de wekker gaat om 4 uur. We gaan namelijk gewoon keihard door. We zijn hier niet voor niets en zijn niet zomaar klein te krijgen.


De echte zware gullen waar voor we gekomen zijn.

De avond werd afgesloten met een heerlijk "all you can eat King Crab buffet". Er werden heel wat vingertjes afgelikt bij deze goddelijke maaltijd. We hebben het verdiend vandaag. We hebben hard gewerkt


Een heerlijk "all you can eat King Crab buffet".

De voorspelling belooft wat wind betreft  een regelmatige 6 a 7 meter per seconde en dat is prima. Daardoor zal er voldoende drift zal zijn en is het wat dat betreft een prima vooruitzicht. Dus herhaal ik mijn waarschuwing van gisteren: pas maar op heilbotten want we komen er aan. Misschien iets minder nadrukkelijk dit keer want ze hebben me vandaag iets te goed geluisterd.

Morgen weer de volgende update.

Joris Nieuwenhoff Visreis.nl