image description

De Magic Minnow jig

Met de Magic Minnow jig lanceerde Westin-Fishing ondertussen alweer een jaartje geleden. Tegen het einde van het vorige Zeebaars seizoen een nieuw kant en klare softbait voor de zoutte rovers.

Nu bijna een jaar later is het tijd om dit relatief nog nieuwe kunstaas eens nader onder de loep te nemen. Wat is het? , hoe vis je het? En wat vind vriend Zeebaars ervan want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.


Fraaie zeebaars gevangen met de Olive Abalone kleur welke het goed doet in helder water.


Mooie zeebaars gefopt met de Magic Minnow in de Pearl Sand kleur.

Magic Minnow Jig

Op het eerste gezicht en daar zal ik niet omheen draaien lijkt deze natuurlijk sprekend op de welbekende BM’tjes waar de meeste zeebaars vissers wel bekend mee zijn. Niet alleen Westin-Fishing maar ook diverse andere hengelsportmerken hebben een softbait in de markt gezet. Welke hier qua concept in meerdere of mindere mate enigszins op lijkt.

De Magic Minnow Jig is een kant en klaar kunstaas bestaand uit een lijfje (body) en een passende jig head in dezelfde kleur als het lijfje. Het geheel is voorzien van een enkele stevige haak welke verborgen zit in de softbait. Dit laatste is een zeer belangrijk aspect niet zo zeer voor de zeebaars maar vooral vanwege de locaties waar je de zeebaars zoekt.

In de regel zijn dat vaak stekken met structuren bijvoorbeeld grove steenstort of strekdammen waar bij voorkeur een stroming overheen loopt. Softbaits zoals de welbekende Sandy Andy zijn absoluut goede vangers voor de zeebaars. Echter je zit door het ontwerp met een traditionele jig head er wel vaker mee vast. (wel stekafhankelijk!)  Vissend vanuit een kayak is je softbait vaak nog wel te redden.

Doordat je simpelweg een stukje tegen de stroom invaart en dan het geheel vanaf de andere zijde los trekt. Maar vanaf de kant is dit natuurlijk geen optie waarbij een verborgen haak methode enige vergevingsgezindheid bied.


Sparkling Chartreuse doet het goed in troebel water en bij donker weer.

Gebruikers ervaringen

Door er nu een artikel over te schrijven en niet bijvoorbeeld al een jaar geleden. Geeft me dat de mogelijkheid om er zeer gedetailleerde gebruikerservaringen over te delen. Afgelopen jaar zijn er vele sessies vanuit de kayak werpend mee gevist waarbij er vele zeebaarzen mee zijn gefopt!

Doordat mijn vaste zeebaars maatje altijd met de bekende concullega vist geeft mij dat een oprecht goed beeld hoe de Magic Minnow presteert. Waarbij ik na bijna een jaar niet anders kan concluderen dat er nauwelijks verschil is in vangkracht! De ene dag heeft de ene een lichte voorkeur de andere keer de andere.


Eén van mijn favoriete kleuren is Robo Cod welke een illuminerende buikje heeft. Deze kleur doet het wel of niet en wisselt per dag maar maakt regelmatig wel het verschil.

De wondere wereld der kleuren

Qua kleuren heeft het me wel verbaasd hoe gevoelig ze daar soms voor kunnen zijn. De ene keer hebben ze de voorkeur voor een gele U.V. kleur terwijl de dag erna ze liever een natuurlijke kleur prefereren. Veel wisselen en experimenteren met kleuren is zeker een aanrader totdat je doorhebt wat ze op dát moment graag willen hebben.

Maar er zijn ook genoeg dagen dat kleur ondergeschikt lijkt te zijn. Tevens zijn er dagen dat ze er wel zitten maar geen enkel kunstaas willen pakken. (zeebaars is vaak duidelijk waarneembaar op je fishfinder) Het zijn vreemde snuiters die zeebaarzen die geregeld zeer kieskeurig blijken te zijn en soms maakt het ze echt geen reet uit.

Stroming is ook zo’n dingetje soms zie je ze bijvoorbeeld goed op je fishfinder scherm maar staan ze niet “aan”. Of het stroomt net te zacht of te hard! voor onze zoutte vriend en dan plots kan het aasgedrag veranderen omdat er iets wijzigt in de stroomsnelheid. Op de juiste tijd op de juiste locatie zijn is zeker voor zeebaars van toepassing maar bied tevens ook geen enkele garantie.


Deze zeebaars ging vol voor de Magic Minnow Jig in Robo Cod kleur.

Positieve eigenschappen van de Magic Minnow Jig

  • De body is lekker soepel wat zorgt voor een mooie zwembeweging maar tevens ook duurzaam genoeg dat je niet de hele tijd body’s aan het wisselen of repareren bent.
  • Er zit een mooi diep slot (geultje) in de rug van de body waar de verborgen haak helemaal in verdwijnt.
  • De verborgen haak zit met een eenvoudig systeem aan de bijpassende jig head geklikt. En kan zodoende ook niet losschieten of eruit gedraaid worden tijdens een aanbeet.
  • Het wisselen van een body is dankzij twee gaten in de softbait waarvan 1 voor de haak en 1 voor de body vrij eenvoudig waarbij je met een druppeltje softbait glue het geheel netjes afwerkt.
  • De Wide Gap haak welke aan de Jig head zit geklikt is van een zeer goede kwaliteit.
  • Mooie mix aan kleuren (UV en natuurgetrouwe) voor zowel helder als troebel water en voor in de nacht!


De Magic Minnow Jig in detail. De haak kan vrij bewegen maar zit stevig vast (geklikt) aan de jig head. In het body gedeelte zitten twee gaatjes één voor de haak en één voor de jig head. Het is in de praktijk zeer eenvoudig om een body te wisselen.

Wat zou er nog verbeterd kunnen worden?

  • Nog wat meer variatie in gewichtsklassen maar dat is voor het 2021 seizoen al bevestigd met enkele tussen maten!
  • Geen losse jig heads en / of haken verkrijgbaar.(Nu verspeel ik er af en toe toch één aan de steenstort en heb daardoor een overvloed aan losse bodies liggen)


Ruw weer en zeebaars is een prima combinatie maar niet altijd eenvoudig qua kunstaas controle.

 Hoe te vissen met de Magic Minnow Jig

Of je nu vanaf de kant, of in mijn geval vanuit de kayak vist, het komt in grove lijnen allemaal op hetzelfde neer. (Boot is een iets ander verhaal daar die geregeld voor anker liggen en dan met de stroom mee of tegen de stroom in kunnen vissen.) Je werpt hem zo ver mogelijk tegen de stroming in en laat hem als het ondiep is met strakke lijn zakken.

Is het dieper dan laat ik hem het eerste stuk aan slappe lijn zinken (dan bereikt hij verder weg de bodem). En het laatste stukje aan een strakke lijn totdat je bodem voelt of je het ziet aan de lijn (slapvallen). Vervolgens vis ik hem langzaam draaiend aan mijn slinger van de molen met de stroming net boven de bodem mee.

Je kunt hem ook nadat je de bodem hebt gevoeld optikken en dan weer aan strakke lijn richting bodem laten afzinken. Soms willen ze meer die optik zweeftechniek soms hebben ze liever die langzaam passerende zweef techniek. Het is wel belangrijk dat je zeer regelmatig ff bodem contact maakt tijdens het binnen vissen.

Zodat je zeker weet dat je ongeveer in de buurt (+/- 1 meter) van de bodem aan het vissen bent. Het kunstaas dicht bij de bodem aanbieden levert in de regel toch de meeste aanbeten op. (al vang je ze ook op half water zeker als het niet hard stroomt)

Ja vanaf de kant is dat nét voor dat moment dat je vast komt te zitten, en dat zal menig zeebaars visser wel herkennen. Vastzitten hoort wel een beetje bij het zeebaars vissen (zeker vanaf de kant) maar vis je te hoog dan krijg je in de regel ook minder aanbeten.

Dat is tevens iets waarmee je kunt experimenteren kijken of je een patroon kunt ontdekken in wat de meeste aanbeten oplevert. De ene keer is het zo langzaam mogelijk boven de bodem presenteren succesvol. Terwijl ze soms liever wat meer snelheid in je kunstaas prefereren om toe te slaan.


Schitterende visserij vanuit de kayak! waar je op plekken kunt komen waar je anders niet bij kunt.

Maat tabel & kleuren

Net zoals bij Sandy Andy word bij de Magic Minnow Jig het totale gewicht aangegeven van de softbait.

Bij de nieuwere verpakkingen staat tegenwoordig ook het gewicht van de bijpassende jig head.

  • 12 gram / 10 cm (jig head weegt 6 gram)(nieuw September 2020)
  • 22 gram / 12 cm (jig head weegt 11 gram)
  • 32 gram / 13 cm (jig head weegt 20 gram)
  • 42 gram / 14 cm (jig head weegt 22 gram)(nieuw voor 2021)
  • 52 gram / 15 cm(jig head weegt 32 gram)
  • 75 gram / 17 cm (jig head weegt 47 gram)(nieuw voor 2021)

De Magic Minnow jig is verkrijgbaar in 9 zeer diverse kleur varianten.


De Magic Minnow Jig is verkrijgbaar in deze 9 kleuren.

Heeft U nog vragen of opmerkingen over dit artikel of vragen over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post