image description

Dag 5 Fin-Nor Heilbot Festival

Visreis.nl  

Dag 5 Fin-Nor Heilbot Festival  

De top of flop dag! Het was vandaag niet eerlijk verdeeld. Er waren boten bij die eerder in de week op een bepaalde plek heel goed vingen en vandaag op die plek weer niets hadden. 

En er waren boten die wel weer vier of meer heilbotten in de boot hadden vandaag. Maar in totaal hebben we er 13 weten bij te schrijven. De 100 gaan we niet halen maar we zitten nu aan 71 heilbotten. Of het moet morgen heel gek lopen maar dat verwacht ik niet. 

Er wordt zon met 16 graden en amper wind voorspeld! Dus topweer om buiten te spelen maar waarschijnlijk niet voor het vissen. Dan zijn wolken een klein beetje wind beter. Gelukkig zijn we Hollanders en kunnen we overal en altijd over het weer zeuren.

Ik was zelf vandaag mee met Jaap, Sander en Peter. Al vroeg vertrokken we vandaag naar Nordbaen en Gasan. De twee verste plaatsen waar je vanuit Torsvag naar toe mag varen. Ze worden niet vaak bezocht en ze zijn gemiddeld wat dieper. 

Daarom worden hier vaker de grotere exemplaren gevangen. We begonnen de dag met heel veel kabeljauw. Overal waar we kwamen vingen we kabeljauw. Van twee tot en met 20 kilo en een lengte van 133 centimeter. Jaap was de gelukkige die deze mocht vangen. Qua actie begon het dus prima! 

Alleen die verduvelde heilbot liet zich niet zien. De hele dag proberen, proberen, proberen. Aan kabeljauw hadden we al snel meer dan genoeg dus daarna werd alles netjes terug gezet. 

Aan het einde van de dag liet Jaap zijn hele koolvis weer naar de bodem glijden en draaide deze na de aankomst beneden een slag op. Na drie seconden stond de hengel van Jaap krom en gebeurde er eigenlijk niets meer. 

Deze situatie bleef ongeveer vijf seconden aanhouden waarna de heilbot toch dacht dat het niet pluis was en het op een zwemmen zetten. De slip van Jaap stond perfect afgesteld en zeker niet te slap. Maar hier was geen houden aan. 

Als een gek sprong ik in de kajuit om de motor te starten en de vis achterna te varen. Geen overbodige luxe aangezien de helft van de spoel al leeg was eer de boot aan was en in de vooruit stond. 

De medevissers begonnen al te verzinnen hoe groot hij zou zijn en ik maakte me daar net zo schuldig aan. Maar een heilbot vangen is wat anders dan hem aan de lijn hebben! Zo ook hier. In de actie die ongeveer 15 minuten duurde moest Jaap met zijn hengel over de achterzijde van de boot heen en weer bewegen. 

In deze beweging bleef Jaap per ongeluk achter de sluiter van het reddingsvlot dat achter op de boot is gemonteerd hangen en was het feest in één keer over. Helaas. Het was letterlijk een speelkwartiertje en daarna was het dus klaar. 

Als het goed is hebben jullie vast een aantal krachttermen tot in Nederland kunnen horen. Op basis van de runs en het speelkwartiertje dat ik heb mogen gade slaan schat ik deze vis in op 100 kilo plus. Jaap had helemaal niets in te brengen bij deze vis en dat lag zeker niet aan het materiaal!

Ab en zijn kornuiten hadden nog een mooie kabeljauw gisteren met 19,5 kilo en 135 centimeter. Vandaag hebben ze het ook goed gedaan met vijf heilbotten. Sander twee met 125 en 84 centimeter, Andries een van 122, Jan Willen een van 85 en Ab een van 109 centimeter. Goede scores op deze mooie dag.

Lars, Ed en Dick waren samen op pad evenals Henk, Andre en Danny. Behalve Danny met een heilbot van 87 centimeter vingen deze mannen geen heilbotten helaas.

Ronald krijgt vandaag een van de loftrompetten! Hij ving op zijn verjaardag nota bene een nieuw PR met 152 centimeter. Gisteren had hij het al scherper gezet naar 147 centimeter. Ook hier een grote glimlach van oor tot oor. 

Zijn medevisser Jan had er nog een van 50 centimeter. Hoe leuk is het om je eigen PR twee keer te verbreken? 

Pieter krijgt de andere loftrompet. Hij ving er vandaag maar liefst vier waarvan drie in een uur tijd. En de grootste was maar liefst 165 centimeter! Dat is goed momenteel voor de tweede plaats in de ranglijst. 

Pieter was helemaal in de wolken met deze schitterende vangst die na de nodige foto’s en filmpjes weer netjes werd terug gezet! Zo blij als een kind en ik denk dat hij vanavond niet op zijn buik kan slapen.

Al met al is het een zeer succesvolle trip waarbij de grote vissen aanmerkelijk groter zijn dan de vorige editie. Vorig jaar won je met 134 centimeter. Deze week kom je niet eens in de top 10 voor! 

Wij zijn dus tot nog toe erg tevreden. Maar we hebben nog een dag te gaan dus wie weet wat er morgen nog gebeurt?

Joris Nieuwenhoff
Visreis.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij………SPIDERWIRE
Willem Moorman -
image description
De Wobshad 2.0 in de praktijk
Willem Moorman -