Bootvissen op makreel was dit jaar niet zo eenvoudig

Bootvissen op makreel was dit jaar niet zo eenvoudig 

Door Ron Smits

Aan de Volkeraksluizen sprak ik met Johannes Hoogerwerf van Sportvisserij Hoogerwerf te Bruinisse. Een vreemde locatie misschien zo ver weg van het zout (vertrek vanaf Neeltje Jans), maar hij was onderweg naar het Hartelkanaal, om daar met de Maatje Adriana, zijn medewerking te verlenen aan de vierdaagse oefening van de ME.  

In Maatje Adriana is dit jaar fors geïnvesteerd. Zo werd de motor vervangen door een 12 cilinder Caterpillar en ook de keerkoppeling. Bovendien werd er een RVS mast op geplaatst.


Johannes Hoogerwerf.

Het makreelvissen was dit jaar niet eenvoudig, er moest vaak tot wel 25 mijl uit de kust gevaren worden om de makreel met succes te kunnen belagen. Veelal rondom de wrakken was er nog wel een makreeltje te vangen.

Maar dat er zo hard gewerkt moest worden om een makreeltje te vangen, die vroeger zelfs in de Oosterschelde veel gevangen kon worden, had hij nog niet vaak meegemaakt. Het eenvoudig weg 'achter de meeuwen aanjagen' was er dit jaar niet bij.

Toch heeft hij, gelukkig voor zijn vele klanten, altijd wel een schooltje makreel weten te vinden, zodat de vele gasten tevreden huiswaarts konden keren. Duitse vissers vinden het geweldig aan boord en komen daarom ieder jaar wel weer terug.


Maatje Adriana wacht bij de Volkerak sluis op de schutting richting Hartelkanaal.

Voor het ruige werk op de Noordzee heeft Hoogerwerf twee boten ter beschikking. De Maatje Adriana is uitgerust met een grote kantine, waar kleine en grote maaltijden geserveerd kunnen worden. Ook kunt u er een drankje nuttigen. De Maatje Adriana is een stabiel schip en voor het makreelvissen kunnen er maximaal 60 personen mee. Voor het kabeljauwvissen is dit aantal 40 personen.


Maatje Adriana gaat de sluiskolk in.

De Andromeda is iets kleiner, ook stabiel, met een kantine en er kunnen maximaal 40 personen mee.


De autobanden zijn speciaal aangebracht voor de oefening van de ME.

Voor de Oosterschelde en de Grevelingen is de Sjarina beschikbaar en deze is speciaal ingericht voor uitjes met de buurt, sportverenigingen, personeelsuitjes, vriendenkring of zakenrelatie. Niet alleen sportvissers, maar ook sportduikers maken graag gebruik van de Sjarina. Hier kunnen maximaal 70 personen aan boord.

Johannes Hoogerwerf is zeer toekomstgericht bezig en volgend jaar gaat er nog een schip bij komen. Ik houd u op de hoogte, want Total Fishing is erbij, tijdens de tewaterlating.


Als het nieuwe schip te water gaat is TF erbij.

Voor inlichtingen, boekingen etc. kunt u terecht op de website: http://www.sportvisserijhoogerwerf.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -