Antiroestdoos

Antiroestdoos

Door Jelle Westerhuis

Een geregeld voorkomend probleem is het roesten van haken in vliegendozen, met name na een sessie op het zoute. Over dat probleem praatte ik afgelopen voorjaar in Ierland met fanatiek zeebaars- en snoekvisser (met de vlieg) Mark Houlihan en die had daar een mooie oplossing voor gevonden.


Mark Houlihan

Hij had nieuwe vliegendozen in zijn assortiment opgenomen die dit euvel verhelpt. Door een boxje met vochtopzuigende korrels wordt het vocht onttrokken aan de haken -en het materiaal dat erop gebonden is- waardoor kans op roesten beperkt wordt.


Robuuste, hufterproef vliegendozen met superstevige sluitingen.

Bij deze vliegendozen wordt een vochtigheidsindicatiestrip meegeleverd waarop je aan de kleur kan aflezen wat de toestand is van de korrels in het boxje. Zijn ze vochtig, dan leg je het boxje gewoon even op de verwarming en na een uurtje is hij weer klaar om zijn droogwerkzaamheden in de doos voort te zetten.


De indicatiestrip en het boxje met korrels.


De dozen zijn verkrijgbaar in 2 formaten: streamer- en kleine vliegen-formaat.

Ik zou zelf een net gebruikte vlieg wel eerst los in de doos leggen en later, wanneer goed opgedroogd, deze pas in het foam steken, dat overigens van een zeer mooie kwaliteit is. De sleuven in het foam lopen (in de grote maat) volledig door waardoor je lekker flexibel bent met het insteken van je vliegen.


Mooie kwaliteit foam waarin je vliegen flexibel kunt plaatsen zonder het foam te beschadigen.

De kleine variant heeft hetzelfde foam maar is dan trapsgewijs ingedeeld. Tot slot zijn de randen van de doos ingelegd met rubber waardoor de doos water- en luchtdicht wordt afgesloten.

Voor actuele prijzen, voorraad en meer informatie, ga naar de site van Mark.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -