Alle                 voerkorven op een rijtje

Alle voerkorven op een rijtje

In dit verslag zet Total Fishing samen met Ruud Verkerk alle goede korven op een rijtje. Ruud Verkerk is een specialist en pure hobbyist.

Al jaren maakt hij zijn korven zelf en niet zonder succes. Hij heeft bij een grote groep recreatie- en wedstrijdvissers een goede reputatie opgebouwd.

Een voerkorf moet voldoen aan een aantal elementaire zaken zoals gewicht, vorm en grootte. De keuze voor de juiste voerkorf kan doorslaggevend zijn voor het uiteindelijke resultaat.

1. grofmazig
deze korf met grove gaten en schuin lood worden gebruikt in langzaam stromend water. Door de grote gaten komt het voer snel vrij, wat belangrijk kan zijn als de vis snel aast. De korven zijn natuurlijk in verschillende gewichtsuitvoeringen van 25 t/m 100 gram.

2. ovaal
de ovale korf is ook een goede optie voor water waar stroming staat. De korf gaat dwars op de stroom liggen waardoor de stroom over de korf geleid wordt.
De korf is laag en ligt dus dicht bij de grond, vangt dus weinig vuil op. Deze korf komt tijdens het binnendraaien ook redelijk snel omhoog.Gewichten van 25 t/m 100 gram.

3. ingegoten lood
deze roestvrijstalen korven zijn uiterst robuust en kunnen dus tegen een stootje. Het lood zit in het gaas gegoten waardoor het een stevig geheel is.
Het bevestigingsoog is meegegoten. Gewichten zijn vanaf 25 t/m 150 gram.

4. ingegoten met afstandshouder
soms is een afstandshouder beter. In ieder geval is het een optie om te gebruiken. De korf zal iets verder van de hoofdlijn afstaan. Ook deze korf kan tegen een stootje. Gewichten vanaf 25 t/m 150 gram.

5. Verwisselbaar
Door deze doordachte constructie kan de korf eenvoudig worden verwisseld. Het (sterke) silicone-slangetje gaat over het buisje wat gesoldeerd zit aan de korf. Een leuke uitvinding die erg gemakkelijk is. Gewichten vanaf 15 t/ 60 gram.

6. half plastic
50% plastic en 50% gaas zorgt ervoor dat de korf snel omhoog komt. Het plastic is afkomstig van een filmrolletje en door midden gesneden. Het plastic moet onderaan de korf zitten waardoor hij tijdens het opdraaien snel zal stijgen. Speciaal gemaakt voor die plekken waar men veel vast komt te zitten nadat er een vis gehaakt is. Gewichten vanaf 25 t/m 100 gram

7. vierkant
vooral bij lichtstromend water is deze korf een optie. Door de vlakke kanten ligt de korf stabiel. Velen gebruiken deze korf graag omdat er minder lood aan hoeft. Bij extreme stroming echter is de korf minder geschikt. Gewichten vanaf 15 t/m 50 gram.

8. lange poten
lange poten van soepel ijzerdraad een unieke oplossing om bij harde stroming toch optimaal te vissen. De pootjes blijven haken achter kleine steentjes en remmen de drift af. Een korf waar steeds meer naar gevraagd wordt. Gewichten vanaf 40 t/m 125 gram.

9. korte poten
natuurlijk zijn er ook korte pootjes, deze worden veel gebruikt bij zandbodems, de pootjes wroeten zich in het zand en de korf blijft eerder liggen. Ook bij deze korf is er uiteindelijk minder lood nodig. Gewichten vanaf 40 t/m 125 gram.

10. vaste afstandhouder
bij deze korf blijft de vaste afhouder dicht bij de korf liggen. Natuurlijk moet er dan wel een korte onderlijn worden gebruikt. Gewichten vanf 30 t/m 60 gram.

11. krulspeld klein
Bij deze korf is eenvoud troef, fijnmazige krulspelden doen het uitstekend. Lood erom en klaar is kees.

12. krulspeld groot
Hetzelfde als bovenstaande krulspeld. Deze wordt gebruikt om voor te voeren of gewoon als de brasem volop aast.

13. speedkorf met anker
als er een anker op een traditionele korf kan kan hij ook op een speedkorf. Speciaal het gewicht aan de voorkant van de korf om ver en met precisie te kunnen werpen. Werk goed bij licht stromend water en wanneer het hard waait. Gewichten 30t/m 60 gram.

14. Long distance
Bij deze lange afstand korf zit het lood dicht bij de korf. Deze korven zijn uiterst geschikt om ver te werpen. Gewichten vanaf 40 t/m 70m gram

15. speed zonder anker
voor lange afstanden op water waar geen stroming staat. Het voer kan aangedrukt worden en ook bij veel wind snijdt de korf er zonder problemen doorheen. Gewichten vanaf 30 t/m 60 gram

16. speedkorf gesloten
een optie op verzoek van, werkt perfect voor zowel grote afstanden en bij harde wind en diep water. Gewichten van 30 t/m 60 gram

17. bazooka
een speedkorf waar het lood aan een kant om de korf is gegoten, sterk en dodelijk voor lange afstanden. De korf komt eerder omhoog dan bovengenoemde afstandskorven wat belangrijk kan zijn bij het indraaien. Gewichten vanaf 40 t/m 80 gram.

18. filmrol
deze korf kost weinig en wordt veel gebruikt. Lood eromheen en klaar is kees. Goed op diep water omdat het voer lang in de korf blijft.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuwe botenlijn bij Dreamfisher
Willem Moorman -
image description
Korvenpraat.
Willem Moorman -