Actuele vangstberichten tot dinsdag 8 oktober 2013

... tot dinsdag 8 oktober 2013

De overgang naar de herfst is in volle gang met dalende temperaturen. Aan zee is het wachten op de wintervis en in het het zoete zullen de veranderingen ook niet uitblijven.


Snelle start. Foto Piet Driessen.

Bot en de laatste zomervis 

Wat is het een prachtige week geweest zeg. Prima weer om op en aan het water te vertoeven. Geniet er nog een paar dagen van want midden deze week is het uit met de pret! Het weekeinde ziet er misschien wat beter uit met oostenwind. 

Kantvangsten
Van Vlissingen tot aan De Banjaard bestond de vangst uit bot en nog wat zomervis: tong en zeebaars. Vanwege de aflandige wind is er niet echt een 'echte' zeebaarswind geweest afgelopen week en zaterdag en zondag was het bijna windstil. Dat gaf dus geen soelaas.

Bot was de te vangen vis, ook tijdens het N.K Kust voor dames en Junioren welke afgelopen zaterdag onder heerlijke weersomstandigheden werd vervist op  de stranden bij Domburg. Dus ook hier bestond de hoofdmoot van de vangsten uit bot met wat zeebaars en een pieterman.
 

Een Zandspiering (Ammodytes tobianus) lag op het strand en na de foto heb ik deze terug in zee gegooid...
 
Christel Verhage van HSV Westkapelle was bij de dames de beste, gevolgd door Danielle van Geelkerken van DZV de Eurovissers. Het brons was voor good old Clarinda Rijnberg v/d Zande die, sinds ze de hengels anderhalf jaar geleden weer uit de kast heeft gehaald, met haar ervaring weer van zich laat spreken. 

Bij de A junioren was het Julian Rijnhout die eigenlijk gelijk al vis begon te vangen en zijn voorsprong wist te houden, Kampioen van Nederland dus. Stan Bals van HSV de Zeebaars werd knap tweede voor bronzen plak winnaar Carlo Hoek van HSV de Makreel.
 
De B junioren stonden richting Westkapelle en hier werd Marco Marij van HSV Reimerswaal kampioen voor Lars Rombouts van HSV de Oosterschelde vissers en Mart Verhage van HSV Westkapelle. Allemaal van harte gefeliciteerd namens Total Fishing. Volledige uitslag en verslag op www.sportvisserijnederland.nl.  Vanaf de Oosterscheldedijken en -schorren hoofdzakelijk bot en zeebaars en haring aan het sluisje bij de inlaat op de Brouwersdam.
 

Alle prijswinnaars Nederlands Kampioenschap Kust Dames en Junioren A/B op een rijtje.
 
De Europoort met de diepe kanalen zoals Calandkanaal, Beerkanaal, Yangtsehaven en Papegaaienbek zijn vergeven van de miniwijtingen. Schar en gul tonen zich al een beetje. Zeebaars is goed, ze azen nu op wijting en makreel.

Dintelhaven prima, veel dikke grondels en bot, ook hier miniwijtingen en tijdens een competitiewedstrijd van de Eurovissers afgelopen zaterdagavond werden er een redelijk aantal palingen gevangen. 

In de diepe stukken van de Waterweg zijn al redelijk gulletjes te vangen tot zo'n drie pond, ook op het hoofd van Vlaardingen zijn ze al gevangen, dus dit lijkt er goed uit te zien.

Er rest nog wat tong. De pieren van Scheveningen en IJmuiden geven al wat wintervis en de stranden van Hoek van Holland tot aan Den Helder hoofdzakelijk bot en zeebaars. Een paar scharren en pietermannen completeren de vangsten. 


Een van de laatste mooie dagen...

Tijden het federatiekampioenschap Kust Midwest Nederland aan de stranden van Wijk aan Zee had te maken met mindere vangsten door de aflandige wind van de afgelopen dagen. Wel was het uitstekend toeven op het strand.

De winnaar van deze wedstrijd ving 7 botten, goed voor 193 centimeter vis. Het Eagle zeevis Team streek met de korpsoverwinning. Een prima georganiseerde wedstrijd en dito prijzentafel, een voorbeeld zoals het moet en eigenlijk zou elk gerespecteerde wedstrijdstrandvisser hier aan mee moeten doen. Zet in je agenda, elke eerste zondag van oktober op de stranden van Wijk aan Zee. 

Bootvisserij
De Westerscheldemonding begint zachtjes aan weer wat vis te geven, het wachten is op de winterinvasie van wijting en schar. Nu mondjesmaat zijn er wat schar, tong en nog wat haaitjes te vangen. De Oosterschelde is vergeven van de kleine wintervis.

Op De Grevelingen leuk haring en ook hier de miniwintervis. Voor de Noordzeekust geldt hetzelfde verhaal: EFSA had haar wedstrijd afgelopen zondag en ook hier, jawel, de mini's in grote getalen, bot en schar aan de maat werd gelukkig ook gevangen. De wrakvisserij is redelijk, zeebaars en gul te verwachten.
 
Ik ben de komende twee weken met het WK Heren team op pad voor het WK Kustvissen te Torremolinos, dus komende twee weken van mij geen vangstberichten. Wel komt er vanaf de eerste wedstrijd dag verslag over onze verrichtingen.

Tot volgende week, Arthur

Mooie vissen

De watertemperatuur is nu zakkend en is tussen de 14 en 15 graden op de meeste plaatsen. We hebben wat verse regen gehad en vandaag een van de laatste mooie bijna windstille dagen. Het was wederom een week met mooie vissen.

Snoek - Er zijn weer veel meter-plus vissen gevangen. Afgelopen week zijn er al veel mensen overgeschakeld op doodaas en dat bracht veel snoeken even in de boot of aan de oever. Opvallend dat er niet veel verschil was in zoet of zout wat de aasvissen betreft.
 
Snoekbaars - De snoekbaars is al weer een heel stuk beter los en liggen ook weer in vaak mooie aantallen bij elkaar. Stekkennis is vaak toch datgene wat de doorslag geeft. Shads met een bewegelijke staart zijn momenteel nog vaak in het voordeel maar dat kan snel veranderen als het weer kouder word. Ook prima vangsten te melden op spiering. Veel vissen tot een meter of 8 diepte.


Mannen onder elkaar

Baars - Ook de baars is al wat meer aan het loskomen en ook hier zijn al vaker grotere aantallen bij elkaar te vangen. Kleine aasvis bracht al vele vissen aan de wal of in de boot. Kleine, goed bewegelijke plugjes doen het momenteel heel goed, de kleur maakt (nog niet) veel uit.

Roofblei -  Het is opvallend dat er momenteel nog veel roofbleien hoog in het water te vangen zijn, zowel in stromend water als op de plassen. Dit zal aankomende weken wel veranderen daar ze dan soms strak tegen de bodem kunnen liggen.


Het blijft genieten.

Het wordt weer kouder en met meer kans op regen: kleed je daar ook naar omdat je een griep zo te pakken hebt. Ook dien je de veiligheid in de boot goed in orde hebben: de motoren goed blijven nakijken, de accu’s vol van elektromotoren, zwemvesten en overlevingspak indien nodig in orde.

Let ook goed op aan de oevers, omdat het vaak glad kan zijn. Veiligheid en gezond thuis komen is het belangrijkste. 
 
Veel succes op onze roofvissen en met groet,  Piet.

Ondanks het mooie weer de afgelopen dagen was het hard werken voor een aanbeet!

De zeewatertemperatuur tikt nog net de 16 graadjes aan dus wie weet kunnen we nog een aantal weken genieten van onze gestekelde vrienden!



Verreweg de meeste vissen vingen we aan de Culprit shad. Slechts een enkeling ging voor de plug.



Al bij al wel mooie dikke vissen! Grootste vis was er één om in een lijstje te plaatsen met zijn 84 cm.!

stekel ze,
Joop.


7 oktober, nog effe genieten van de laatste mooie dagen. Groetjes, Harry van Gaans.


Hallo Total Fishing, mooie kabeljauw...


...uit Denemarken. Groetjes van Timo.


Vader en zoon in de visschoolbank, een mooi gezicht. Visgids Johan.


Afgelopen zaterdag een lange ochtend op de rivier geweest met Arnoud en Robert om te snoekbaarzen en roofblei te vangen. Aan het eind van de ochtend een echt roofbleispektakel waarin we in totaal 17 roofbleien vingen waarvan het merendeel tussen de 60 en 75 centimeter.

Een aantal keer gewoon ook drie vissen tegelijk in de boot! Voor Robert was dit na vele uren zijn eerste roofblei en hij ving er meteen vijf. Daarnaast hadden we ook nog zeven snoekbaarzen, maar veelal kleintjes.  Groeten, Jorrit Bergsma.


Tegen de winter vormen de kleine vissen grote scholen… Tijd om hier actief naar op zoek te gaan en werpend de nodige rovers onder deze massa's vandaan te halen....groet, Koen (Predator-Experience).


In de herfst mag het kunstaas ook voor roofblei weer gerust iets groter worden gekozen. Zolang het water nog niet te snel afkoelt, is de Baby Triple Devil een betrouwbare keus! Groeten van Wilfred van Nunen.


Beste Total Fishing, samen met Daan Verbruggen een grote rivier op. Na verloop van tijd ziet Daan over zijn schouder op de kop van een krib wat speldaas weg stuiven. Hij roept me direct en geeft de richting aan.

Een goed geplaatste worp met de Ikiru plug was genoeg om deze geweldenaar te strikken. Een vreugde dansje in de boot. Wat een extra aantal ogen al niet kan beteken op het water. Groeten Pim Busker (Dutchfishingadventures.com).


De Berkezwam (Piptoporus betulinus). De merkwaardige, gehoekte vorm wordt door de zwam gemaakt om ervoor te zorgen dat de buisjes (in het linkerdeel) altijd naar beneden gericht zijn zodat de sporen ongehinderd naar beneden kunnen vallen.


Vrienden uit Argentinië, Guillermo met een baars van 50cm op een @rt Baits, Woutje.


In de vlucht gevangen.


Om een leuke vismiddag te hebben hoeft het niet altijd groot te zijn.  Groetjes, Eddy en Robin.


Samen een dag met een gids mee is een mooie ervaring voor vader en zoon. Visgids Johan.


Hallo Total Fishing, zondag een dagje vanaf de kant gevist. Eerst met klein kunstaas, maar de snoek wilde niet. Dan maar met de Beast hetzelfde stuk water afgevist en toch nog drie snoeken op de kant gekregen. Groeten, Frank Mylle.


Een noodoplossing voor een vis die te groot wordt bevonden om vast te houden. Visgids Johan.


Zo, eindelijk heeft mijn dochter een snoek gevangen en niet zomaar een snoek, wel eentje van 98 centimeter! Groeten, Perlita.


Hoi Total Fishing, dinsdag nog even achter de snoeken aangegaan en ze waren goed los. Ik wist 5 snoeken te verleiden, verder nog 2 missers. Groetjes, Kristof.


Beste Total Fishing, afgelopen zondag was beetje te ruig voor het grote water, dus dan maar een kleiner Noordhollands vaartje aangedaan. De broers Wouter en Renze waren al een tijd niet meer meegeweest, dus ze wilden graag vis in de boot.

Het duurde eventjes, maar uiteindelijk kwam deze 106 centimeter snoek voor Renze. En gevangen aan een klein snoekbaarsplugje: de Reef Runner Ripstick, onbekend maar een topper! Groet, Sander.


Mega Fish medewerker met een mooie 90 centimeter snoek, op de Pikefighter uiteraard!


Blijft toch een vreemd gezicht, zo'n 104 centimeter mopskop! Met vriendelijke groeten, Ton van Plateringen.


Geert vangt op zijn zelfbouw jerks, zie het verslag op www.roven.nl


Bas van Veen en Peter van der Laan hebben afgelopen week in Ierland gevist bij de Nederlandse visgids Ferdinand Heijerman. De vis lag verspreid over heel uiteenlopende dieptes, varierend van 3 tot 14 meter! Er werden mooie vissen gevangen op Lough Derg, zoals deze snoek van 103 centimeter voor Peter. 


En nog nog een leuke Ierse snoek voor Peter.


Hier een mooie Ierse metersnoek voor Bas.


Het spectaculaire van het snoekvissen op Lough Derg en in Ierland in het algemeen is het feit dat de snoeken beresterk zijn en veelvuldig springen, zoals deze snoek die door Bas wordt gedrild.  www.pike-ireland.net


Goud voor Michael, zie verslag op www.roven.nl


Ik had nog een paar mooie vissen op de plassen. Dit was de grootste.
 Groet, Klaas Hoogduin.


Afgelopen week deze snoek van 117 centimeter weten te vangen op de groene Shaker van Lunker City..Mijn PR weer eindelijk eens aangescherpt met 10 cm.  Groet Bert van der Heiden.

Deze keer de nominaties voor de snoeken van Bert en Michael en de baars van Guillermo. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -