Actuele Vangstberichten tot dinsdag 8 december 2009


... tot dinsdag 8 december 2009

Enorme verschillen qua weer afgelopen week. Nachtvorst op kleine schaal en dan opeens weer opklimmende temperaturen. Soms inktzwarte luchten met harde wind. We kregen van alles wat. Zo ook de vangsten die vaker slecht dan goed waren. Desondanks worden er her en der prachtige vangsten geboekt, dus blijf vooral gaan!


Weinig gefriemel meer langs de waterkant te vinden, op een enkele verdwaalde vreemdeling na. Foto: Jelle.

Zout door Arthur van Tienen

Jaja, De verwachte windstilte werd ons wreed ontnomen afgelopen week en waar verleden week maandag de vrijdag de beste dag van de week zou worden was het die vrijdag de slechtste week van de dag, dag visdagje op de Sirius afgelopen vrijdag!!!!

Bootvisserij
Ja, geen visserij op de Noordzee maar daar barst het juist van de vis, toch zijn er die vanuit de Roompot de luwe kust van de Banjaard opzochten en daar toch mooie wijtingen, scharren en botten vingen.

De Oosterschelde is prima, mooie scharren, ook wel kleintjes ertussen, maar toch veel maatse! En natuurlijk de onvermijdelijke steenbolken. Westerschelde was goed wanneer je eruit kon, Spijkerplaat altijd garant voor een gulletje. 

Grevelingen wisselend, maatse wijtingen en van de week zelfs een kleine gladde haai gevangen daar. Het Penn Grevelingen Tournament zit bijna vol, nog een paar plekken vrij en dan gaan 182 bootvissers op 9 januari strijden om de prijzen!

Kantvisserij
Stranden goed, afgelopen zaterdag de Krabbe Trofee, Arjan Rijnberg was hier de sterkste voor Bert Heukels en Marcel IJzenbrand. Het Spro Team pakte de titel bij de korpsen gevolgd door het korps van Hengelhuis Maassluis en het Penn team.


Leuke visserij in de Amazonehaven met bot…..

Waterweg prima met gul, wijting, bot, tong en steenbolk. Pak die stekken onder de kant waar de boeien vlak onder de kant liggen. Calandkanaal goed, Beerkanaal en Amazonehaven uitstekend Dintelhaven prima, Papegaaienbek en Stenen Glooiing toppie.


..... En soms grove steenbolk.

Hoek van Holland Vispaleis vanaf de kant goed, gul, schar, steenbolk en de wijtingen vliegen hier je om de oren. Hoek van Hollans strand, prima in de duisternis en verder enkel maar goed berichten zowel van de pieren als de Noordzee stranden. Laat de vorst maar wegblijven!!

Zaterdag de beslissende dag van de topcompetitie senioren, vissen  in de Amazone, Dintelhaven of het Calandkanaal vanaf 09.00 tot 17.00 uur!

Tot volgende week!


Roofvis door Piet Driessen

Laten we eerst beginnen om wat tekst en uitleg te geven over de wisselende vangsten in Nederland. Zo hoor je van vissers dat ze goed hebben gevangen, en op een ander water nagenoeg geen enkele aanbeet krijgen. Eén ding is mij in de loop der jaren met registratie voor 100% duidelijk geworden, en wel dat elk water zijn eigen regels heeft.

Wat zijn dan de oorzaken van goede en slechte vangsten?
Pas even op wat zoal kan gebeuren!! Het aanbod van de aasvis is heel belangrijk. Is er weinig aasvis dan moeten de roofvissen meer zoeken en jagen, en met veel aasvis zwemt het bijna in de bek, en zullen ze veel kunstaas negeren. Stroming op de rivieren! Hoe minder de stroming, dan kunnen ze op veel meer plaatsen rustig gaan liggen, daarentegen met meer stroming worden de plaatsen al weer een stuk minder.

Dan is natuurlijk locale kennis heel belangrijk op een water, waar deze stekken dan zijn en waar ze zich dan ophouden. Troebel water of helder water is ook vaak de reden van voorzichtige aanbeten, of keiharde aanbeten. Is er veel diep water in de buurt, is ook weer locale kennis heel belangrijk, het kan dan net dat bekende talud zijn waar ze dan liggen. Ook de vaak korte tijden van de aanbeten op een dag, dan moet je er wel zijn.

Ga je en keer vroeger naar huis dan zouden de korte aanbeten wel eens om 16.00 uur in de middag kunnen zijn, en dan zou dat de hele dag goed maken als je was gebleven. Veel regenval op een water in een korte tijd is voor het meeste water niet goed, maar op plassen die maar een meter diep zijn is dat vaak weer de sleutel tot succes.

En verder natuurlijk het woord dressuur, dit betekent dat ze bepaald kunstaas veel te vaak hebben gezien, of ze zijn er zelfs een keer mee gevangen, dat kan ook vaak de reden zijn. Vaak zie ik dat er mensen mee gaan vissen die hun eigen favoriete kunstaas gebruiken en meteen de nodige vissen vangen, daar wij op ons eigen kunstaas vertrouwen wat ze elke week om de oren krijgen.

Ook onze beroemde grote zwarte vogel de aalscholver kan ook de vissen een stuk voorzichtiger maken. Dit blijkt ook uit gegevens van waar veel futen en aalscholvers zitten de bijttijden vaak heel kort zijn op een dag, en dan vaak maar 2 of 3 keer en dan moet je wel op die stek zijn waar ze jagen.
 
Hoe was het nu afgelopen week? Zie hierboven zeer veel verschillen, en laten we nu maar eens een week nadenken over waarom of hoe we het gaan aanpakken.

Veel succes op de onvoorspelbare roofvissen,
 
Piet.


Witvis door Willem Stolk

De rivieren stijgen gestaag en er wordt ook aardig gevangen. Zowel op de Maas, Rijn, IJssel en Waal is het goed toeven. Met de feeder kan leuk vis worden gevangen. Soms moet men wel met korven vissen > 100 gram, maar als je dan keer op keer beet krijgt is dit geen probleem. Op de Waal zijn de afgelopen dagen volop brasems gevangen tussen de kribben op zo’n twee meter water. Dus ze zitten niet overal diep!

Havens
In de verschillende havens is het redelijk tot goed. Ik zal niet te exact zijn qua stekken, want wie weet wordt dan ook hier de witvis weggevangen met netten. Jammer dat dergelijke visserijen met netten worden toegestaan zoals in Elburg. Eigenlijk moet dit niet meer kunnen anno 2009. De betreffende vissers verleggen hun visserijen meer en meer op witvis – en als ook die weg zijn, dan pas zal er besef ontstaan wat dit voor de totale visserij zal betekenen. Want, roofvis kan bv. Ook niet zonder voedsel!

Citaat ‘vraag en aanbod van deze site’: “Gebaseerd op gegevens uit het verleden zal dhr. Van Triest in staat zijn zo’n 40.000 kilo vis te vangen. En 40.000 kilo a zo’n 1,25 euro per kilo is voor de meesten onder ons toch best veel geld. En voor het verkrijgen van de vergunning rekent de Gemeente Elburg hem… 365 euro per jaar (drie-honderd-vijf-en-zestig euro)”. Dit kan zo natuurlijk niet doorgaan! Wie wordt er wakker…?!

Diepe plassen
Erg wisselende berichten bereikten ons m.b.t. diepe wateren. Lithse Ham, Kerkdriel en de Gouden Ham waren wat dat betreft allemaal hetzelfde. Plaatselijk erg goed, maar op de meeste plekken slecht. De vis lag erg geconcentreerd – en had je het geluk (of wijsheid) om op een dergelijke plek te vissen, dan kon je de een na de andere vis vangen. Bert van Riemsdijk ving in Lith ruim 40 brasems – en een gemiddelde brasem weegt daar ongeveer 2 kilo!

Al met al dus een week met uitersten. Maar thuis blijven zitten betekent in ieder geval geen vis…


Hallo TF, Hier een paar foto’s…...


........ Van werkzaamheden aan de Waal…....


.......... En heb ook nog een paar natuurfoto´s gemaakt. Met vriendelijke groet, Raymon Louve


Overige vangsberichten van afgelopen week:


Natuur- en visgids Paul Christiaan zond vorige week enkele prachtige plaatjes vanuit midden Noorwegen….


.... Waar het gruwelijk koud en praktisch alles bevroren was. Fotografie: Paul Christiaan.


Ook bar weer in Britisch Columbia alwaar Jeroen Wohe de laatste stappen in de rivier zette….


.... Toch nog een aanbeet wist te verzilveren…..


..... en deze steelhead, na een kort fotomoment, weer de vrijheid gaf.


In Nederland is er overaal weer ruim voldoende water. Foto: Jelle.


Ondanks het slechte weer op 5 december toch maar de rivier op gegaan. Wie weet zouden we een verrassing krijgen? Het werd echter een moeizame dag met slechts enkele aanbeten van snoekbaars. Aan het eind van de middag toch nog een surprise in de vorm van een brasem die wat eetbaars in mijn shadje zag! Groeten van Wilfred van Nunen.


Zondag toch nog op het Haringvliet geweest met de Bellyboat. In de voormiddag was het nog haalbaar en kregen Frank en ik geregeld een aanbeet en een visje, maar na de middag was het echt niet meer mogelijk om op een deftige manier te vissen door de hevige wind. Na de middag wat kleiner water opgezocht maar de aanbeten bleven uit, buiten die ene karper op een Spro shad. Groet Bart Mylle.


Hallo Total Fishing. Deze 74-er mocht op de foto. Groeten, Jos Raaijmakers.


De Schotse Hooglanders hebben geen enkele moeite met de huidige weersomstandigheden.


Mooie baars voor Frank.


Mijn fier zoontje Jochem van 8 jaar met zijn allereerste baars.


Eén van de laatste kleuren.


Zondag toch nog op het Haringvliet geweest met de Bellyboat. In de voormiddag was het nog haalbaar en kregen Frank en ik geregeld een aanbeet en een visje…..


......... Maar na de middag was het echt niet meer mogelijk om op een deftige manier te vissen door de hevige wind. Groet Bart Mylle.


Hallo Total Fishing. Op een mooie zonnige dag toch na school nog even  proberen. Want iedereen weet: vissen gaat voor school (wat soms niet goed voor de cijfers). Maar dan was er ook een mooie beloning. Ik ving een mooie snoekbaars (71cm) op doodaas een paar meter vanaf de rietkraag. Het was net alsof ik op een zak aansloeg.

Maar goed, na de mooie snoekbaars van 71cm kregen we nog een keer beet: deze keer een mooie snoekbaars van 54cm die door mijn vismaat werdt gevangen. Toen we de 2e snoekbaars net op de kant hadden had ikzelf weer beet. Het resultaat: een mooie snoekbaars (ik schat 60-70) maar helaas moest ik hem weg zien zwemmen vlak voor de kant. Al met al een mooie dag en dat in een korte tijd. Groeten Vincent.


Hallo T.F., Het laatste uurtje kan vaak je visdag nog goed maken heb dan ook een mooie dame gevangen aan een getakelde dode mega-spiering. Even op de foto en dan terug naar haar vriendjes. Groet Ronald.


Hallo Vissers, Daud is op het moment niet te stoppen met grote snoekbaarzen. Ook al blijven de grote aantallen achterwege, onze kanjerkoning Daud flikt het hem toch weer met deze mooie snoekbaars van 86 cm!! Ditmaal gevangen aan zijn eigengebouwde verticaalhengel!! Zie zijn website www.nodoubtfishing.com


De foto is genomen door zijn vaste snoekbaarsvismaat Ron Heijne die er trouwens ook nog eentje van 75 cm tussendoor ving, waarvan helaas geen foto. Maar Ron is natuurlijk grotere gewend! Goed gedaan mannen! Groet Lucky Luc. 


Afgelopen maandag heb ik mijn vader meegenomen voor een dagje verticalen en trollen in Noord-Holland. Na een paar kleine snoekbaarsjes ving mijn vader een dikke snoekbaars van 87 cm op een screaming devil koi kleur. Aangezien mijn vader blind is had hij toch de dag van zijn leven. Groet. J. Smit.


Hallo Total Fishing. Tussen de buien door ben ik een dagje op de rivier geweest. We beleefden een topdag met 15 snoekbaarzen waaronder 2 moddervette 80-ers. Maar de echte beloning kwam toch wel toen deze fraai gebouwde 90+ vis mijn hammer shad met grof geweld te pakken nam. Groet Timon.


De natuur toont ook in het klein nog heel mooie tafereeltjes.

 
Afgelopen week was het weer bikkelen voor een paar snoeken. Toch aan het einde van de dag nog een paar mooie snoeken weten te vangen…........


...........Robin wist helaas niks te vangen, maar dan had hij mooi tijd om een paar actiefoto´s te maken. Haha…......


..........Misschien begint het saai te worden, maar toch alle aanbeten weer op de Rapper!!! Gr. Eddy te Mebel.


Hier een snoek van 93cm en al goed vet. Op een verticaalhengeltje vanuit de bellyboot. Leuke sport aan gehad. Gevangen aan een shadje van @rt baits. Groeten van Jurgen Onghena. Ps. met dank aan Johan voor de foto’s.


Beste TF, Zaterdag 5 december met mijn vismaat het grote water op. De dag begon vervelend, aangezien ons anker met touw en al de diepte in ging (touw van het tweede anker in mijn hand). Na wat vervloekingen aan mijn eigen adres vol goede moed aan de slag.

Vangsten waren matig, een klein snoekje en een misser. Ook andere vissers hadden weinig positiefs te melden. Terug in de jachthaven zoals voorgaande week hengels even ingegooid tijdens opruimen. Dit resulteerde in een mooi snoek van net geen meter (97cm).  Groet Robin Schotborgh Delft.


Gevangen op magnumtoad met spinnerblad combo aan een veel te licht hengeltje. Ik zei nog: “En dan komt eindelijk die buffel en dan lost deze doordat de haak niet gezet kan worden…” DE ‘dreun’ en ik sprint al aanraggend naar achteren….. ’T resultaat . Groeten, Jon Velberg.

Deze week nominaties voor de snoekbaars van Timon en de snoek van Jon! Van harte gefeliciteerd!


Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar:
info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

                               
Finalisten, Visfoto van het jaar 2005-2006 Finalisten, Visfoto van het jaar 2004-2005

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -