Actuele Vangstberichten tot dinsdag 5 februari 2013

... tot dinsdag 5 februari 2013

Zijn we eindelijk geheel van de vorst af, komt er weer een koude tijd aan! Hopelijk duurt deze maar kort en kunnen we rap richting betere tijden qua weer!


Peuterende Putters. Foto: Jan Althof.

Vriendinnen, vrienden!

Nu de dooi haar intrede heeft gedaan was het snel afgelopen met de witte rommel van de laatste 14 dagen. Echter, wind en regen is ook niet alles!

Afgelopen week was wel de invloed merkbaar van de kou die, zoals verwacht, naijlde ten opzichte van de vangsten aan de ondiepe stranden. Strandvangsten gingen qua aantal flink naar beneden en de bekende stekken gaven al minder vis na die uitstekende laatste (4!!!) maanden.


Schitterende vogeltjes aan het zoute. Foto: Jan Althof.

Het lijkt wel of de vis echt terug is van weggeweest, vooral schar en wijting doen het goed tot  zeer goed. Daarentegen zijn de steenbolkvangsten wat teleurstellend vergeleken met de laatste jaren. Ook de wijtingvangsten aan het strand waren afgelopen herfst ver beneden de maat. Wat hier de bepalende factor is? Wie zal het zeggen? Wat ik wel merk is dat de hoeveelheid  garnalen minder was afgelopen herfst dan wat het normaal hoort te zijn.

Nu de winter haar laatste streken gaat leveren, februari kan per definitie een erg koude maand zijn, hoop ik dat alles meevalt en de temperaturen na februari weer in rap tempo omhoog gaan zodat we een mooie voorjaarsvisserij aan de stranden kunnen hebben.

Kustvisserij
Zoals gezegd dalen de vangsten aan de stranden. Goed voorbeeld zijn de stranden van Vlissingen tot aan Westkaplle die niet meer de “dubbele cijfers” van de afgelopen maanden geven, maar nog wel leuke visserij met schar en bot. Maar meer dan 10 stuks per sessie is lastig haalbaar.

Westerschedestekken redelijk, schar en bot zijn het credo, soms een gulletje. Overige stranden tot aan Europoort “vergeet het maar” het credo. Havens Europoort toppie, veel vis in alle diepe havens, echter ook vaak misleidende informatie. Zo las ik dat er in de “Dintelhaven” grote aantallen scharren en wijting werden gevangen. Dit is onzin, scharren komen soms wel  voor in de Dintelhaven maar niet in zulke aantallen. Bot en grondel en wat wijting zijn je deel daar in deze periode en beslist geen schar.

Beerkanaal, Papegaaienbek, Yangtzehaven en (sssst!) Missisippiehaven prima. Wel blijft het aan de kleine kant met het formaat van de rondvis. Calandkanaal prima overdag, ‘s avonds vangsten minder maar wel dichter onder de kant. Pier van Hoek van Holland redelijke visserij op schar en wat gulletjes. Waterweg grillig, soms leuke gulletjes van formaat, ook hier weer moet het je meezitten: dieper water en kentering zorgen voor de beste resultaten.

Stranden van Hoek van Holland tot aan Den Helder overdag wat bot en meun. Met veel wind kans op pap-gulletjes, in de avond meer kans op gul. Pieren redelijk, voornamelijk schar.

Bootvisserij
Rustige week geweest voornamelijk door de wind, niet veel schippers eruit gegaan. Voor komende week wordt het helemaal niets, 6 tot 7 de hele week uit het westen tot noordwesten, balen dus! Westerscheldeboten voeren nog wel een paar keer, vangsten vielen in vergelijking met de voorgaande periode tegen, wat gul en schar.

Tot volgende week, Arthur

Extra ingezonden zoute vangstberichten:
Vandaag even in Noordwijk wezen kijken bij de wedstrijd aan het strand waar ongeveer 50 deelnemers aan meededen. Het was barslecht: totaal 5 vissen gevangen en de winnaar had er 2. Met windkracht zw 6 en 3 graden was het ook nog eens erg koud zodat de wedstrijd werd ingekort. Groet, Peter van der Hoorn.

Het weer zit nog niet mee de laatste week; nog behoorlijk koud en best veel wind om de oren gehad. Maar zou er nog gevist zijn? Ja hoor, er zijn nog altijd van die bikkels die eropuit zijn gegaan.

Snoek - De doodaasvissers hadden meer succes afgelopen week dan de week ervoor. Er was nu wat meer activiteit en ze werden dan ook weer wat meer gevangen. De snoeken die werden gevangen waren vaak in een prima conditie en ook nog best sterk. Grote aasvis over het algemeen het meest goed aangepakt door de snoeken, klein aas werd nog vaak eens losgelaten.


Nog een prima visjager in beeld.

Snoekbaars - Ook hier weer wat meer meldingen al waren het vaak nog niet de grote aantallen maar wel geregeld een grote vis bij de vangsten en dan hebben we het over 80+ vissen. Ook gemiddeld de doodaasvis het best scorend, maar ook langwerpige shads die diverse snoekbaarzen konden verleiden, en de kleur groen werd vaak genoemd afgelopen week. De 8 meter lijn vaak redelijk bezet met snoekbaars.


Langwerpigge shads blijven goed.

Baars - Wel weer de nodige meldingen van baarzen in havens maar echt nog niet om over naar huis te schrijven daar het vaak maar kleine aantallen waren. Ook hier weer enkele mooie 40+ baarzen bij de meldingen. Ook shads hier vaak succesvol, maar snel gevoerde spinners ook enkele malen op de lijst.


De baars blijft een prachtvis.

Slepen/trollen op roofvis de meeste meldingen dat dit afgelopen week heel slecht was. Of dit nu vaak met het heldere water te maken heeft, wij weten het niet, maar hou dit wel in gedachten en werp eens wat vaker een veelbelovende stek goed uit of laat eens een doodaasvis zakken.

Het weer blijft nog een beetje kwakkelen dus kleed je goed aan natuurlijk met dit koude natte weer en ga er toch eens op uit. Er zijn toch nog wel eens dagen met een verrassing in deze periode.

Veel succes op onze roofvissen en met groet,  Piet.


Natte tijden. Foto: Jan Althof.


Frank met een 41 cm. baars.


First Release van februari, snoekbaars zeer actief. Cheers, Vic.


De natuur maakt mooie creaties. Foto: Jan Althof.


Met de kachel erbij is het statisch vissen op de rovers nog net te doen. Groet, Pim Busker.


Afgelopen weekend mijn nieuwe olivia sikabait gaan proberen, met een paar kleine snoekjes als resultaat. Groet van Levin.


Snoek 98 cm uit het Limburgse land!


Beste Total Fishing, deze week ben ik gaan wakvissen op de Oude Rijn in Bodegraven en met succes...


...Drie dagen aan het vissen geweest met dode voorns en sardientjes en elke dag wel één of meerdere snoeken gevangen van ca. 60 t/m 85 cm. Groeten, Patrick uit Bodegraven


Vanwege de harde wind de boot maar op stal gelaten en een paar uurtjes met de streamer gaan werpen. Deze fraai getekende snoek had er wel belangstelling voor. Groeten van Wilfred van Nunen.


Beste Total Fishing, hierbij mijn mooie vangst van vandaag, een schitterende dikke snoek van 112cm. Heel langzaam zag ik de dobber, terwijl hij onder was, van links naar rechts gaan. Ik  ben er erg blij mee en zal deze vangst niet snel vergeten. Groet, Jack.


Een van de snoeken die we tijdens een taaie sessie met doodaas op afstand wisten te verschalken. Groeten, Pim Busker.


Frank van Vliet met een doodaasbuffel.


Hans Koopman strikte deze blinde snoek...


... en nog een mooi getekende doodaassnoek voor Hans.


Na de ijsperiode heb ik afgelopen zondag een doodaassessie gehouden. Deze resulteerde in een ontmoeting met een oude bekende; deze 2-tone snoek ving ik 5 maanden terug op precies dezelfde plek met hetzelfde aas (sardine). Toen 107cm en nu weer 107cm. Zie vangstbericht 16 oktober 2012. Groet, Klaas Hoogduin.

Deze keer de nominatie voor de snoek van Hans. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:

  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,

  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.

Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!


Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -