Actuele vangstberichten tot dinsdag 18 maart 2014

... tot dinsdag 18 maart 2013
 

Een prachtige week ligt achter ons waar in de lente heeft doorgezet. De watertemperatuur is nu al flink hoger dan ik dezelfde periode van het vorig jaar. Zowel diep als ondiep water leverde mooie roofvisvangsten op. Aan zee is het nog even wachten tot de vangsten weer aantrekken.


Putter of Distelvink - Carduelis carduelis, een van de mooiste vinkachtigen in Nederland.

'Schrapen' voor een visje


Nu na een fantastisch weekje Engeland met mijn maatjes ben ik weer terug op eigen bodem waar we afgelopen zaterdag gelijk weer aan de bak moesten voor de eerste Penn Korps Competitie.
 
Nu de Voorselectie Zuid eraan zit te komen (29 maart) zijn alle ogen gericht op de vangsten op de Walcherse stranden en vooral van Zoutelande, waar de Voorselectie Zuid wordt gehouden. De afgelopen periode was het karig.
 
Gelukkig zit er nu wat schot in de zaak en worden met name de scharvangsten al wat beter. Met nog twee weken te gaan ziet het er dus redelijk uit voor degene die daar moeten vissen.
 
De Domburgse stranden zijn matig tot slecht, ook hier zal het nog even duren voordat er weer redelijk vis wordt gevangen.
 

Tom van de Pol met een mooie bot tijdens het voorvissen voor de eerste wedstrijd van de Penn korps competitie.
 
De Oosterschelde dijken en schorren zijn nog steeds een drama met matige tot slechte vangsten tot nu toe. De Europoort doet het redelijk met wijting, bot, torretjes en schar.
 
De Waterweg is op sommige plaatsen goed, wel veel bot en de wintervis is er ook nog. Nu de droge periode weer wat langer stand houdt en met springtij van de week, is er meer kans op zeevis tot aan Rotterdam.
 
De stranden van Hoek van Holland tot aan Kijkduin zijn dramatisch met wat bot. Gelukkig duurt het nog vier weken voordat hier de Voorselectie Midden wordt gehouden. De pieren van Scheveningen en IJmuiden/Wijk aan Zee redelijk met wat gul en schar.
 

Jim Sonnenschein met een vroege Engelse zeebaars tijdens het European Open Beach Championship afgelopen week.
 
Afgelopen zaterdag is de eerste Penn Korps Competitiewedstrijd geweest op de stranden van Noordwijk. De dagen vooraf tijdens het proefvissen was het al 'schrapen' voor een visje en op de dag zelf was het niet anders.
 
Alles uit de kast halen om wat visjes te vangen was het credo voor de meeste deelnemers. Westkapelle 1 won deze wedstrijd, voor een verslag zie elders op de site.
 
Stranden van Wijk aan Zee tot aan Den Helder doen het redelijk met mooie botten en af en toe wat papgulletjes en al een enkele zeebaars.
 
Bootvisserij
 
Geankerde visserij ligt een beetje op haar gat, zelfs in de Westerschelde monding. Niet dat er niets wordt gevangen maar de weldadige vangsten van de afgelopen maanden tot midden januari zijn (tijdelijk) een beetje over. Wat mooie gullen, bot en een enkele schar zijn de te verwachten vangsten op dit moment. 
 
De Oosterschelde is leeg zo lijkt het, met slechte tot zeer slechte vangsten op dit ogenblik. De Grevelingen staat in het teken van de haring!
 
Wrakvisserij biedt nu soelaas! Er worden leuke gulvangsten op de wrakken gemeld.
 
Tot volgende week, Arthur

Succes in middag en avond

 
Het weer was afgelopen week natuurlijk geweldig om te gaan vissen, al was het op groot water nog vaak opletten door de redelijk harde wind van de laatste dagen.  Veiligheid staat dan nog altijd voorop. 
 
We kunnen de visserij van afgelopen week over één kam scheren, daar er niet veel verschil was in het vangen van de soorten. Heel opvallend was wel dat er behoorlijk korte bijttijden waren en dat de middag en avond gewoon de meeste en grootste vissen aan wal of in de boot bracht, ook nog vaak in mooie maten.
 


Er kan wat in deze bek.

Dood aas deed het afgelopen week duidelijk alweer een stuk minder. Shads en jerkbaits alsmede streamers bleken prima vangers. Felle kleuren droegen opvallend veel bij aan de vangsten en geel was daar ook vaak bij betrokken. 
 
Het kunstaas mocht ook al weer een stuk groter zijn. Wel was opvallend dat de grotere aantallen snoekbaarzen van de diepe stukken kwamen. De grote vissen zaten vaak wat ondieper en diverse vissen kwamen gewoon maar op een meter water. Op de rivieren waren op de grens van stroming en stilstaand water mooie vissen te vangen. Ook hier waren de shads duidelijk in het voordeel. 
 


Degelijke tang om te onthalen.

Ook kwamen er wat meldingen van meervallen en ook alweer van mooie roofbleien die even het daglicht konden bewonderen.
 
De vooruitzichten wat betreft het weer zijn gewoon heel goed en het zonnetje zou er aankomende week ook geregeld bij zijn: goed voor het aangenaam vertoeven langs en op het water.
 
De watertemperatuur van de grote plassen ligt gemiddeld rondom de 7 á 8 graden. Ondieper water heeft de 10 graden grens al gepasseerd. 
 


Grote hap, kleine snoek.

Ook nu echt weer een tijd om soms heel snel je kunstaas binnen te vissen daar hier nog wel eens een verassing klaar kon liggen om toe te slaan. Veel succes en ga er op uit daar de dagen dat we met kunstaas mogen vissen op het einde lopen.

Veel succes op onze roofvissen en met groet,  Piet.


Hallo Vissers, vismaat Reier Groot van Visservice.nl nodigde me weer eens uit vanwege het mooie weer om een heerlijk dagje te gaan vissen bij en rond de wrakboei van de 'Baloeran"  nabij de Noordpier.


Het werd een prachtige visdag met lekker veel aanbeten op de lichte stokken. De vangst bestond uit meer dan dertig kleine gulletjes en een...


...enkele schar die zich uit het paaispel wist te ontrukken en toch honger had. De lichte stokjes gingen lekker krom en dat was ruimschoots voldoende om te genieten...


...De Sam-Sam met daarop schipper John Willems en Ben Prins vinger nog een aantal mooie gullen tussen de kleintjes door. Zij namen iets meer risico met verspelen van het anker door dichter bij het hoge punt van het wrak te ankeren...


...En dit werd gelukkig voor hun beloond. Visgroeten van Lucky Luc Mom. 


Mosselen grijpen elke geschikte plek aan om te groeien.


Hoi Totalfishing, toch weer leuke barbelen kunnen vangen de afgelopen week! Groeten, Jos Raaijmakers.


Donderdag 13 maart. Volgens de kalender is het nog steeds winter, maar daar merk je langs het water maar weinig van. Wel heb ik daardoor last van lente- en karperkriebels gekregen. Vissen op karper dus! De aanpak is gelijk aan het roofvissen in de polder: keep it simple. Geen ingewikkelde constructies of aasjes, maar gewoon met een eenvoudige uitrusting en een blikje mais de polder in...


...Danny heeft daar ook wel oren naar en dus gaan we vanmiddag samen achter de karpers aan...


...Na vier uurtjes in stilte genieten, hebben we samen vier karpers gevangen...


...Ook nog eens eerlijk verdeeld, met de man twee stuks. Groeten uit de polder, Peter.


Hallo Total Fishing, na een hele tijd gesnoekt te hebben leek het me leuk om achter de karper aan te gaan met de pen. Lekker in het voorjaarszonnetje. Ik heb op zondag 9-2-14 een schubkarper van 82 centimeter en 20 pond gevangen... 


...Op woensdag 12-3-14 had ik weer zin om te pennen. Ik heb toen deze spiegel/lederkarper gevangen van 80 centimeter en 19 pond. Tim Leferink.


Smient - Anas penelope, vroeger bekend als Mareca penelope. 
En Brandgans - Branta leucopsis, grazend op de eerste nieuwe topjes.


Liefdevol houdt Lambert deze torpedo vast, voor heel even dan. Visgids Johan.


Zojuist ontwaakt uit de winterslaap gelet op de aanslag op de borstvinnen. Visgids Johan.


Ze zijn weer helemaal wakker maar wel heel erg plaatselijk. Visgids Johan.


Het aantal broedparen van de Eider of Eidereend - Somateria mollissima, neemt af in Nederland.


Nog steeds mooie baarzen.


Hier nog wat foto's van afgelopen winderige zondag...


...Het was niet makkelijk...


... maar na veel zoeken werden we toch nog beloond!..


...Met deze...


...En met deze. Groeten Marc Hoeben. 


Donderdag 13 maart een dag gevist met mijn zoon Rory op het Hollandsch Diep. Het weer was fantastisch zon en geen wind. Na enkele snoekbaarzen op het ondiepe te hebben gevangen, zijn we toch maar dieper gaan vissen...


...Deze baars van 52 centimeter kwam van 10 meter diepte. Verticaal gevist aan een 7" bruin witte splitail shad met super big eye loodkop. Groetjes, Ad van der Stel.


Beste Total Fishing, vissend aan de Waal kwam dit toestel voorbij gedreven. Aan de landing te zien kon de piloot ervan toch niet zo heel goed vliegen! Groeten van Lodewijk.


Matkop - Poecile montanus; synoniem: Parus montanus, een van de vele bosvogeltjes.


Troostprijs voor John na goed snijwerk van zijn grootmoeder. Visgids Johan.


Hallo Total Fishing, toch nog mooie roofvissen uit de polder. De vissen waren al afgepaaid. Groet, Stoffel.


Deze vis ging vol over de Henk Graafsma streamer heen. De beschadiging bij de bek zat er al. Groet, Stoffel.


Opletten tot het laatste moment.


Alweer een geslaagde visdag voor Anne. Visgids Johan.


Hartje zomer op de rivier in maart. Visgids Johan.


Hierbij een foto van een bijzonder vismoment. Tijdens de dril van een mooie 80-er kwam een soortgenoot polshoogte nemen, wat goed te zien was in het heldere water. Groeten, Jan. 


Binnen 10 worpen, twee keer raak op de Spro Rapper...


...85 en 99 centimeter. Groeten, Patrick Wieskamp.


Mijn PR 110 centimeter op de Maas, aan een octopusrig voor Meerval. Bijvangst rules! Freek Stemfoort, Eindhoven.


Deze moddervette snoek van 104 centimeter werd gevangen door mijn jongste zoon (Jorg 13 jaar) aan een klein groen grondeltje met een veel te kleine haak die eigenlijk bedoeld was voor baars of snoekbaars. Het shadje staat ook op de foto als je goed kijkt.

Mijn zoon was net een shad verspeeld en moest alles inclusief fluor carbon er zelf weer aanknopen. Dit had hij de avond voorafgaand aan de visdag goed geoefend. Dus ik was even op een ondiep zandplaatje gaan liggen, zodat hij op zijn gemak de boel weer in orde kon maken en ik wat kon werpen. Je weet het maar nooit op de ondieptes en zeker met deze hoge temperaturen.
 
Ondertussen was mijn zoon klaar en liet het shadje zakken op nog geen meter water en constateerde dat het hier wel erg ondiep was om te verticalen. Nog voordat ik kon antwoorden “je weet maar nooit” hoorde ik de slip al krijsen en zag ik hem met een kromme hengel staan.
 
Alle mensen op de dijk bleven staan en na een dril van ongeveer vijf minuten kwam zijn nieuwe PR uit het water. Ik heb nog nooit zo’n dikke snoek van dicht bij gezien en ik moest haar met twee handen uit het water tillen. Dat hij er blij mee was, is denk ik wel terug te zien op de foto.
 
En wat was ik blij dat hij goed opgelet had tijdens mijn uitleg over hoe je een fluorcarbon voorslag bevestigt aan je gevlochten lijn. Je zou zo’n vis verspelen wink. Met vriendelijke groet, Jacco Zanen


Grutto - Limosa limosa, de ambassadeurs van de Nederlandse weidevogels. 


Beste Total Fishing, afgelopen zaterdag Robert Grootenboer bijgestaan tijdens zijn tweede clinic van het jaar. Ik heb echt genoten als je dan ziet hoe mensen genieten van op het water liggen met een bellyboat. Dan realiseer je jezelf pas wat een mooie hobby we hebben...


...Gevangen op een dk whispler tijdens de clinic...


...Het was een taaie dag en de deelnemers wisten niets te vangen. Toch lukte het Robert, Jeff en ik om een aantal vissen te vangen tijdens de aanwezigheid van de deelnemers. bellyboottrips.nl


De natuur zelf is de beste 'Van Gogh'.


De pike fighter bewees zich weer...


...Zondag hebben we, mede door de wind, kleiner water opgezocht waarvan we wisten dat het niet makkelijk ging worden! Toch nog een mooie snoekbaars kunnen vangen tijdens het werpen, met een opnieuw de kleine pike fighter van Spro. Groeten, Levin van Hoof. 


Tijdens de afgelopen dagen nog enkele...


...mooie snoekbaarzen van het ondiepe!


Beste Total Fishing, afgelopen zondag heb ik mijn PR snoekbaars scherper gesteld naar 88 centimeter. Deze heb ik werpend gevangen op een shadje. Met vriendelijke groet, Arjan Schouten.


Wat was het toch ontzettend lekker weer afgelopen week! In maart met 18 graden en compleet windstil weer in je t-shirt op het water is al dikke prima, maar als de snoekbaarzen dan ook nog eens goed los zijn en van zeer mooi formaat dan kun je best spreken van een zeldzaam mooie dag...


...Over de hele dag werden we met regelmaat getrakteerd op kiezelharde beuken van mooi formaat vissen met enkele uitschieters. Opvallend sterk voor de tijd van het jaar, leek wel een vervroegde opening van het seizoen! Groet Jesse Hebing

 

 

Deze keer de nominaties voor de snoek van Jorg , de snoek van Freek en de baars van Marc. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -