Actuele vangstberichten tot dinsdag 16 december 2014

... tot dinsdag 16 december 2014

Het weer heeft het vissen er afgelopen week niet gemakkelijk op gemaakt. Toch is er uiteraard overal en nergens gevist en gevangen. De zeevissers moesten vaak uitwijken naar de 'beschutte' stekken en de zoetwatervissers konden hun lol op in het kleinere water.


Gewone of Kleine Slang(zee)ster. (Foto Jan Althof)

Winderig 

Het is afgelopen week winderig geweest. De bootvisserij op de Noordzee lag dus op haar gat terwijl op de Grevelingen, Oosterschelde en de in de monding van de Westerschelde redelijk gevist kon worden. Vooral de Westerscheldemonding is een prima optie om zelfs bij zeer slecht weer toch nog redelijk beschut te kunnen vissen, alleen een zeer harde westenwind kan spelbreker zijn. 

De verwachtingen qua vangsten op de Oosterschelde zijn, wanneer het niet te hard stroomt, schar en wijting. Vooral bij de Zeelandbrug worden dan redelijke vangsten gedaan. Op de Westerschelde en in de monding is het vooral schar, steenbolk en wijting wat klok slaat. Gul komt nu steeds vaker in beeld.

De Grevelingen is redelijk maar wel het is af en toe zoeken. Leuke aantallen wijting en haring vormen de hoofdmoot. Het rare met de Grevelingen is dat het de ene dag goed is en de andere dag gewoon matigjes.

Hopelijk is het op 10 januari tijdens het Penn Grevelingen Tournament goed! Door afvallers zijn er nog twee plaatsen vrijgekomen, mail naar Tom@eurovissers45.nl om je op te geven!

Deze week wordt ook winderig dus jammer want de wrakvisserij is gewoon prima, met zelfs nog mooie zeebaarzen.

De kustvisserij in Zeeland aan de stranden kenmerkt zich door leuke vangsten van schar en bot, wijting ook nog wel maar niet vet. De bekende wijtinginvasie eind oktober tot midden december is helaas dit jaar ook weer uitgebleven, geen aantallen van 30 tot 50 stuks in de avonden.

Toch fijn om te weten dat stranden als Domburg zeer goed waren. Er is daar een schitterend NK Kust gehouden. En nu zijn er nog steeds prima vangsten te boeken. Ook de gul laat zich op de Walcherse stranden nu alweer enigzins zien.


Veel botten tijdens de Topcompetitie in het Noordzeekanaal.

De Europoortkanalen zijn meer dan goed. Wijting, steenbolk en schar vormen de hoofdmoot terwijl de zeebaars ook nog paraat is.

De Nieuwe Waterweg is afgelopen weken door het vele regenwater van boven enigzins teruggevallen. In de monding ter hoogte van Hoek van Holland zijn wel redelijke vangsten te boeken op gul, schar, dikke steenbolk en wijting.

Vanaf de stranden van Hoek van Holland tot aan den Helder is het hoofdzakelijk bot wat de klok slaat. De pieren geven schar en wijting, soms wat gul.

Afgelopen zaterdag is de laatste wedstrijddag van de Topcompetitie heren gehouden in het Noordzeekanaal net achter de sluizen van IJmuiden. De keuze van dit parcours was gemaakt nadat de storm van de dagen ervoor vissen en de vangsten op het strand van Wijk aan Zee onmogelijk maakten.


Arjan Rijnberg won de Topcompetitie voor Rob Punselie en Wibo Boone, compleet verslag en uitslag op www.sportvisserijnederland.nl.

Zaterdag 20 december de laatste grote wedstrijd van dit seizoen, De grote prijs van Ter Heide. Hopelijk vissen we op het strand maar de vooruitzichten zijn niet best, duimen maar!
 
Tot volgende week.

Arthur

Eindelijk herfst 

Het was weer eens echt herfstweer met redelijk veel regen en stormachtig dagen. Van de regen zijn we voorlopig niet af volgens de berichten. Deze regen zal weer heel positief zijn voor de snoekbaarsvangsten, daar troebel water de snoekbaarzen weer naar hogere waterlagen laat komen. Hoe waren de vangsten afgelopen week?
 


Op snoek vissen was de vrijdag door de stormachtige wind bijna niet te doen of je moest de polder in gaan en daar waren de vangsten nog vaak heel goed te noemen. Op de zondag trokken de vangsten op het grote water weer aan en kwamen er nog diverse meldingen binnen van onze vriend Esox. Heel opvallend dat groot aas de meeste grote vissen opleverde en vooral dood aas bleek heel goed te vangen.


Spiegelend glad in beeld.

Snoekbaars stond nog vaak behoorlijk diep en strak tegen de bodem en was op de rivieren nog niet al te actief. Daarom zijn we weer blij met het weer van heden daar het water wat troebeler wordt en de vangsten zeker een stuk beter zullen worden. Langwerpige shads en dood aas zullen zeker goed gaan scoren.


Snoekbaarzen strak tegen de bodem.

Er zijn weer mooie meldingen gekomen van grote baarzen tot en met 51 centimeter. Wat zijn het toch topvissen deze baarzen die vele dagen goed kunnen maken. Shadjes tot 7 centimeter en kleine plugjes waren de beste stukjes kunstaas op de grote baarzen.
 


Voor alle vissen geldt dat ze al kort in de buurt van de winterplaatsen komen en dus worden havens, ingangen, bochten en kruisingen weer de topplaatsen op dit moment, dus vis deze stekken eerst af en zoek dan de diepere randen van jouw water snel op.
 



Kleed je warm aan.

Is er aankomend weekend veel wind, ga dan vooral naar polders, beken en kanalen daar de vissen op die plekken zeker wel te vangen zijn. Vis op dit moment ook vaak met opvallende felle kleuren, dat levert gewoon veel meer vis op.

Kleed je warm aan al komen de temperaturen volgens de voorspelling weer enkele dagen in de dubbele cijfers.

Succes op de roofvissen.
Piet.


Over dressuur gesproken……. Kunstaas wat jaarlijks gevonden wordt kort aan het kantje, tijdens het dobbervissen op snoek!! Groet Sjak Kroet.


Skelet van een Zeelt in het Universiteitsmuseum Utrecht. (Foto Jan Althof)


Een zonnige baars voor Bryan.


Er bloeien nog allerlei bloemen in de Hortus Botancus Utrecht. (Foto Jan Althof)


Maandag 15 december, erg winderig begonnen maar in de middag toch nog redelijk kunnen vissen. Uiteindelijk hadden we toch 18 vissen. Er zaten
mooie vissen tussen. Groeten Jack Tausch.


(foto Jan Althof)


Het komt er veel te weinig van...


…Met kameraad Kees de noordelijke veenpolders in...


...mooie donkere snoeken...


...ook aan een van m'n favoriete tweedelige pluggen, de Frisky van Salmo...


...Snoeken...


...en snoekjes...


...ook aan de andere favoriete plug, de Rapala J11...


...Kleiner konden we ze niet vinden. Deze verdiende een knuffel! Vincent en Kees.


De vangst kan in ontvangst worden genomen.


Visgids Biesbosch weet zijn gasten wel te vermaken.


Heerlijk zo'n vis op de verticale Godfather III.


Zondag 14 december samen met mijn zoon Remco wezen vissen. We hebben een paar uurtjes in de haven met dood aas gesleept maar helaas niets gevangen.

Hierna nog even op de rivier geprobeerd en na een minuut of 15 vloog Remco zijn dobber weg en na een dril van ongeveer een minuut of 10 kwam er een prachtige snoek van 105 centimeter boven. Even gauw een paar foto's en snel weer terug.

Daarna nog een paar uurtjes gesleept met pluggen en ik mocht ook nog een baarsje vangen. Remco zijn dag was weer goed en we gaan het gauw weer een keer proberen. Groetjes Henk van Hal.


Na een taaie verticaaldag op snoekbaars op een grindgat langs de Maas was dit de beloning, een nieuw PR van 108 centimeter
op een bruine Zander Pro shad. Groet, Louis Timmermans.

Deze keer de nominaties voor de snoek van Louis. Van harte gefeliciteerd!
 

Fish Inn & Outdoor stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Een link naar een filmpje van uw vangst is ook welkom. Stuur van de link naar het filmpje (bijvoorbeeld Youtube) naar info@totalfishing.nl. Na beoordeling op kwaliteit zal de redactie het filmpje tussen de vangstberichten plaatsen.

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!

Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -