Actuele vangstberichten tot dinsdag 12 november 2013

... tot dinsdag 12 november 2013

Een wisselende, winderige week waarin toch weer mooie vissen zijn gevangen. De Hengelsport- en Botenbeurs in Utrecht trok vele bezoekers waardoor in het weekend minder in het water werd gevist. Ook is er weer een nieuwe Nederlands Kampioen Kustvissen. De eerste nachtvorst is inmiddels genoteerd: de tijd van de dikke sokken en warme soep aan de waterkant is definitief weer aangebroken.


Effe 'afdrogen'...

Winderig

Het was het weekje wel zeg, met die wind! De herfst is goed aanwezig met hagel en regen. De wind zorgde ervoor dat het niet echt goed was om met de boot de Noordzee op te gaan.

Bootvisserij
Uitvaren kon wel richting de monding van de Westerschelde en op de Oosterschelde en Grevelingen. De monding van de Westerschelde is prima op dit ogenblik. De drie 'piraten': Wiesje, Pirate en de Nautilus staan garant voor voortreffelijke vangsten van hoofdzakelijk schar en wijting, nog wat tong en af en toe een gulletje. Er komen steeds meer berichten over vangsten van hondshaaitjes.
 

De winnaars van het afgelopen NK Kust 2013 met links Rob Slingerland, zilver. In het midden Cees Andriesse, Nederlands Kampioen 2013 en rechts Arjan van de Zande, winnaar bronzen plak.
 
Grevelingen zit vol met wijting en haring. Hopen dat de vorst wegblijft zodat we een mooi najaar krijgen op de Grevelingen. Oosterschelde is ook weer domein van de wijting. Waar verleden jaar de wijting nauwelijks te zien was is deze nu weer ruimschoots aanwezig. Ook andere soorten zoals steenbolk en schar zullen zich langzamerhand weer gaan melden in de Oosterschelde.
 
Deze week zal het nog niets worden op de Noordzee gezien de windverwachtingen. Wellicht wordt het na deze week wat rustiger. Maar tot dan zullen jullie het moeten doen op bovengenoemde wateren. Volgende week zondag de tweede dag van de Topcompetitie Boot op de Pirate van Rene de Back vanuit Vlissingen in de monding van de Westerschelde, allemaal veel succes daar!
 

Het 2e korps van HSV Westapelle, winnaar NK Kust Korpsen 2013.
 
Kustvisserij
De visserij op de stranden op Walcheren, tussen Vlissingen en Domburg, is goed te noemen: veel schar en wijting op de juiste momenten, en wijting vooral in de avond. Voor schar zijn de verre worpen het beste, in de avond komt de wijting kortbij.
 
Op Schouwen Duiveland vooral in de avond op de stranden wijting, overdag is er hier weinig te beleven. De Europoort is prima. De Waterweg is door de afvoer van grote hoeveelheid zoet water echter minder aantrekkelijk, vangsten liepen hierdoor terug. Het Calandkanaal is goed met mooie wijtingen en steenbolken, ook hier komt de schar kijken. 
 

Cees Andriesse, winnaar NK Kust 2013 van HSV de Oosterscheldevissers.
 
Het Beerkanaal doet het prima met wijting, schar en steenbolk en soms nog een dikke zeebaars. De Papegaaienbek is ook prima. De Stenen Glooiing en Edisonbaai zijn vooral in de avond aantrekkelijk. De Waterweg bij Hoek van Holland, Wilhelmina boulevard op het veldje waar vroeger de Steensteiger stond levert leuk schar en wijting en verwacht hier ook wat gul. Vanaf de Pier van Hoek van Holland nog een enkele zeebaars, verder wijting en gulletjes, ook overdag.
 
Stranden van Hoek van Holland tot aan Den Helder gaven vooral in de avond uitstekende visserij op wijting, met fraaie exemplaren erbij. Overdag is er bot en nog wat zeebaars. Vanaf de pieren schar en wijting en wat gulletjes.
 
NK Kustvissen
Afgelopen zaterdag werd op de stranden van Groote Keeten en Callantsoog het NK Kust verwijst. De week ervoor werd er door diverse teams en individuelen voorgevist en er werd prima gevangen, vooral bot. Zaterdag stond er een stevige westenwind, 5 tot 6 Bft en een branding van hier tot Tokio. 
 
Toch was er te vissen en gelukkig was het apehaar van de dagen ervoor verdwenen. Waar men vooraf dacht dat de winnaar uit vak A of B , ook hier weer de omgekeerde wereld: de beste twee van dit NK kwamen uit vak D en de winnaar zelfs uit vak E. Bot was de vis die hoofdzakelijk werd gevangen. Ook waren er een paar zeebaarzen, wat menuutjes, wijting en een pollak.  
 
Cees Andriesse van de Oosterscheldevissers werd voor de tweede keer in zijn leven Nederlands Kampioen met 15 vissen en ruim drie meter vis. Rob Slingerland van de Eurovissers pakte met 11 vissen en dik tweeënhalve meter het zilver vóór Arjan van de Zande van HSV Vlissingen, die derde werd met negen botten en ruim twee meter vis.
 

Ellen van Es lekker uit de wind in haar iglo tijdens het NK Kust.
 
Bij de korpsen ging het goud en het eerste ticket voor het WK Korpsen, eind april 2014 te Castellon in Spanje, naar alweer een korps van Westkapelle: het tweede korps bestaande uit Erick Brouwer, Eddy Elzinga, Jan Minderhoud, Jarno Minderhoud en Peter Slabber. 
 
Het zilver en het tweede WK Korpsenticket ging naar het tweede team van HSV O.K.O, beter bekend als het tweede Shimanokorps bestaande uit Frank Evink, Rindert Jansma, André Piters, Danny Goossens en Jack van Nijnatten. Het brons was voor het eerste korps van HSV Vlissingen bestaande uit Arjan van de Zande, André Barendsen, Raoul Wijs, Herman van Spankeren en Alexander Krijnsen.
 
Allemaal gefeliciteerd!

Tot volgende week, Arthur

Terugzetbeleid loont

Niet al te veel meldingen afgelopen week: de reden was natuurlijk dat veel vissers de weg vonden naar de beurs in Utrecht die weer 100% geslaagd genoemd kan worden. Zijn er nog vissen gevangen dan? Ja hoor, en opvallend was dat vooral diverse grote exemplaren gevangen werden. Ik geef een algemeen overzicht.

Er waren diverse dagen met een behoorlijke wind, maar dat is vaak een goede omstandigheid voor de roofvissers en zeker op helder water. Ook afgelopen week waren er weer diverse meldingen van snoeken van 120+ en dan zie je dat het terugzetbeleid zich in de laatste jaren terugbetaalt. Het geeft de vissen de mogelijkheid om deze respectabele maten te halen. 

Afgelopen week werden de meeste grote vissen op dood aas gevangen en de aanbieding moest vaak heel langzaam zijn, dus hou hier even rekening mee. De vangsten kwamen van verschillende dieptes, al zien we op groot water de vissen nu duidelijk afzakken.
 
De snoekbaarzen zijn momenteel al iets dieper te vangen, al komen de grote exemplaren vaak nog van ondieper water. Ook hier is dood aas vaak succesvol en zijn er al mooi wat aantallen bij elkaar te vangen. Ook duidelijk werd dat dieplopende pluggen bonkend tegen de bodem de snoekbaarzen nu goed kunnen verleiden om toe te happen. Werpend vissen met shads levert op dit moment in de kleur geel of oranje duidelijk het beste resultaat.
 
Dieplopende pluggen over de bodem laten lopen.
 
Baarzen beginnen in Nederland ook prachtlengtes te krijgen en afgelopen week dan ook weer diverse meldingen van 45+ baarzen en dat zijn prachtvissen hoor, zeker op aangepast materiaal. Kunstaas zoals shads maar ook spinners doen het momenteel het best, dus doe daar je voordeel mee. Shads hoeven op dit moment ook nog helemaal niet veel actie te hebben en ook rechte staartjes scoren best goed. Ook hier oranje en opvallend licht groen als aantrekkelijkste kleuren.
 

Dood aas is top op dit moment.
 
Van winde en meerval kwamen weinig meldingen maar roofbleien worden nog met regelmaat gevangen en ook hier zaten weer diverse 70+ vissen tussen. De favoriete waterlaag van deze zilveren pijlen is momenteel nog onduidelijk: er kan zowel boven in de oppervlakte als strak tegen de bodem worden gevangen. Met snelheid heeft deze vis geen problemen dus hiermee ook veel wisselen bij het vissen van het aas.
 

Een klap en terug in zijn element.
 
De temperatuur blijft redelijk te noemen en de wind kan er ook wel mee door aankomende week. Natuurlijk goed aan kleden en ook al aan een paar extra sokken gaan aan trekken daar de nachten wel wat kunnen afkoelen. Soep of koffie mee naar het water en er lekker op uit trekken.

Veel succes op onze roofvissen en met groet,  Piet.


Hallo Total Fishing, Onlangs een zeer geslaagd vissenweekend gehad in Overijssel...


...Met ruim 40 mensen hebben we met verschillende technieken uiteenlopende wateren... 


...op vissoorten geïnventariseerd. We wisten 24 soorten te vangen waaronder kopvoorn...


...grote modderkruiper, kroeskarper en rivierdonderpad....


...Op diverse plekken met diverse technieken...


...Diverse Cyprinidae...


...Ouwerwetse techniek modern uitgevoerd, Met vriendelijke groet, Martijn Schiphouwer, projectmedewerker visonderzoek Stichting RAVON. 


Kleurenpracht uit de orde van de Odonata.


Hallo Total Fishing, ik vond dat ik maar eens een barbeel moest melden na het prachtige roofvis 'geweld' van vorige week...


...Vorige week wisten we, vismaat Cees en ik, er nog zeven te vangen in de Rijn in Duitsland. Geen toppers, maar mooie 'middenklassers'...


...Saillant detail: Vanwege de hoge waterstand vingen we ze in de luwte, circa 15 meter uit de oever, dus niet in de volle stroming waar de barbeel zich meestal ophoudt. Hoe de laatste weken verliepen kun je lezen op: www.barbeelperikelen.nl. Groeten, Frank.


Observeren is mijn motto... 


...instant succes met kwaliteitsaas van Hollandbaits.


In de herfst wordt de ruimte hier en daar anders verdeeld.


De grootste vangst van mijn leven: een meerval van ongeveer 160 centimeter. Zijn kop kregen wij niet in ons netje... 


...Ik viste met een hengel van 180 centimeter en een reeltje met 0,10mm gevlochten lijn. De vis was zo groot dat wij hem niet in de boot kregen...


...Een uur en 15 minuten later na verschillende pogingen brak de lijn tegen de rand van de boot maar ik tel hem toch. Groetjes Hein en Pierre.


De wind  en het water zijn wel eens te sterk. 


Beste Total Fishing, afgelopen zondag op baars gaan vissen, met onder andere deze mooie herfstbaars die vol voor de shad ging. Fijne groeten, Jarne en Geert.


Hallo, zaterdag gevist tussen de kribben op de rivier. Geen grote maar wel sterke vissen gevangen. Grtz, Stoffel.


Beste Total Fishing, hierbij twee fotos van twee dikke snoekbaarzen...


... van Jan en Jan. Groet, Jan Versteeg.


Goedendag Total Fishing, bij gebrek aan snoek, een mooie snoekbaars van 91 centimeter. Groeten Anne,  www.lapassiondubrochet.be


Samen met Henk weer eens een dagje op de rivier doorgebracht. Verschillende stevige snoekbaarzen kwamen kortstondig aan boord, om daarna met forse slagen verticaal terug te duiken richting bodem...Het blijft een machtig mooi spelletje! Groeten van Wilfred van Nunen.


Vismaat Henk was duidelijk niet in vorm. Om drie uur 's middags stond voor hem de teller nog maar op één stuks. In de namiddag maakten een paar ferme zanders de dag evenwel toch nog goed! Dat deed me denken aan een uitspraak van Kees Ketting zaliger: "Het mooie van vissen is het ongewisse." Helemaal waar! Groeten van Wilfred van Nunen.


Hollandse snoekbaars, 105 centimeter, zwemt nog steeds. Groeten Ward.


Er komt wat aan...


Beste Total Fishing, hierbij een foto van een snoekje in de herfstkleur. Met vriendelijke groeten, Frank van de Werdt.


Beste Total Fishing, wat een wisselende week met de snoekvangsten. Was het de ene dag stormachtig (zowel wat wind betreft als de felle aanbeten) het andere moment leek er geen leven in het water te zitten. Naast mooie felle aanbeten en soms alleen maar achter het net vissen, zijn er toch diverse mooie snoeken geland waaronder deze van 80 centimeter. Groetjes, Ed.


Hallo Total Fishing, deze volle snoek pakte m'n jerkbait op minder dan 60 centimeter water in de wijk. Grtz, Stoffel


Hi Total Fishing, op snoek met een streamer aan een vliegenlat met onverwacht mooi resulaat...


...Hoe is weer te lezen via op visverslag.blogspot.nl.  Groet, Fer.


Sam wist nog een mooie snoek te vangen.


Beste Total Fishing, afgelopen week maar eens de grootwaterhavens opgezocht. De meesten liggen al vol met witvis en deze snoek lag daar dan ook midden in. De vis was 107 centimeter en werd met een dode aasvis (brasem) slepend gevangen. Met vriendelijk groet, Dennis Caspers.


Beste Totalfishing en lezers, de afgelopen week een mooie ochtend met mijn broertje Wilfred op het water....


...We wisten 10 snoeken te landen met uitschieters van 104, 105 en 117 cm....


...De één dikker dan de ander, maar allemaal supervissen! Groeten Patrick van Asselt

Deze keer de nominaties voor de snoek van Patrick, de baars van Jarne, en de snoekbaars van Anne. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -