Actuele vangstberichten tot dinsdag 12 mei 2009

.... Tot dinsdag 12 mei 2009

Met een klein dipje in de temperaturen ziet het er de komende dagen weer super uit qua weer. Hopelijk blijft de watertemperatuur een beetje stabiel want een doorstijging zou niet erg wenselijk zijn voor de roofvisvissers. Verder ziet het er allemaal geweldig mooi uit buiten en overal zie je het jonge grut tevoorschijn komen.


Nieuw leven in de sloot. Foto Rob Kraaijeveld

Zout door Arthur van Tienen

Hier in Holland terug direct weer aan de slag gegaan omdat afgelopen zaterdag de P&S Visreizen/ Beet- Westland Trofee, één van de laatste grote wedstrijden in het voorseizoen, werd vervist en waar het traditioneel altijd heel gezellig is.

De laatste jaren waren de vangsten een beetje tegenvallend maar omdat de vangsten door de opspuitwerkzaamheden zeer goed zijn de laatste tijd werd er vol spanning naar uitgekeken en terecht want winnaar Wibo Boone van het Shimano team won met 22 vissen en dik 4 meter de vis deze wedstrijd, 2e werd Bert Heukels van het Hengelhuis Maassluis team met 19 vissen en nipt 4 meter vis, derde werd Rob Punselie van het Greys team met 16 vissen  en dik 3 meter vis.


Het winnende korps van Hengelhuis Maassluis van de P&S Visreizen/Beet Westlandtrofee v.l.n.r: Ed van Zanten, Bert Heukels, Ronald van Os, Jim Sonnenschein en Jan Groenewegen.
 
Bij de korpsen ging de overwinning naar het korps van Hengelhuis Maasluis bestaande uit Bert Heukels,Jan Groenenwegen, Ed van Zanten,Jim Sonnenschein en Ronald van Os, tweede korps was het korps van Greys bestaande uit Edwin van Tienen, Gilles Traas, Rob Punselie, Erik Remijn en Martin v/d Drift  en het derde korps was het 1e korps van Ter Heide bestaande uit Ron Nederpelt, Rob de Blois, Ben de Jong, Leo Vollebregt en Ron Koppe.

Bij de jeugd was het Sasha v/d Drift die de eerste prijs pakte en bij de Dames was het Linda v/d Velde die naast haat vakwinst ook nog eens de 1e prijs bij de dames pakte, al met al een geslaagde dag met veel vis en mooi weer.
 
Kantvangsten waren meer dan goed en vooral in het Europoortgebied kan je je lol op, veel schar, zowel vanaf de Stenen Glooiing als vanaf de Pier van Hoek van Holland in de Waterweg en zo rondom de kop van de landtong van Rozenburg was het een waar scharrenbal, zolang  de regen wegblijft gaan deze vangsten gewoon door dus pak je kans, wanneer je op zondag aas nodig hebt kun je vanaf 8 uur tot 12 uur bij Hengelhuis Maasluis terecht aan de oostzijde van de binnenhaven van Maassluis.

Voor de rest is het op de stranden van Hoek van Holland tot aan Kijkduijn prima vissen, in de avond en nacht nog betere vangsten dan overdag. Amazonehaven veel steenbolk, nog wat gul in de avond en dikke palingen, de zeebaars komt langzamerhand ook al wat los in de havens.
 
Geep vooral aan de Zeeuwse kust (Westkapelle en Stormvloedkering) op de Oosterschelde dijken begint het feest ook al, zeebaars begint ook hier langzamerhand weer wat bijteriger te worden, Grevelingendam veel haring, afgelopen week wat minder dagen, ligt ook aan het spuiregime van de sluis.
 
Bootvisserij
 
Grevelingen haring wat de klok slaat, Oosterschelde beetje matjes geweest afgelopen week, veel klachten over groen en vuil, wrak en ankervisserij prima, zeebaars op de wrakken gaat ook lopen, geankerde visserij veel schar, wijting en bot, soms leuke tongen en gullen. Komende zondag het N.K.Boot vanuit Neeltje Jans, hopen dat het weer meezit!
 
Tor volgende week,
 
Arthur

 
Wibo Boone van het Shimano team, winnaar Grote Prijs P&S Visreizen/Beet Westland trofee


Witvis door Willem Stolk

In de ban van het paaien…? Wie weet, maar het is opvallend, dat er erg veel brasem in de bovenste waterlaag verblijft. En, paaipukkels zijn al duidelijk te zien. De vangsten waren waarschijnlijk daarom zeer wisselend.

Rivieren
Zoals ook vorige week erg goede berichten, maar ook tegenvallende meldingen. Op de Maas nog steeds wisselvallig –en op de snelstromers IJssel en Waal redelijk tot zeer goed. Dezelfde plekken als voorgaande weken waren goed. Vooral met de feeder is er goed gevangen. Maar sommige visten met de stok op 9.5 meter en behaalden ook een aardig resultaat. Toch was het gemiddeld wat minder dan voorgaande weken. De paaigekte slaat toe…

Barbeel
Frans vogels is nog altijd bezig om barbelen te vangen. Na vier moeizame dagen kwam er toch licht in de duisternis. Frans ving samen met een Engelse ‘gast’ aardig wat fraaie vissen. In Witvis Totaal zullen we hierop terug komen. Frans heeft weer een boel bijgeleerd.

Carp Fisheries
Het warme weer is vooral voor deze tak van sport goed. De vangsten zijn over het algemeen goed. De laatste week redelijk wat meldingen van goede vangsten met de stok. Meer en meer witvissers gaan de lol ervan in zien.

Al met al wederom een aardig weekend met hier en daar wat ‘paai perikelen’, die ervoor zorgen dat de vissen moeizaam of niet azen. Maar dat komt wel goed…


De laatste week redelijk wat meldingen van goede vangsten met de stok.
  

Denemarken report – week 19 - door Jesper Havshoi

Eindelijk beter visweer afgelopen week. De wind kwam voornamelijk uit het westen en we hebben knap wat regen gehad en het lijkt erop dat het goed is geweest voor de visserij. Vangstmeldingen komen van veel verschillende plaatsen. Vejle Fjord, de kleine belt en Kolding Fjord hebben allemaal redelijke tot goede vangsten geboekt afgelopen week.

Ik ben afgelopen week een paar keer aan de kust wezen vissen en heb een hoop aanbeten gehad van gepen en enkele van zeeforel. Vrijdag helaas een mooie zeeforel verspeeld bij Trelde næs. Er was veel activiteit van de vis te bekennen maar door een plotselinge weersomslag moesten we stoppen met vissen. Binnen 5 minuten stormde en regende het als een waanzinnige.

Zondag zijn we met 4 man nog naar de Skjern å geweest om te proberen in de zalm te komen. Gedurende de hele dag geen aanbeet gehad helaas. Tijdens de lunch zagen we een vliegvisser die een zalm stond te drillen en ik heb hem geholpen met het landen van de zalm. Een prachtige vis van 83 cm en 6,3 kilo was het resultaat. De vis was puur zilver en had de zeeluis nog op de staart zitten, een verse zalm dus die net van de zee komt. Het bleek de enige zalm te zijn die vandaag gevangen werd op dit stuk rivier.


Superverse zalm.

Mijn vriend Henrik Skott had dinsdag op de Stor å gevist en had nog een prachtige zalm van 96 cm gevangen op de plug. 96 cm en 9,8 kilo.

Voor de aankomende week is mooi weer voorspeld. Zonnig en de wind schijnt weer terug te draaien naar het oosten. Hoe dan ook denk ik dat het vissen goed blijft aankomende weken. Wel zullen de productieve uren zich steeds meer naar de ochtend en de avond gaan verplaatsen de komende tijd. Uiteraard zal er overdag ook nog wel zeeforel te vangen zijn en voor de geep lijkt het helemaal niet uit te maken, die kan je de gehele dag vangen.


Henrik Skott had dinsdag zilveren geluk op de Stor å.

Tot volgende week, Jesper Havshøi – info@fish-outdoor.dk  Evt. mail in Engles s.v.p.


British Columbia report - week 19 - door Jeroen Wohe

Na een week van felle zon en temperaturen van 26ºC of meer, sloeg het weer eindelijk om! Door de warmte kwam de rivier goed omhoog, de run-off was nu echt begonnen. Daarbij kregen we ook nog een dag regen en alle rivieren lagen er uit! Maar dit trekt de steelhead en de vroege zalmen de rivier op te trekken! Op het moment dat de rivieren zakken en weer wat helderder worden is de beste tijd om steelhead te vangen, we noemen dit “on the drop”.

De eerste keer dat ik van de week ging vissen was de rivier border op het randje van bevisbaar. Omdat dit het geval waren er verder geen andere vissers en het vissen was super; 3 steelheads geland en 2 verspeeld.

Ik wilde meerdere keren gaan deze week maar mijn voorbereidingen voor Rusland kostte meer tijd dan gedacht dus ik kon nog maar een keer weg. Later die week ben ik gegaan met een klant die een dagje wilde vissen en we hadden er 3 en 1 verspeeld. Het waren zijn eerste steelheads en hij was de gelukkigste man op aarde! Alle vissen waren super vers, “chromers”, hard vechtende steelheads die de backing van je reel afscheuren!

We zitten nu in de piek van de run en meerdere vissen per dag is geen uitzondering! Als je weet wat je doet en weet waar je ze moet zoeken. Ik sprak een paar vissers die uit Duitsland kwamen en zij visten gedurende 2 weken 12 uur per dag en hadden maar 2 steelheads te pakken gekregen. Ik gaf ze wat tips maar ze vetrokken de dag later terug naar Duitsland. Maar volgend jaar zijn ze terug!

Skeena river: ligt er uit en is 1, 5 meter gestegen bij Hazelton.

Copper river: ligt er uit.

Kalum: lag er uit maar is nu in good shape! En de eerste kings zijn gearriveerd!

Kitimat river: lag er uit maar is nu in good shape net zo als alle andere kust rivieren.

Alle rivieren hebben nu goed steelhead. Volgende week meer.

Groet – Jeroen Wohe - jbhwohe@hotmail.com


Noorwegen report – week 19 - door Paul Christiaan (gids op de rivieren Glomma en Atna)

Gisterochtend wezen kijken bij mijn vrienden, de bevers. Tot mijn verbazing lag er weer nieuwe sneeuw! Weer thuis gekomen nog even de vliegenhengel gepakt om even aan de Glomma te vissen.


De beverburcht is bedekt met een verse laag sneeuw.
 
De vlagzalmen deden het nog niet. Ik trok de droge vlieg een paar keer even snel over de stroomversnelling en daar sprong deze forel op de vlieg. Dit is geen forel om terug te zetten, maar voor de pot. Het is een uitzetter, uit een kwekerij. Die nemen het over het algemeen niet zo nauw met de stamforellen.

Bij deze vis is het te zien aan de rugvin en aan de staart. Door het voeren raken de vinnen van deze kweekvissen zo gehavend en ik ben er zeer op tegen op de wijze waarop deze vissen worden uitgezet! Wanneer je de stamvis, oftewel de originele, wilde vis wilt behouden in de rivier, dan moet je daar geen kweekvis bij uitzetten.

Het probleem is dat de vis die uitgezet wordt te groot is. Na plusminus drie weken wennen en hongeren beginnen ze hun eigen wilde soort op te vreten, iets dat uiteraard niet de bedoeling is. Het is beter om jongbroed uit te zetten met nog de dooierzak eraan, maar goed, dat is niet rendabel voor de kwekerij en dus gebeurt het niet.

Ook het tijdstip van uitzetten is niet handig en zou moeten gebeuren zodra het ijs net van de rivier af is. Over het algemeen kennen de uitzetters het stromende water niet en worden daardoor alsmaar magerder en krijgen ze een grotere kop ten opzichte van het lichaam.

Op het moment dat je zo’n vis vangt en meeneemt dan zie je ook dat er geen natuurlijk voedsel in zijn maag zit. Je zult enkel vloeistof aantreffen. Ik heb veel ervaring met dit onderwerp omdat ik beheerder was in Duitsland op een rivier en verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de vis en tevens veel te maken had met viskwekers… het was een drama. Je kunt eenvoudigweg stamvis niet mixen met gekweekte vis. Het gaat allemaal ten koste van het originele bestand.


Uitzetter met kapotte vinnen.

Tot volgende week, Paul Christiaan – paulc-n@online.no

Overige vangstmeldingen:

 

 
Vandaag,ondanks moederdag toch nog een paar uurtjes wezen vissen…......


......Was fantastisch met als bonus deze giga knuppel. Unieke sport op licht materiaal!! Groetjes, Joop

 
Het begin van en mooie dag. Deze uitgebloeide paardebloem betekent het einde van het prille voorjaar en langzaam maar zeker gaan we richting zomer. Foto: Piet Driessen

 

 

 


Hoi TF, We vermaken ons nog steeds in het gesloten seizoen. De graskarpers worden even met rust gelaten…...

 
.......En de rivier de Waal werd opgezocht voor bakken van windes! Alles op de korst, erg spectaculair! Met vriendelijke groet, Michiel Wateler

 
Ik wist niet eens dat het kon op de korst. Een nachtkleurige brasem die behoorlijk hard vocht. Meestal wil ik ze niet vangen, maar met deze prachtige rivierbrasem was ik echt wel blij. Groet, Bas

  
Hallo Total Fishing, ook dit jaar proberen Pa en ik weer gericht op zeelt te vissen…....

 
........Dat resulteerde al verrassend snel in een nieuwe PR, waar ik natuurlijk ontzettend blij mee ben…....

 
......Met vriendelijk groet, Marcel en Gezienus Pomp. Voor het hele verslag en meer zeeltperikelen. Neem eens een kijkje op www.vispomp.nl

 
Beste Total Fishing, Woensdag 6 en Donderdag 7 mei besloten ik en stan om de IJssel even 2 dagen in te ruilen voor de Grensmaas. Na talloze verhalen hierover moesten we ook hier maar eens een barbeel vangen….....

 
......Een krachtige dril van ongeveer 5-7 minuten bracht deze prachtige bronze barbeel van 82 cm. Naar snel een tweetal fotos gemaakt te hebben, hebben we dit prachtige exemplaar weer rustig in zijn habitat teruggezet. Gr. Arjan Jansen

 
Lekker bezig met de voortplanting. Foto Rob Kraaijeveld

 
Beste T.F., Ik heb deze steur met maden gevangen op een onderlijntje van 14/100. De aanbeet was niet wezenlijk anders als een aanbeet van een brasem, maar op het moment gehaakt sprong de steur een paar keer uit het water. Deze aanblik was nogal vreemd, omdat we toen nog niet meteen door hadden om wat voor een vis het ging...

 

 
........We hebben  de vis niet gewogen. Na het maken van een aantal plaatjes en het meten van de vis hebben we de vis weer terug gezet in het water. Het is de eerste dag van 2009 dat ik ben gaan vissen.Leuk om mee te beginnen dit jaar.Groeten Jan Willem van der Kuij

 
Hallo T.F. Lekker 3 dagen in Frankrijk gevist…....

 
.......was weer goed. Groet, Henk Mik

 
Foto van een startende meeuw gemaakt door  Bjorn Janssen


Tom wist ondanks zijn jeugdige leeftijd eigenhandig een snoek van maar liefst 114 cm aan de haak te slaan en te drillen…....  
 
De watertemperatuur op het Ierse meer Lough Derg ligt momenteel ruim onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Voor de de gasten van de Nederlandse visgids Ferdinand was het bovendien afzien geblazen vanwege de kou, de regenbuien en de harde wind met windstoten tot 100 km/uur. Toch hebben Ferdinand en zijn gasten weer mooie snoeken gevangen op Lough Derg de afgelopen week.
 
Zo waren bijvoorbeeld Hildo met zijn 10-jarige zoon Tom bij Ferdinand. Ze vingen een flink aantal snoeken waaronder een paar hele sterke meter-plus snoeken. Tom wist ondanks zijn jeugdige leeftijd eigenhandig een snoek van maar liefst 114 cm aan de haak te slaan en te drillen.  

 
......Uiteindelijk won Tom de strijd en kon hij op de foto met deze kanjer die misschien wel net zo oud is als Tom zelf…....

 
.......Hildo ving de nodige grote snoeken, waaronder 4 stuks van boven de meter. Zijn grootste mat 115 cm.

 
.........Hildo, de vader van Tom, ving ook de nodige snoeken en het was genieten geblazen vanwege de kracht van deze Ierse snoeken en het feit dat ze regelmatig volledig het luchtruim kiezen zoals ook deze snoek van Hildo.

 
.......Ferdinand geniet ervan als zijn gasten goed vangen, maar hij mag zelf ook graag mee doen

 
Oog in oog met de groene kikker. Vriendelijke groet Bjorn Janssen

 
Enkele knolletjes werden uit de stadswatertjes gevist. Alles op de korst erg spectaculair! Met vriendelijke groet, Michiel Wateler

 
Puntgave karper voor Dennis.


De karper was flink in het drijvende groen aan het happen en ik liet zo de korst brood in zijn open bek zakken. Groet, Bas

 
Tijdens een korte sessie op barbeel ving ik een fraaie schubkarper. Op een relatief lichte hengel van 1,5 lb gaf dit wel de nodige sport. Topsport! Jo Mebis


Vrijdagavond samen met vismaat Ben met de pen en wat zoete maïs op de karper geweest. Na een stevige dril met deze karper poseren. Stiekem toch best leuk dat karperen! Groeten, Thijs van der Sanden

 
In 2 nachten tijd 4 schubkarpers gevangen van 32, 29, 24 en 18 pond.

 
Ze zijn allen op een dubbele natuurlijke diepvries vismeel boilie gevangen, op verenigingswater. Mvg,Onno de Bie uit Nieuwegein


Ruud met een prachtige vis van 39 pond.

Deze week nominaties voor de karper Ruud en de Winde van Michiel en de barbeel van Arjan . Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -