Actuele vangstberichten tot 5 februari 2008

Actuele vangstberichten tot dinsdag 5 februari 2008

Het weer gedraagt zich nog steeds niet als een stabiele winter zou kunnen zijn. De temperaturen lijken soms tijdelijk te gaan dalen maar zo gauw de wind weer naar het zuidwesten draait kunnen we weer rekenen op temperaturen van rond de 10 graden. We krijgen er wel veel wind bij cadeau maar je kan ook niet alles hebben. 

 
De meerkoeten vormen nog steeds grote groepen maar ook voor hen lijkt de winter ver weg. Foto Piet Driessen

Zout door Joop Folkers

Wind wind en nog eens wind
Langzaam maar zeker wordt het vervelend als je de weersverwachting op internet bekijkt.De ene depressie na de ander rolt over het relatief warme zeewater ons kikkerlandje binnen.Veelal gaat dit gepaard met regen en véél wind.Máár er is hoop,want de voorspelling voor het komende weekend ziet er eindelijk eens beter uit.Arthur heeft het beter bekeken en is lekker op vakantie gegaan naar een warm land met van die mooie bounty stranden,waarbij ik wel moet vermelden dat zijn hengels zijn thuisgebleven!
 
 
De spieringen die gevangen worden blijken steeds groter te worden. Echt groot en steeds meer!

Voor de kantvissers was er de laatste dagen weinig te beleven.Aan de Rozenburg kant werden rond het hoge water wat gulletjes en wijtingen gevangen. De havens in het Europoortgebied leverden over het algemeen kleine vis op.
Over de bootvangsten kunnen we kort zijn want het onstuimige weer houd de vloot aan de kant!
 
Gezien de vrij hoge zeewatertemperatuur begint het af en toe toch al een beetje te kriebelen.Tja, ik weet het je wil de eerste zeebaars altijd weer een week eerder vangen maar eerlijkheidshalve staat het wel vast dat we zo rond eind maart begin april weer een kansje maken. Toch kon je vorige week in de vangstberichten lezen dat de eerste baars alweer gevangen is dus…!!?Als de weersvoorspelling uit komt zullen de grotere boten wel richting wrakken trekken op zoek naar grote kabeljauw. Daarover volgende week uiteraard meer. 
 

Vanaf de kant hier en daar  toch wat mooie gullen

Wivis door Willem Stolk

Het blijft onstuimig weer, maar het lijk erop dat de wind gaat liggen! De vangsten vielen enigszins tegen het afgelopen weekend – eigenlijk op alle wateren. Enkel uitschieters waren er wel – hoofdzakelijk op de rivieren.

IJssel en Waal
Deze twee snelstromers zijn gemiddeld toch echt goede rivieren om vis te vangen.
Gemiddeld zijn de berichten die we binnen krijgen van deze rivieren goed. Hoofdzakelijk wordt er met de feeder gevist –en soms met een matchhengel of, zoals Leo Wouters dat graag doet, met een bolognese hengel. Op de Waal waren het weer de ondiepe plekken die vis opleverde. Op de IJssel moet er doorgaans dieper worden gevist – vaak zelfs in het midden. Het afgelopen weekend is er redelijk tot goed gevangen bij Deventer op de IJssel en rond Deest op de Waal.
 
Op de diepe plassen valt er weinig nieuws te melden. Nog steeds erg plaatselijk en op zo’n meter of 7 water. Misschien toch al te warm? Wie zal het zeggen…
 
De verschillende havens worden nog steeds druk bezocht. In Spakenburg zag met netten met daarin brasem liggen, die volgens zeggen naar België gaan. Steeds meer geluiden bereiken ook ons van witvisvangsten – overal vandaan. Van de randmeren en rivierplassen. Ook op televisie was het enkele weken geleden in beeld: “voorns voor de Russen” – het liefst met kuit! Hoe en wat er allemaal gebeurd is niet zo snel in beeld te brengen, maar er klagen steeds meer vissers over sterk teruglopende vangsten. Maar dat er meer en meer schubvis wordt gevangen is duidelijk…


 
Roofvis door Piet Driessen

Ondanks dat het hartje winter is wordt er zeer veel (grote) snoek gevangen op bijna alle wateren. Veel daarvan weliswaar met dood aas maar ook met jerkbaits en streamers wil het momenteel aardig lukken. Vooral veel meldingen vanuit havens grenzend aan het grotere water. Wat wel heel opvallend is dat het de ene dag totaal niet wil en slechts 1 dag later soms de sterren van de hemel gevangen worden. Voor al tussen 13.00 en 17.00 uur wil het er soms stevig aan toegaan.

Baars en snoekbaars ook redelijk tot goed gevangen met opvallend veel meldingen dat tijdens het verticalen op half water aanbeten van grote massieve baarzen volgden. Verder al redelijk tot veel snoekbaars op nauwelijks een meter water, mits het maar troebel is.


Na een stevige hagel of sneeuwbuit krijgt de wereld gelijk een ander gezicht. Bijna altijd was het slechts enkele uren wit. Ondanks de winterse temperaturen scoren jerkbaits al weer erg goed, zelfs op snoekbaars


“Hallo TF,
Afgelopen zaterdag op uitnodiging van Mike Hemprig meegeweest op Het IJ en het Noordzeekanaal….“


 “….Met veel wind hebben we toch nog over de twintig vissen in de boot gehad! Waarvan de mooiste 65cm en ruim 76cm waren.Met vriendelijke groet, Ron Mansveld”


“Geachte T.F.
Afgelopen week had ik een vrije dag opgenomen om met mijn zwager te vissen. Het was een van de weinige dagen dat het niet hard waaide en de temperatuur was ook heerlijk. We hebben elk een paar mooie snoeken en snoekbaarzen gevangen.

Aan het eind van de morgen wist een prachtige snoekbaars van 94cm te vangen, en aan het begin van de middag nog een mooi getekende metersnoek. Het was echt een superdagje voor ons.Met vriendelijke groet, Jaïr Wiegersma“


 ” Beste Totalfishing.
 Vandaag na mijn werk even een half uurtje wezen vissen met jerkbaits.
Met  twee mooie snoekbaarzen als resultaat.
Met vriendelijke groetjes Rinus Hertogh.“


 “Bij ons zitten kleine brasems, die snoeken gaan imiteren.
Dit exemplaar was 60 cm groot.
Zo wild als een konijn.
Dook vol op de jerkbait van mijn zoon Frans.
 Groet, Aad Dam”


 “Zondagmiddag, lekker koud! 3 visserman/vrouw sterk. 1 vis. Hoe gelukkig kan een visser zijn…?
Mijn dochter maakte de foto. Pa is ziels gelukkig!”


“Deze vis wist ik in de polder te vangen met een streamer. Mvg Sven Sass“


 “Gevangen met een dode voorn van 25cm. Wouter van den Berg”


 “Mijn allereerste trollsessie in mijn 1e eigen bootje ving ik deze leuke snoekdame van 82cm.Leuke en geslaagde eerste trollsessie dus.”


“Hierbij stuur ik u een foto van het gestrande schip bij de Maasvlakte van 03-02-2008…. “


 ” Vriendelijke groet, Michel Dalmeijer. N.v.d.r.: Het schip is inmiddels door sleepboten van Smit Tak losgetrokken”


“Zaterdag met Hein op snoek gevist en getuige geweest van een aalscholver die een middelmatige snoek probeerde te verorberen. Bleef het maar bij een paar voorns of blieken, maar het valt op dat ze vissen pakken tot wel 60cm. zoals snoeken, brasems en zelfs zeelten tot wel 50cm. Het probleem is dat deze aalscholvers de vissen niet opeten, maar kapot bijten, want deze vissen zijn gewoon te groot om naar binnen te werken….“


  “…Ook vandaag waren we weer getuige van een paar dode snoeken. Op bijgevoegde foto´s een halfdode snoek van 53cm. die de aalscholver niet naar binnen kon krijgen. Het koste deze snoek zijn leven en de aalscholver zelf had er ook niks aan. Het is niet te geloven wat 1 enkele aalscholver aan richt en dat terwijl het een plaag is in Nederland van aalscholvers.

Op de (close-up) foto is goed te zien aan de schaafwonden aan de kop dat de aalschover meerdere pogingen heeft gedaan om de snoek tevergeefs naar binnen te werken.
We vangen tegenwoordig steeds vaker snoeken met wonden op het lichaam van de snavels van aalscholvers. Gr. Eddy “


“Bij deze wat vangstinformatie uit de Westfriese polders van deze week en we mochten niet mopperen. Maandag Peter Nan vanaf de kant 8 stuks waarvan 1 x 82 en 1 x 90 cm

Dinsdag getrold met Patrick van de Wijgerd en enorm veel snoeken zien jagen bij grote concentraties aasvissen, we haakten 20 brasems tijdens het trollen en de snoek had gewoon tafeltje dek je. Toch nog 5 mooie snoeken gevangen waarvan 2 boven de 80 cm, 84 en 86, en het dubbele aantal verspeeld. Woensdagmiddag vanaf de kant met de tandemspinner 4 snoeken waarvan 2 boven de 80 cm met 81 en 83 cm…..“

  “..Vrijdagmiddag ook 2 uurtjes vanaf de kant, een metersnoek verspeeld en nog een van 86 cm. Zaterdag 4 uurtjes vanaf de kant met Peter Nan en ieder vier waarvan Peter en van 80 cm en ik een van 84 en 86 cm.

Zondag met 2 bootjes van 9.30 tot 15 uur getrold: Peter Nan en Joop Kragt 10 stuks waarvan een met 81 cm en een met 89 cm. Patrick van de Wijgerd en ondergetekende hadden er 8 en de 3 grootste waren 80, 82 en 85 cm Al met al 44 snoeken waarvan 1 x 90 cm en 14 boven de 80 cm en de grote snoek was dus lekker los.Groeten Jan Eggers”


“Mooie geblokte vis voor Luc ”


 “Hallo Total Fishing, ik heb de laaste week de Robbait Streamer en de Robbait Small Cutter getest en dit was het resultaat. Een 91 cm snoek op de Small Cutter en…”


 “…Een 92 cm snoek op de Robbait Streamer“


“Deze baggervette metersnoek ritste de streamer uit de oppervlakte. Gr Wesley van Toledo ”

 
 “De zelfgemaakte spinnerbaitcombi’s deden het de afgelopen week erg goed in de rivierhavens. Leverden meerdere 80-igers en 90-igers op, de echt grote vissen bleven helaas uit.
 Gr, Michiel Wateler ”


 “Tijdens een stormachtige dag op de rivier viel het niet mee om de boot onder controle te houden. Aan “hogerwal” lukte dat aardig en dat bracht, slepend met pluggen,  een aantal fraaie snoekbaarzen tijdelijk in de boot. Totdat de Manns Stretch werd tegengehouden door deze reeds afgepaaide dame van 103 cm. Groeten van Wilfred van Nunen.”


 “Beste TF
 MIjn grote visvriend en zoon Tom ( 9jaar) heeft zijn record verpletterd 102 cm.
Gevangen met een hele makreel na een lange tijd wachten.
 Grt, Hildo de Lange ”


 “Jaïr Wiegersma is in vorm en vangt momenteel  schitterende vissen aan de lopende band zoals weer een fraai getekende snoek uit zeer gezond water ”


 “Hier weer de vangstmeldingen uit het Noord Hollandse.
 Zaterdag de hele middag aan het struinen geweest in de polder. Kan daar heel kort over zijn.
Super slecht! Met z’n 2e 3 volgers gehad en 60km rondgereden…...”


  Zondag: Pluk de dag met Hans. Weer eens wezen vissen op ons thuiswater. Wat een topdag was. Rond 09:00 aan het water heerlijk rustig ( ook hier caranaval ) en het rijk alleen voor ons.
 k ving gelijk een mooie snoek van 98cm. Weer super getekend.  Daarna was het Hans en nog eens Hans met 92, 96, 98 en als toetje 117cm.


 “ Dit varkentje was modder vet. Een zeer zware snoekdame in puike conditie.
 Opvallend was dat we alle vissen vingen op een stukje water van een 200 meter. Ook een stuk waar we geen aasvissen zagen op de visvinder, dit terwijl er een heel stuk is waar bijna niet door heen te komen is van de aasvis. Ook opvallend,  het kunstaas was netjes voor in de lip gehaakt!
 
Het was dus een mooie zondag voor ons met 5 snoeken in de boot. Voor Hans was dit waarschijnlijk zijn zwaarste snoek ooit gevangen met deze afmeting. 
 Groeten Frank en Hans”


 “Hallo TF,
 Vissen in jachthavens is in de winter steeds succesvol. Spijtig dat de toegang tot havens voor sportvissers steeds meer en meer wordt ingeperkt.

We waagden het er toch maar op, maar enkele jachtlui en lokale vissers zagen dat precies zo niet zitten… Toch nog een geslaagde dag met enkele mooie snoeken, waaronder dit exemplaar.
 Groeten, Jelle Van Opstal ”


 “Afgelopen weekend deze mooie snoekdame van 1.08 gevangen op een twinler.
Gr Jelte Bouma”


”Marc Pakte deze mooie rover op doodaas


 “Prachtige vis voor Rob Kraaijeveld en op dezelfde trip…”


  “…een andere schoonheid voor Bram”


 “Hallo,
Onlangs wist mijn maat Dave een snoek te vangen van 107 cm.Deze vergiste zich in een Salmo Pearch plug tijdens het trollen op Veenplassen. Het is de mooiste snoek die tot nu toe in mijn boot is gekomen.Groetjes,Peter Deflem ”

Nominaties deze week voor de snoekbaars van Jaïr en natuurlijk de prachtige snoeken van Hans Koopman en Peter Deflem en de foto voor de jeugdcategorie van Hildo. Van harte gefeliciteerd!

  Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

 Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst ? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
 Heel veel succes en kijkplezier!  


 
 Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -