Zonder weerhaken
ik las net op TF het verhaal over een uitgebogen speld en een snoek die er met een groot stuk kunstaas in zijn bek van door is. Daar houdt een beetje SPORTvisser geen goed gevoel aan over.

Mij zijn die dingen ook al overkomen en het kan zo weer gebeuren. Daarom vis ik nu al jaren met jigkoppen met DICHTgeknepen weerhaak en ZONDER stinger. Ik heb niet het gevoel dat ik daardoor minder vang en ja het overkomt me dat ik een aanbeet mis of dat een vis los gaat tijdens de drill maar dat overkwam mij vroeger MET weerhaken en stinger ook. Het enige dat verandert is dat het rotgevoel wat minder is omdat de vis meer kans heeft zich kopschuddend van het kunstaas te ontdoen als het tijdens de drill toch verkeerd gaat.

Bijkomende voordelen; onthaken van een vis gaat vlotter en de letsels zijn ook minder groot; ook als je jezelf haakt. En peace of cake om een haak uit een schepnet of een kledingstuk te verwijderen. Ik hoop dat dichtgeknepen weerhaken daarom steeds meer ingeburgerd geraken en dat kunstaasproducenten mettertijd nog alleen weerhaakloos kunstaas op de markt gaan brengen.
Fons, onbekend, 28/07/2020

REAGEER

Gravatar
Jurgen
.

Dag Fons,

Dit zouden we allemaal moeten doen.
Het uitbuigen van een speld heb ik gelukkig nog nooit gehad.
Ik ben dit beginnen doen om ook het onthaakproces te versnellen.
Ben blij te lezen dat er nog mensen zo vissen.

  • 2 weeks and one day geleden
Gravatar
Sebbie
.Amsie

Hoi ik geef je groot gelijk.Ik vis ook weerhaakloos op roofvis,karper & witvis. Onthaken gaat snel,makkelijk & de vis heeft er minder last van. Vaak vind ik de haken bij kunstaas ook veel te groot,ik vervang ze dan door kleinere haken.Het zou inderdaad mooi zijn als fabrikanten hun kunstaas hier op zouden aanpassen.Misschien ook gebruik maken van dreggen/haken die kunnen wegroesten als ze een tijd in het water hebben gezeten.

  • 2 weeks and one day geleden
Gravatar
Ludo
.Borgharen

Ik vis nog alleen maar weerhaakloos (dichtgeknepen).
Dreggen voor roofvis haken zelfs beter zonder weerhaak: dat glijdt gewoon sneller in bijv. een harde snoekbek.
Op karper verspeel je er wel wat meer want die enkele haak raakt snel los helaas.
Maar op de onthaakmat of in het landingsnet is de haak vaak al los van de vis.
Ik raad ieder aan om de weerhaak plat te knijpen.
Verbod op weerhaak benauwt me echter:
Een kapotte wartel is een kwestie van te zwak spul.
De hengelsport moet niet in een wedstrijd belanden om steeds meer regeltjes vast te leggen. Dat maakt ons kapot. Dus weerhaak of niet: kies gewoon.
Neem zelf je verantwoordelijkheid.

  • 2 weeks and one day geleden
Gravatar
mike
.maastricht

Ik vis merendeels weerhaakloos,dit ook omdat op de geul en zijbeken verplicht is ,en op de rivier maas en kanalen ben ik het ook maar gaan doen,als je een dikke vis verspeeld hierdoor krijg je net zoveel adrealiene in je lijf als dat je m vangt even nog wel iets meer.....lol...

  • 2 weeks and one day geleden
Gravatar
Andre
.

Het schijnt dat haakloos vissen nóg sneller onthaakt en makkelijker voor de vis en visser is. Je krijgt er geen eens vieze handen van, je hebt geen schepnet nodig en die dure vinyl meetmatten hoef je niet aan te schaffen. maar je hebt de vis wél zien aanbijten. Vroeger zeiden ze wel eens ga vissen wanneer je je onnodig druk maakt. Goed bedoeld maar kijk wat er van komt.

  • 2 weeks and one day geleden
Gravatar
Wim
.Almere

Beste Andre, dertig jaar geleden stapte ik vanuit de vliegvisserij over op weerhaakloos. Voor al mijn visserijen. Mijn vangsten zijn er niet veel minder op geworden. Iets. Maar daarvoor komt terug dat je veel vis onnodig leed hebt bespaard. Ik zie nog te vaak sporen van slecht onthaakte vissen. Ik haakte mezelf wel eens, geen groot probleem en ook de schade aan kleding bleef beperkt. En het scheelt veel tijd bij het ontharen zelf. De vis hoeft vaker niet het water uit. Vandaar dat ik het graag weerhaakloos houdt. Dat bepaal ik zelf.

  • 2 weeks and 16 hours geleden
Gravatar
Piet
.

Sebbie,

Fabrikanten plaatsen deze maat haken er op voor het evenwicht, actie en beste inhaking. Kleinere haken kan tot gevolg hebben dat je kunstaas niet meer de juiste actie vertoont of de inhaking stukken minder is.

  • 2 weeks and 13 hours geleden
Gravatar
Andre
.

Beste Wim, natuurlijk is dat aan een ieder om zelf te bepalen. Daarom reageerde ik ook omdat in de eerste berichten gesteld word dat iedereen weerhaakloos zou moeten vissen, en zelfs dat fabrikanten weerhaakloos zouden moeten leveren. Mijn reactie was daarom sarcastisch bedoeld, want ik wil dat natuurlijk óók zelf kunnen bepalen. Verder vind ik dat je erg moet uitkijken met het zo vriendelijk mogelijk willen uitvoeren van de hengelsport. Je kunt daar me de beste bedoelingen te ver in doordraven en voor je het weet word het als visjes pesten gezien en is het afgelopen.

  • 2 weeks and 6 hours geleden
Gravatar
Fons
.

Fijn die positieve getuigenissen te lezen; kan alleen maar andere mensen aanmoedigen om het zelf ook eens te proberen. Catch & release is ook uit het niets ontstaan en zie nu het succes daarvan.

  • one week and 6 days geleden
Gravatar
Karel
.

Jij hebt het begrepen, Andre.

  • one week and 6 days geleden