welke UV lijm
om staartbijters bij een roofvis streamer van 8 à 10 Cm te slim af te zijn, wil ik een stinger met een enkele relatief lichte haak #6 in het achtereind van de steamer verwerken. Ik dacht om het stingerlijntje (gemaakt uit dubbel dyneema 0,15 Mm) in te smeren met UV bond en het daarna bloot te stellen aan UV-licht van de bijhorende pen in de hoop dat het dyneema aanzienlijk strakker wordt waardoor de lichte haak binnen het achtereind van de streamer verborgen blijft. Maar met de UV bond die ik hiervoor gebruik lukt dat stijver maken maar lichtjes en dus gaat de haak toch onder de streamer hangen waar hij natuurlijk weinig nut heeft.
Is hier een streamer binder die hiervoor een betere oplossing kent? PS : het gaat om een "schaars" gebonden streamer om met zo'n licht mogelijk hengel te kunnen vissen.
Dit is de link van de UV set die ik gebruikt heb : https://www.amfishingtackle.nl/vliegbinden/aampm-uv-bond/am-uv-powerflex-set
Fons, onbekend, 06/03/2023

REAGEER

Gravatar
Robert-Paul Wolters
.Heinenoord

Interessant en leuk om zo te experimenteren! Toch denk ik dat je in alle opzichten beter af bent met een stukje single strand titanium dan met dubbelgeslagen dyneema. Het titanium is van zichzelf al stijver en dus zal de haak beter op zijn plaats blijven, daarnaast is het ook een stuk veiliger als zich een snoek mocht aandienen. Zelfs met UV bond ingesmeerd is dyneema niet bestand tegen snoekentanden, titanium is dat wel. Succes!!

  • one year and one month geleden
Gravatar
Bart
.

Hoi Fons, is het een idee om fluorcarbon te gebruiken?

  • one year and one month geleden
Gravatar
Bart
.

ik bind een stuk staalstang op de haaksteel met de stinger daar al aan vast gemaakt vooraleer ik de streamer zelf bind.

  • one year and one month geleden
Gravatar
willem
.

Ik kan me helemaal vinden in Bart zijn manier, ik doe het ook zo. Ik bevestig de stinger haak direkt aan een stukje verenstaal. Steek het verenstaal door het oog en draai het dan om de haak heen, is wel een lastig dingetje. Dan bind ik het staal in op de basishaak. Voordeel hier van is dat je de stinger met de haakpunt naar boven of naar beneden kan binden.

  • one year and one month geleden
Gravatar
R
.

Tie Tv of Fly dressing op Youtube, wordt alles perfect uitgelegd. Zelf vind ik de ik lijmen (en lampen!!! Ook belangrijk) van Gulff het beste werken. Heb ook de UV lijmen van Loon maar die blijven te plakkerig en flexibel. Spul van Gulff (zou ik toch voor flexman gaan) hard volledig uit.

  • one year and one month geleden
Gravatar
Fons
.

iedereen van harte bedankt voor al die inputs.
Mijn idee kwam uit grootmoederstijd toen de kragen van zondagshemden met stijfsel behandeld werden om hen in de gewenste vorm te brengen....
Ik heb ondertussen ook al geëxperimenteerd met een dubbel stukje amnesia maar dat heeft zoveel geheugen dat de haak in alle richtingen uitsteekt behalve de richting die ik graag zou willen grin. Ik vrees dat mono en fluorcarbon gelijkaardig zullen reageren.
Ik ga het eerst proberen met het dunste titanium dat ik vind. Voor de streamer gebruik ik voornamelijk DNA Hollow Fusion en ik ben bang dat het minste uitsteeksel van 7-strand een hopeloos kluwen van verstrikte vezels gaat opleveren en dat de streamer dan goed is voor de prullenmand.
En als dat allemaal niet lukt, dan ga ik vast en zeker die Gulff proberen. Ik hoop dat ik er uit geraak met jullie suggesties.

  • one year and one month geleden
Gravatar
Piet
.

Zeker geen single strand titanium, als er iets snel last heeft van metaalmoeheid is dat het wel.

  • one year and one month geleden
Gravatar
Leonard
.Puurs

@ Fons, SINGLE strand titanium...

  • one year and one month geleden
Gravatar
Fons
.

@ Johan, Piet & Leonard

mijn kleinere en tegelijk schaars beklede streamers #4 of 6 zijn sowieso een kort leven beschoren. Meestal vis ik wadend met spey worpen vanwege weinig rugruimte in de rivier en het kleinste harde object (Bv een steen in de oever) dat mijn streamer raakt, kan al leiden tot het afbreken van de haakpunt en dan is de streamer reddeloos verloren. Metaalmoeheid zal dus zelden een probleem zijn.

Ik kan alleen knopen in het titanium vermijden door dat dubbel te nemen, het vervolgens dubbel door het haakoog te steken om dan te eindigen met de haak door de lus van het titanium te steken en strak te trekken. Bij dyneema of fluorocarbon trekt je de lus vervolgens strak aan en die sluit zich netjes rond het haakoog en blijft daar ook zo zitten. Zou het kunnen volgens jullie dat het geheugenvrije titanium zich niet zo maar laat strak trekken rond dat haakoog en dat de lus tijdens het werpen toch weer losser komt te zitten?
Voor ik investeer in zo'n rol titanium, wou ik dat laatste toch nog even opgehelderd zien?

  • one year and one month geleden
Gravatar
Johan
.Soesterberg

Zoals jij het beschrijft werkt het niet. De titanium draad laat zich niet verbuigen en komt op die manier niet recht achter de haaksteel te staan. Het is heel simpel (en dan ook sterk): De titanium draad door het haakoog steken en dan beide delen naar de haaksteel buigen. Je kan dat buigen ook eerst doen met hetzelfde resultaat. Vervolgende het titanium draad met binddraad vastzetten aan de haaksteel. (geldt voor de streamerhaak alswel voor de stingerhaak) Piece-of-cake. Heb verschillende buigtesten met titanium draad gedaan. De metaalmoeheids eigenschappen zijn te vergelijken met staaldraad van dezelfde dikte. Succes!

  • one year and one month geleden
Gravatar
Jacco
.Middelharnis

Beste Fons,

Persoonlijk zou ik liever kiezen voor een shank die je vóór de enkele haak zet. De streamer wordt op de shank gebonden en zo zit de haak toch achterin het streamerlijf. En wat titanium betreft, daar heb ik totaal geen vertrouwen meer in door een aantal onaangename verassingen. Was het niet tijdens het werpen dat het spontaan brak, dan wel tijdens het drillen van de vis. Fluorcarbon gaat vroeg of laat ook door is mijn ervaring. En als onderlijn vis ik al jaren naar volle tevredenheid met gecoat rvs wire. Bijvoorbeeld Partridge is erg goed. Erg soepel en duurzaam. Hopelijk kunt u wat met deze informatie.
Mvg Jacco

  • one year and one month geleden