Wat is dat toch vandaag de dag?
Steeds vaker verbaas ik mij over het gedrag van de roofvissers en dan met name de mannen die vinden dat ze expert zijn op dit vlak. Artikelen waarin sessies worden beschreven waarin maar liefst 50 snoeken worden gevangen, meerdere metervissen worden geland en liefst dan ook met zoveel mogelijk vissen op de foto. Uiteraard met de petten, hoodies en andere sponsorzooi vol in beeld. Nog niet zo lang geleden ook vier metersnoeken tegelijk samen op een onthaakmat met het verhaal dat deze direct achter elkaar werden gevangen en de enige uitweg was om ze dan maar allevier tegelijk in een mat neer te leggen? De trotse lach en sponsorartikelen vol in beeld.

Begrijp mij niet verkeerd, ik gun iedereen zijn visje wel en vang ook zeker wel mijn eigen vissen. Afgunst is het dus niet. Ergerlijk daarentegen wel. Wat is het nut van dit soort propaganda? Wat wil je bewijzen om met vier prachtige vissen tegelijk op de foto te moeten? Kom niet aan met het verhaal dat deze vissen maximaal 5 minuten uit het water geweest zijn, want dat soort onzin koopt niemand. Zijn dit de nare bijkomstigheden van het feit dat je gesponsord wordt en je dus veel en groot moet vangen? Is dit de veranderde houding of ligt het gewoon aan mijzelf en stoort zich verder niemand hieraan?

Hetzelfde geldt voor het eindeloos in de lens drukken van (schitterende) vissen. Wat is er mis met een mooie metervis die er ook gewoon uit ziet als een metervis? Steeds vaker zie ik gigahanden/ vingers in beeld en lui die zover achterover leunen op de foto dat de kop van de vis onderhand groter lijkt dan het totale bovenlijf van de visser. Uiteraard ondersteund door de eindeloze proza van het topmerk kunstaas, de fantastische gids of de dode vissen leverancier. Persoonlijk vind ik het jammer dat het er op gaat lijken dat steeds meer en meer commercieel gaat worden. Ik vraag mij dan ook in alle eerlijkheid af of dit alles ten goede komt van het welzijn van die schitterende vissen. En ja ik weet dat haakjes in de bek ook niet bevordelijk voor de welzijn is, dus bespaar me die repliek. Ik ben echter alleen wel van de tijd dat de gevangen vis, na een (normale) foto, weer zo snel mogelijk terug gaat naar zijn/ haar eigen habitat.

Dus, kort en bondig, ligt het aan mij (word ik oud?) of is het inderdaad de veranderende tijd/ houding van de mooiste hobby die er is?
Michael, Den Haag, 24/11/2015

REAGEER

Gravatar
Hendrik
.Zeist

Beste Michael,

Misschien ben je al wat ouder net als ik.
Wij hebben al wat meer meegemaakt in de hengelsport.
Helaas moet ik het VOLLEDIG met je eens zijn het is soms te gek voor worden.
Ik kan me ook mateloos ergeren aan die fotoos en de grootspraak erbij.
Ik heb in mijn leven veel grote vis gevangen maar altijd weer terug gezet.
Jouw en mijn commentaar zal niet veel uithalen vrees ik.

Gr Hendrik

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
visser
.friesland

Inderdaad jammer hoe de heer Bindels die vis vast heeft voor de foto. (Pracht vis maar, jammer van deze jammerlijk mislukte foto)

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Robert
.

Nee hoor Michael je slaat de spijker op z'n kop!

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Cor
.

En in het verlengde van je betoog zetten ze reclame voor de Carponizer Karperkalender op de homepage/sportvisnieuws.

Mooi klote, die domme dozen die met karpers aan het sjouwen gaan!
Hou lang zal het geduurd hebben voor plaatje 11 geschoten is? (of dode vissen misschien!?)

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Ludo Spronck
.Borgharen

Beste Michael.

Mooier had je het niet kunnen verwoorden.
Vroeger was niet alles beter, het was anders.

Maar dat gezegd hebbend neemt jouw relaas daarmee ook bij mij alle "heimwee naar toen" niet geheel weg.

Sportvissen was en is een voornamelijk individuele natuurbeleving. Een ontelbaar aantal beoefenaars zou al blij zijn om überhaupt een vismaat te vinden.(!).

In die "stuggle" zie ik dan de laatste jaren de commercie haar intrede doen op een in mijn ogen verfoeilijke wijze.
Ze gaan sportvissen vergelijken met teamsporten zoals voetbal. SVN sluit zich aan bij NOC-NSF alsof we met de sportvisserij naar de Olympische Spelen moeten..

Sportvissen is echter in de kern geen commercieel gebeuren. Viswedstrijden horen thuis in kleine knusse kring eindigend in gezellig naborrelen met sterke verhalen.
Maar die sterke verhalen? Hoef je niet meer mee aan te komen, want er zit er altijd wel een te googlen om dit verhaal dan weer te ontkrachten.

Sportvissen is romantiek. Geen gesponsorde reclamefolder voor (kunst)aas gelardeerd met "bewijs" in de vorm van foto's.
En daarbij valt bovendien niet te bewijzen dat de foto's en vangststrategie nep zijn, al denk ik er (ook?) het mijne van.

Het moet (B)lijkbaar allemaal groter en massaler om iets op de kaart te zetten wat feitelijk leugen en onzin is.

De bedoeling is natuurlijk een commerciele.
Zo krijg je (vaak) gesponsorde vissessies gepresenteerd met giga-vangsten waarbij natuurlijk het dure wonderaas prominent in beeld is. De verkopers en producenten van hengelsportmateriaal proberen zo hun omzet op te krikken.
Zo werkt reclame nu eenmaal.

Nog triester vind ik echter dat de door ons betaalde vertegenwoordigers (SVN) hierin mee lijken te gaan.
Sportvisserij mag geen melkkoe worden en een zeevispas invoeren is geldklopperij en vrijheidsberoving.
Ik wil gewoon genieten.

En ja, ik ben ook een awwe l*l van 62.
Dat betekent echter dat ik heb meegemaakt hoe het was zonder commercie.

Enkele jaren geleden waren er hengelsportzaken te over waar je specialistische info kreeg. Die zijn (bijna) allemaal weg. Betekent dit dat "we" nu alles via internet bestellen ?
Daar geloof ik niks van. Aas, haakjes, hengels enz. moet je zien en voelen. Alleen een superspecialist zou zulks via internet durven te "Bolcommen".

We worden genept om toch maar die "instant fisherman" te kopen, een aantal mensen die waarschijnlijk nooit visten trappen daar in, maar zo wordt de essentie van sportvissen om zeep geholpen. Deze reclames stralen uit: "al heb je nooit gevist, met dit spul vang je zat op om vanavond te BBQen of zoiets".

Geef mij dan maar de "oubollige" "Avonturen van Ed en Marco in Kikkerland" als ze zeelt of voorn willen vangen in de polder of zo.
DAT is wat voor de meeste mensen leuk is aan sportvissen.
DAT is wat echtgenoten en buren vissen doet accepteren als leuke bezigheid. Je krijgt ze daardoor zelfs mee. (Ok, daar zit niet iedere visser op te wachten. Zelf waardeer ik het WEL).

Ik zit dus echt niet verlegen om het geawwehoer van "specialisten" die geld aan me willen verdienen.

Sportvissen is een passie en geen pressiemiddel om de grootste vis te vangen op voorgekauwde wijze.
Sportvissen is niet van economisch belang (sorry Marco) en mag dat ook nooit worden. WEL is het aantal sportvissers van belang.
Immers als sportvissers hun hobby zouden opgeven (zou verboden moeten worden)dan zou wat dan ook daarvoor in de plaats komt economisch meer zoden aan de dijk zetten.


Iets om rekening mee te houden: AANTAL, niet commercieel misbruik. Vergelijk het maar met de verkiezingen: de stem van de Mr.Dr.telt even zwaar als die van Koos Werkeloos.

Ik maak nooit foto's van gevangen vissen trouwens.
Wel een hele enkele keer houd ik er een meetlint langs.
Ik vraag me trouwens een ding sterk af bij die "mooie" foto's: hoe houden ze die vis zo stil?
Die 10 keer op de onthaakmat terugdonderen wordt niet gefilmd en zal toch zeker niet gezond zijn..

Ik onthaak daarom IN het water, ze hoeven er echt niet uit voor mijn profileringsdrang.
Sportvissen is immers geen Sport als voetbal.
Laten we ons daarmee niet willen vergelijken. Dat neigt naar grootheidswaanzin.

Sportvissen is Sportief vissen, dus zo weidelijk mogelijk omgaan met het gevangene. En Sportief vissen kort je af, dan krijg je SPORTVISSEN. Met sport heeft dat niets te maken. Alle Sportviswedstrijdpromotie ten spijt.

De veelal individuele passie genaamd Sportvissen is in belang van vis, visser en beider leefomgeving.
Alle partijen worden daar beter van: vis, visser, waterfauna enz.

DAT is vissen zoals het bedoeld is.
De rest is toegevoegde flauwekul die op korte termijn mogelijk casht, maar op langere termijn ons aller geluk torpedeert. Ik voel al bijna de hete adem in mijn nek van PVDD en anderen op dat lage niveau.

Vissen is dus lol en observatie. Bovendien ontspanning.
BACK TO BASICS !!

Petje af voor wie het tot hier heeft volgehouden !

Groet,
Ludo


 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
hans
.

ja je hebt echt gelijk paar jaar terug was tota fishing een genot om naar tekijken,,,vangstmelding,,,en wat zie je nu ,een paar visgidsen ,over gewaait uit een ver vreemd land ,met een visje in der handen en een petje op ,en altijd het zelfde intro

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
gerben
.

Ja, ligt aan jou hoe out je bend weet nie. Die snoek is predator-nauw is ie een keer zelf de lul.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Bram
.Zaandam

Kort en bondig: het is inderdaad de veranderende tijd/ houding.
Internet en alles er maar op willen zetten is daar m.i. debet aan. En fotocamera's met een 64GB SD kaart waarop 10.000 foto's opgeslagen kunnen worden.
Selfies maken is hot!

Maar ik ben het helemaal eens met je Michael en ik ben oud.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Klaas
.Amsterdam

Michael, dit onderwerp is al vele jaren onderwerp van discussie. Ik heb er een vriendschap door zien sneuvelen. Maak je geen illusie, zolang mensen er een stijve van krijgen of er financieel beter van worden zullen we hier helaas mee moeten leven. Toch is een kritische noot zo nu en dan niet verkeerd, wellicht dat we een zieltje behoeden voor dit gedrag.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Frans
.Haarlem.

Geld en commercie , dat is het probleem Michael.

Grt Frans
Haarlem.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
jelle v
.

ligt niet aan jou, het internet en de bladen staan vol met dit soort ''toppers'' die zich zogenaamd te pletter vangen aan alleen hun merk kunstaas en die de vis zover naar voren douwen op de foto dat ze zelf daarbij net dwergen lijken nou ja op hun handen na dan. gewoon geen aandacht aan dat soort lui schenken en lekker gaan vissen.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
michael
.Den Haag

Ik ben blij dat ik kennelijk niet de enige ben. Jammer dat het inherent aan de tijd schijnt te zijn. Ik Hoop van harte dat de jeugd niet de illusie heeft dat de metervissen opgestapeld liggen en dat men zo een prachtige vis nog kan leren waarderen. Die horen niet met vier tegelijk in onthaakmaat, noch met het volle gewicht omhoog aan de kieuwdeksels om vervolgens met de snuit tegen een groothoeklens te worden geduwd teneinde dat prachtige stuk kunstaas, wat er waarschijnlijk in is gehangen na landen, te worden gefotografeerd.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
hans
.

en dan dat verhaal jonge jonge ,van ....... als een gids meer of minder vangt dan zijn klant ,,,,puffff ,,,,god sta me bij ,,,,zulke mensen kunnen zich beter bezing houden in een groente thuin ,,en op scheppen over de bloem kolen ,,,,,,,,,verlang naar CO SIELHORSD,,, het avondtuur waar hij je in mee nam ,je kon het landschap ruiken,proeven ,beleven hoe die man aan het water zat ,,,en geen vis was geen vis zonder poespas,,,,die kon je over halen om tegaan al was de vangst minder ,,,nou moeten ze roepen 150 stuks als we er geen 25 is het gratis ,,,nee je hebt gelijk Michael we worden oud

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
sportvissertje
.Antwerpen

Zelfs mijn grootmoeder wist het al : de wereld draait om slechts 3 dingen : geld,goed en gat ...

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Jan
.Nl

Ik het met jullie eens hoor, maar...
Het is niet omdat iemand een mooie foto met een petje en kunstaasje in de bek van de vis dat die vis daarom persé slecht behandeld moet zijn.
Zelf hou ik er van een mooie foto te nemen als ik een mooie vis vang.
Het is een leuke herrinering aan de vangst die je ook met je vismaten (facebook vb.) wil delen. Ikzelf behandel de vis met de grootst mogelijke zorg, en zal niet langer dan nodig uit het water zijn. Dus niet omdat die foto zo commercieel lijkt of is dat de vis daar ook om moet lijden hoor!
Ik erger me soms ook wel aan te lensgedrukte en commercielele foto's van anderen. Als ik zelf een foto deel sta ik er echter niet bij stil wat anderen van die foto denken. Van jezelf zie je je foto altijd anders dan van een ander.Je bent trots op je vangst en je foto en daar gaat het mij op dat moment om. Van een andere random visser die je niet kent kijk je helemaal anders naar die foto en voel je ook die trots niet voor hem.

Grts

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
wim
.

Ja je hebt zeker een punt. In we witvisvisserij loopt het ook de spuigaten uit. Het ene nieuwe "revolutionaire" product volg het andere op. Allemaal poedertjes, voertjes, aas, flesjes en dergelijke die niet meer te missen zijn. Blitse verpakkingen en prijzen waar je van moet gaan neer zitten. Foto's en filmpjes van gesponsorde vissers die tientallen kilo's vis vangen bewijzen dat het allemaal super werkt. Ze vissen wel op een putje waar de vis dichtheid zo groot is dat er elke vierkante meter 4 karpers en 3 brasems liggen. Als je het zelf eens test blijkt dat je met een potje made en een simpel voertje van gemalen brood minstens evenveel vangt.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Ronny
.Mechelen

Ga is mee met de tyd en er is niets verkeerd mee met vissen te fotograferen enz.hebben al dikwijls de zelfde snoek gevangen en verschillende foto.s van gemaakt enz.en ja een petje op het hoofd waar iets opstaat.pfffff wat dan.laat ieder zijn zin wat doen.doen niemand kwaad daar mee en ja ik ben ook oud

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Hoekstra
.Fryslân

Het is werkelijk walgelijk om te lezen hoe vol de visgidsen van zichzelf zijn.
Je hoeft je Facebook maar op te starten of er staat weer een update van een gids met zijn geweldige vangsten welke alleen hij als gids maar kan realiseren.

Om nog maar over alle andere vis gerelateerde artikelen zoals shads en fishfinders te zwijgen..

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Harm
.

Het begint inderdaad steeds meer op kerpelvissen te lijken ja, of moet ik zeg liken like like like......
Over het algemeen vind ik het wel vermakelijk zolang de snoek er maar niet de dupe van is.
Vangen ze een dikke vis duwen ze die zo hard in de lens dat het wel een kermisattractie lijkt.

Wat betreft 4 vissen op de mat, het kan op sommige plekken in NL erg hard gaan met de vangsten, heb er daar ook weleens 3 op de mat gehad met m'n maat en daar zat echt geen 5min tussen.
Sta je daar met 3 man te vissen dan is dat geen unicum.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Klaas
.

Helemaal mee eens, laat ze een eigen website beginnen:

niet totalfishing maar commercialfishing zodat duidelijk wordt dat de vangsten/foto's een commercieel oogmerk hebben en dat dat duidelijk is voor de lezer.

Klaas.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Bart
.Waalwijk

Mooi stukje Ludo !!

Begin maar vast te schrijven over het gebruik van voerboten en drones om die aasvis aan de andere kant van de plas onder een boom te leggen....

Die gasten staan op een dag op en denken ik ga roofvissen, kijken op internet wat ze allemaal nodig hebben en geloven dat allemaal.

Als ze dan door succesverhalen te lezen en op de succesvolle stekken dat na apen een grote vis vangen vinden ze dat een prestatie die heel de wereld moet weten. Natuurlijk middels een foto waarop je de groeiseizoenen in de schubben kan tellen maar de kleur van de ogen van de vanger niet kan onderscheiden.

Ook frappant is hoe vaak zoeen prestatie gerecycled wordt. Ik kan me elke week dat ik op FB kom doorheen cliche's van gevangen vissen worstelen.
(lang leve de knop: alle berichten van X verbergen)

Ze kunnen beter Pikestrike III voor de PS4 kopen.


 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Nick
.

Hoekstra hebben de visgidsen het nu weer gedaan?
Ik kan je wel een goede gids aanbevelen (die overigens niet zo vol is van zichzelf) maar die vangt wat hij z'n klanten 'beloofd'. Kost een paar duiten (€400) maar dan heb (en leer) je ook iets! Kan me niet meer herinneren dat we ooit na huis zijn gegaan met een teleurstellende vangst. Kortom scheer niet iedereen over een kant er zijn ook gidsen die hun beloften waarmaken en niet langs hun schoenen lopen.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Geert
.

Heren,

ik kan jullie inkijk op dit geheel wel goed volgen, maar vergeet niet dat dankzij de mensen die gecommercialiseerd zijn, er ook steeds betere vismaterialen op de markt komen. En ja natuurlijk kan je nog steeds vangen met en stuk brood, en gewone chapelure van de supermarkt als voer, maar er zijn wel betere aassoorten dan dat ondertussen. Dit afliegen, is gewoon van niets beter weten, of met kleppen voor de ogen lopen.
Daarenboven zorgen de mensen die schrijven, en ondertussen een merk naar voren duwen, er ook voor dat we regelmatig ons leesvoer voorgeschoteld krijgen dat wij zo graag lezen. Bedenk eens hoeveel tijd er gaat in dit schrijven, foto' opmaken en uitkiezen, alles plaatsen, enz..... Een aantal van hen doen dit misschien graag gratis, maar bij heel velen zal dit gratis werken voor niets, heel wat sneller vervelen, dan als ze eens wat worden toegestopt door een groothandel. Vergeet niet dat sites als deze hier (TF, dat weet ik uit goede bron) deze hun leveranciers van verhalen hiervoor niet vergoeden. Stelt u zich voor hoelang u dat zelf zou volhouden. Meer zelfs, schrijf eens elke week een artikel met bijhorende foto's, en zie hoe veel werk daar aan is. Applaus komt van nergens, want je weet niet eens hoe graag de lezers je stukken lezen, zelfs niet als ze überhaupt gelezen worden door meer dan 1 man en een paardenkop.
De commercie zal niet verminderen, ik vrees zelfs dat we meer en meer zullen veranderen in de richting van de Amerikaanse flashy toestanden. Daarom zie ik het zo: geniet van wat je leest, en zet een filterbril op het gene dat te sterk naar commercie ruikt. En let op, dank zij commerciële artikelen heb ik al meerdere items ontdekt waarvan ik nu heel gretig gebruik maak, en die mijn visserij veel hebben verbeterd. De enige commerciestukken die van mogen wegvallen zijn de platste vormen, namelijk deze die gewoonweg liegen. Daarmee bedoel ik zaken die nog bijna niet zijn getest aanpraten als supervangende items. Maar ja daarvoor werkt mijn filter ook niet goed genoeg.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Hilbert
.

Pipo visserszijn van alle tijden dat was zo en dat blijft zo. En gelukkig zijn er ook nog steeds Pro vissers die zorgen voor ontwikkeling van producten waar we allemaal plezier van hebben in onze hobby. Zeldzaam worden ze echter wel!

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Ach, het is iets van alle tijden. Degenen met het kleinste pikkie kloppen zichzelf het hardst op de borst. Daar moet je alleen maar medelijden mee hebben. Ze hebben het kennelijk nodig.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
hans
.groningen

tja, je kan er ook ongevoelig voo zijn, ik vis nog steeds met een haak, snoer een dobber en een hengel. Maar ik geef toe, de laatste jaren vang ik geen kloot meer. Ze zeggen dat het aan de verandede omstandigheden ligt en ik geloof ze ook nog.....

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Robbert
.

Je hebt nou eenmaal verschillende typen mensen en dus oom verschilende typen vissers.
Sommigen willen of moeten zich bewijzen dmv fotos etc voor zichzelf/vriendjes/sponsors, anderen hebben zich al bewezen en anderen willen zich niet bewijzen. Ieder zn ding. Ik heb er geen last van. Je hoeft het niet te lezen/bekijken. Bezoek aan deze website is vrijwillig. Als je t niet aanstaat, dan bekijk je t toch niet?

 • about 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Pietje
.Medemblik

Hallo,
Krijgen we nou dat zelfde gezeik van mensen over vissers die meer vangen en op een andere manier fotograveren ook al bij de roofvissers.
Tsjongejonge ik vraag mij altijd af waar maak je je druk om??
Al fotograveert hij of zij met een visooglens wat boeit het.
Vissen doe je voor jezelf genieten van de natuur en weg van de dagelijkse sleur. Laat je niet gek maken door broekies die het anders doen. Just go fishing!!
Mzzl.

 • about 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Tom
.Nijmegen

Ik wil toch even reageren op die uithaal naar de heer Bindels. Die is volgens mij totaal onterecht: hij vermeldt in zijn tekst netjes hoe lang die snoekbaars precies was, dus hij probeert hem niet groter te laten lijken dan hij was. Bemerk trouwens dat de vis 99 cm was - en dat de vanger dus niet naar boven afrondt, zoals menigeen allicht zou durven doen...

 • about 2 years and 6 months geleden