ogen shimano
Sinds enige tijd heb ik een Shimano reishengel, een 5-delige Exage STC 330H 50-100 gr. Een prima werpende hengel, maar al heel snel heb ik het startoog vervangen door een kleiner en steviger exemplaar omdat ik het originele oog veel te groot en te kwetsbaar vond, zeker voor een reishengel. Inmiddels is een van de midden-ogen gesneuveld, zonder aanwijsbare oorzaak. Bij nadere beschouwing blijken de originele ogen dun en slap, mede omdat de "zijpootjes" te laag aan het oog zijn bevestigd. Ze zitten aan de onderkant en zouden minimaal op halve hoogte van het oog moeten zitten om steun te geven. Op de hele dure hengels van Shimano zitten ze zelfs aan de bovenkant. Zijn er meer mensen die problemen hebben met Shimano-ogen en wat voor ogen gebruik je dan om ze te vervangen? Overigens heb ik zelf niet de indruk dat je met een heel groot start-oog (zo'n WC-bril) verder gooit dan met een kleiner oog. Wat is jullie ervaring daarmee?
kriek, onbekend, 04/01/2008

REAGEER

Gravatar
Otto
.

Een klein startoog is altijd beter dan die grote WC-brillen welke op de tegewoordige karperhengels zitten.
Een klein startoog zal het nylon sneller in een rechte lijn dwingen waardoor er minder luchtweerstand ontstaat. Tevens zijn kleinere ogen ook nog eens goedkoper en minder kwetsbaar. Tevens zijn ze stukken lichter waardoor de blank sneller en lichter wordt waardoor je nog verder kan werpen.

Waarom er van die grote zeehengelogen op veel karperhengels zitten begrijp ik niet, missschien om er een boilie doorheen te halen of zo, ik weet het niet.

Shimano gebruikt op de meeste hengels van hun een eigen merk, waarschijnlijk gemaakt in China of Korea en van een inferieure kwaliteit dan de beroemde Fuji ogen.
Op sommige duurdere modellen gebruikt Shimano inderdaad echte Fuji ogen en dat is terecht want dit merkt maakt prima ogen.

Ik gebruikt voor mijn eigen hengels Fuji Alconite ogen, nooit problemen mee gehad.

Helaas is niet elk gevoerd oog ook een Fuji zoals sommige winkeliers zullen beweren. Helaas is het niet zo makkelijk om echt van nep te onderscheiden, vooral omdat o.a de markeringen op de voetjes zitten welke al bij een bestaande hengel zijn omwikkeld.

Erg mooie ogen zitten op de CJW hengels van Cor Spinhoven, erg fraai en super licht. Zou ik zeker eens langsgaan, kan Cor je meteen adviseren welke ogen je op die Shimano kan zetten.

  • about 16 years and 4 months geleden
Gravatar
Otto
.

Overgens kan je ogen die al op een hengel zitten met grote zekerheid idenficeren als Fuji's of neppers.
Een Fuji oog is namelijk altijd mooi rond op het gedeelte waar de lijn overloopt. Het kan dan nog steeds een nepper zijn want ze kunnen steeds beter imiteren, maar de kans is een stuk groter dat het een Fuji is.
Als het gedeelte waar de lijn overheen loopt wat is afgeplat, dan is het zeker geen Fuji maar een B-merk.

Groeten
Otto

  • about 16 years and 4 months geleden
Gravatar
vdb
.

die ogen van shimano zijn bagger. Voor mij een reden om iig niks meer te kopen qua hengels (molens en reeltjes dan weer wel) bleef heen en weer rijden om ze te laten maken

  • about 16 years and 4 months geleden
Gravatar
Pieter
.

ben erg benieuwd wqat je met die hengel gedaan hebt... Ik heb er een uit de allereerste serie en die is al heel de wereld rond geweest en nog steeds met orginele ogen. jij heb er ok een uit de eerste serie want tegenwoordig staat er 20-50 gram op.

De reden van een groot startoog is dat het a. beter en verder werpt en b. als je met een molen vis en spint de lijn niet zo door het oog klapt immers als je een wat grotere molen gebruikt heb je ook een grote ronddraaiende beweging van je lijn en als die door een klein oogje wordt tegengehouden...

By the way...op de duurdere shimano's zitten ook fuji's orginele welteverstaan.

@Otto spinhoven bouwt mooie stokken maar ja die zijn zo gruwelijk duur (zwaar overprijst wat mij betreft...) dat het een beetje uit verhouding wordt gerukt. En ook spinhoven hengels breken en er gaan ook ogen van kapot...

groeten,
Pieter

  • about 16 years and 4 months geleden
Gravatar
Mark
.

Ik sluit me ook volledig bij Pieter aan.
Ik heb ook de eerste generatie STC hengels en geen problemen met de ogen.
Met de STC hengels moet je toch al standaard iets voorzichtiger zijn door het vele in en uit elkaar zetten.Vooral met het opbergen in de koker worden de ogen vaak onnodig onder druk gezet.
Bij licht kinkende nylonlijnen is een groot topoog een must.
Vooral bij de spinhengels is een iel topoog een ware klittenmaker met als gevolg het afslaan van het kunstaas.

Groeten Mark.

  • 16 years and 3 months geleden
Gravatar
Kriek
.

Het lijkt mij onwaarschinljk dat mijn hengel nu als 20-50 gram wordt geklassificeerd. Hij is beslist zwaarder en gooit prima met 70 gram.
Ik blijf er overigens bij dat de constructie van de ogen heel dom is. Met dezelfde moeite kan Shimano de zijpootjes hoger aan het oog lassen zodat ze minder snel ombuigen. Juist bij een reishengel die regelmatig in een koker wordt gedaan is dat nodig. Datzelfde geldt nog in meerdere mate voor het startoog. Het origineel is groot en slap. Ik heb zelf nooit kunnen constateren dat een groot oog verder werpt dan een kleinere. Het is wellicht zelfs andersom. Hoe harder je met een molen gooit hoe groter de middelpuntvliedende kracht op de lijn. Die maakt dan een nog grotere spiraal en die moet zo snel mogelijk weer klein worden om de luchtweerstand te verminderen. Daarom gooi je met een reel in principe verder dan met een molen. Ook een molen met een (half-)gesloten kap geeft een kleinere spiraal af en gooit daarom verder dan een beugel-molen.
Ik ben het er wel mee eens dat een groot topoog wenselijk is, maar dan vooral omdat ik dan het staaldraadje met wartel erdoor kan halen. Dat bespaart mij de moeite om er telkens een nieuwe aan te knopen.

  • 16 years and 3 months geleden