Lofoten
In augustus reis ik een week rond op de Lofoten in het noorden van Noorwegen. Plaatsen op het lijstje zijn Svolvaer, Kabelvag, Henningvaer, Grimsoystraumenbridge, Reine en Moskenes, Het is in de eerste plaats een wandelvakantie maar in de rugzak zal een lichte hengel niet ontbreken om her en der een paar worpen te doen of om 's avonds na het eten nog een uurtje te vissen. De Lofoten zijn een bootvisparadijs maar bootje huren is er niet bij. Alleen wat peuteren vanaf de rotsen, een havenmuur of vanaf een strandje. Wie weet zelfs een forel of een beekridder vangen in een zoetwatermeertje bij een van de dorpen. Is hier op dit forum iemand die op een gelijkaardige lichte manier gepeuterd heeft op de Lofoten en die wat ervaringen wenst te delen?
Fons, onbekend, 10/07/2022

REAGEER

Gravatar
Wim
.

Hoy Fons,

Stevige spinsstok mee en molentje met z'n 12-14% dynema, voorslag van z'n 45% nylon. Als kunstaas heb je eigenlijk enkel pilkertjes nodig van z'n 60g eventueel 1 pluimpje erboven als bijvanger. Shads lukt ook maar kan je niet zover gooien, dus pilkertjes zijn in de meeste gevallen de beste optie. Eventueel enkele tobby lepels van 20g om hoog te vissen boven de planten ofzo. Stekken overal waar je maar aan het water kan komen bv. bruggen, bij aanlegkade's enz... Zo ga je wel makreel, koolvis, pollak en gul vangen.
Voor het zoete water, lichte spin setup en kleine spinners en plugjes, maar opletten zorg eerst dat je over de juiste papieren beschikt voor je je hengel in het zoete gooit, of het kan je veel geld kosten. Op het zoute ben je vogeltje vrij.

  • one year and 9 months geleden
Gravatar
Fons
.

Dank je Wim voor het delen van jouw aanpak; het 4-delige hengeltje dat mee gaat, is er eentje van maar 20 Gr werpvermogen. Allrounder die ik liet maken uit een 4-delige blank van een vliegenhengel. Handig om te reizen EN te wandelen. . Ik heb nog tientallen Toby en Mora lepels van vroeger; die gaan het moeten doen. al dan niet gecombineerd met een streamertje aan een zijlijntje boven de lepel.

  • one year and 9 months geleden
Gravatar
Jan
.Belgiƫ

Dag Fons

Ik heb vorig jaar exact hetzelfde gedaan. Je kan er met wat vanalles uit de voeten en overal vang je vis. Als je klein, licht en ondiep vist vind je overal kleine kabeljauwen (tot 40cm), die zitten vaak tussen de planten. Die ving ik voornamelijk met kleine shadjes. Scholen makrelen en kleine koolvissen (tot 40) kom je ook vaak tegen. Pilkers en lepels werken dan heel goed, maar probeer voor de koolvissen zeker ook eens oppvervlaktepluggen. Deze visserij deed ik met de 18grammer, 2500 molen met 10/00 en 0.50 fluor. Maar er zwemt zeker ook grotere vis die je vanaf de kant kan vangen. Zoek dan vooral steile rotsen dicht bij zee, waar het goed stroomt en snel diep wordt. Pollaken , koolvissen, kabeljauwen en lom tot 70cm (met uitschieters) kan je zo wel vangen. Dit deed ik met een 50grams hengel en 4000 molen met 15/00 gevlochten, voorslag 0.7mm fluor. En vis zeker ook eens op zeeforel, die zitten er ook genoeg en vind ik toch een van de leukste visserijen. Bij elke monding van een rivier in de zee kom je ze wel tegen, maar ook verder van mondingen in ondiepe baaien tussen de planten. De meeste zijn niet groot (tot 35cm) maar af en toe kom je er ook wel een tegen tot 50 en heel af en toe worden ze nog groter. Deze visserij vond ik ook heel situatiegebonden. Soms 2u geen tik en dan plots 10 zeeforellen op een uurtje. Voor de zeeforellen was ik fan van de lepels met inline montage. Werkt evengoed als de rest, maar je lost een pak minder vis.

  • about one year and 9 months geleden