Beroeps IJmuiden
Okay ten eerste wil ik even aangeven dat ik niet het soort type ben om continue hierover te klagen en al helemaal niet in forums,maar wat ik afgelopen weekend zag bij IJmuiden sloeg alles.

De plaatselijke beroepsvisser van IJmuiden heeft zijn netten heel strategisch voor het Spui en op nog een aantal stekken geplaatst en heb hem deze letterlijk meerdere malen zien legen. Hieruit kwamen niet alleen heel veel zeebaarzen, maar nog erger..zeeforellen. Werkelijk alle zeeforellen werden meegenomen. En dat het echt zeeforellen waren werd bevestigd omdat hij heel trots riep naar iemand aan de kant dat hij mooi zeeforellen had gevangen.

Ik zet werkelijk altijd alle zeebaarzen en zeeforellen onbeschadigd terug omdat ik mij aan de de regels wil houden. Maar waar zijn de regels voor zo'n beroeps? Hoe kunnen wij trekvissen ooit een kans geven als zo iemand alle koppen inslaat van beschermde vissoorten. nooit zullen de ze vissen meer de paaigronden halen. En nu zullen heleboel mensen zeggen dat het vissen zijn uit Denemarken, maar dit is niet altijd waar aangezien ik de afgelopen jaren ook wel eens tegen gekleurde vissen aanloop aan zee.

We leggen dure vistrappen aan, visliften en bouwen mega constructies zodat trekvissen kunnen migreren, maar aan de andere kant van de passage zwemmen ze met hun kop in een staand want.

Ik ben niet geheel tegen beroepsvisserij (wel op het binnenwater) en ik begrijp dat er wel eens een migrerende vis zal sneuvelen, maar dit alles is gewoon absurd. Ik heb ook niet meer gevist omdat mijn maag ervan omdraaide.

Wij hebben inmiddels een melding gemaakt bij de NVWA en ik hoop door dit bericht met jullie te delen dat iedereen dit ook zal doen.

Ik denk toch echt dat we dit probleem met z'n allen moeten gaan aanvechten. Laten wij sportvissers als voorbeeld optreden en ons kenbaar verzetten tegen dit soort wanpraktijken!
Bezorgde Sportvissers, onbekend, 05/02/2017

REAGEER

Gravatar
Paul
.

Kom eens bij de haringvlietsluizen kijken. Daar is dit al jaren de normaalste zaak van de wereld. In en in triest. En om de redenen die je zelf al noemt is dit inderdaad onbegrijpelijk.

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Frans
.B'dorp

Waarom heb niet meteen de politie/havendienst gebeld?

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Ad
.

Heb je contact opgenomen met het meldpunt visstroperij of Sportvisserij Nederland? Ik denk dat er in dit geval bij zo'n heterdaadje best interesse is even te gaan kijken... In ieder geval, dat hoop ik dan maar. Of doe even aangifte bij de politie, dit is tenslotte een economisch delict.

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Baitrebel
.Almere

Meeneemverbod zeebaars, meeneemverbod zeeforel, meeneemverbod paling, verboden te vissen binnen bepaalde afstand van kunstwerken, wat is next?? Wij sportvissers worden steeds meer aan banden gelegd en zoals hij laat zien gaat de beroepsvisserij gewoon door (zie ook berichten van Joop Folkers). Zolang het beroep niet wordt tegengehouden heeft ons beheer geen zin. Het afstropen van paaigronden, leegtrekken van overwinteringsplaatsen, afzetten van trekroutes....het beroep kent alle kneepjes om zo snel en goedkoop mogelijk zijn bun te vullen. Laten we hopen dat er ooit een regering komt die wel aandacht heeft voor beheer.

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
jeewee
.haarlem

Ik zie ook elke week zeeforellen op de markt liggen bij een visverkoper die op zijn stal meldt "alleen duurzame vis". Zolang er afzet is en de consument met dit soort info wordt misleidt, en bovendien de NVWA niets doet, zal er doorgevist worden. Iedereen die zeeforel in zo'n situatie ziet zou eens moeten vragen wat de kreet duurzame vis betekent. Dat betekent in iedere geval niet vis die in strijd met heet EU aanvoerverbod te koop wordt aangeboden. O ja, bij de "Goede vissers"op de Noordermarkt in Amsterdam gebeurt het zelfde. Cheers goede vissers...

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
vispas
.

maar denk er aan; altijd de Vispas mee !

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Hans
.Winschoten

De NVWA doet hiertegen niets, zij vinden het vanzelfsprekend dat zowel beschermde vissoorten als ondermaatse op de markt worden aangeboden. Wat dat betreft zijn ze een verlengstuk van het beleid in Den Haag..En SN kan zeuren wat ze willen, ze krijgen geen voet aan de grond.

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Peter
.

Dit is toch in en in triest, we hebben de afgelopen jaren dit soort verhalen met enige regelmaat voorbij zien komen. Langs de gehele Nederlandse kust van Vlissingen tot Ameland gebeurt het!
En helaas moeten we met zijn allen constateren dat de instanties die hier tegen zouden moeten optreden er niet in slagen om hier een eind aan te maken.
Ik kan mij vergissen, maar ik kan mij niet herinneren dat er ooit een van deze beroepsvissers bestraft is.
Zeebaars kent een gesloten seizoen van 1feb tot 31 mrt (bedankt Ron) en voor de zeeforel en zalm geld een terugzet verplichting, al zijn ze dood in de netten aangetroffen ze moeten terug!

Bij zo een overtreding past alleen een vette boete en het intrekken van het visserijnummer, maar dat is denk ik whisfull thinking...

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Wilco
.Vianen

Helaas helaas,

Al deze woorden en aantijgingen zijn verloren moeite en verspilling van je tijd.
Er gaat en er zal niets gaan gebeuren. Dit alles wordt gezien als commercieel belang.
Er worden zakken mee gevuld door de heren die hier voor verantwoordelijk zijn.
Helaas het is niet anders maar laten wij als gezonde sportvissers met wel een goed verstand het voorbeeld blijven geven in de hoop dat er in de toekomst misschien toch ergens een lichtje gaat branden bij deze leeghoofden.

Wilco

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
willy
.

Al de maatregelingen hebben de laatste jaren geen enkel nut gehad.
waarom eens geen vrijblijvende bijdrage aan alle hengelaars gevraagd,wij zijn met zovele die onze sport zo zien kapot gaan
als we nu met dit geld eens een persoon konden aanwerven die zulke zaken voor het gerecht kon brengen zouden we daar niet meer baat bij hebben
vang zo lang het nog kan en mag

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Marcel
.

OMG!!! En straks staan de Haringvlietsluizen op een kier. Kan de beroeps zijn want direct daarachter plaatsen. Hartstikke handig joh, komt de vis vanzelf naar de beroeps toe. Net zoals het migratiesysteem bij de Afsluitdijk. Er moeten regels komen en die moeten keihard worden gehanteerd worden!

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Bert
.Almere

Nog zo'n mooie, een emigratie kanaal door de afsluitdijk....ook meteen maar met netten afzetten. Oooo moeten we er 100 meter vandaan blijven??? dat betekend dus meer netten plaatsen op grotere afstand maar ondoordringbaar gaat het worden.

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Willem
.

Ik zeg, hoogste tijd om zelf maar eens tot actie over te gaan !

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Jaap
.

Idd. het vismigratie kanaal dor de afsluitdijk wat een farce. Een miljoenen kostend en tenenkrommend prestige project dat bij voorbaat tot mislukken gedoemd is zolang er beroepsvisserij op het ijsselmeer is. De europese subsidie verstrekkers voor dit "duurzame" project moesten eens de waarheid kennen die angstvallig verborgen wordt gehouden door de betrokken instanties want stel je voor dat het niet door zou gaan.

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Rene sehr
.IJMUIDEN

Huh er geldt toch een aanlandverbod in deze tijd voor zeebaars?? Of is dit veranderd. ben er niet zo mee bezig nu...

 • 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Lex
.

En Willem, wat voor (haalbare) actie zou je voorstellen?

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Jaap
.Veenendaal

Je hebt helemaal gelijk. De balans tussen de regels die ons opgelegd zijn en waar de beroepsvissers aan moeten voldoen zijn volkomen zoek. Wij krijgen maximale limieten van zeebaars, snoekbaars, etc. tevens meeneemverbod paling opgelegd. Alles in het belang van de visstand en bescherming hiervan. En ik durf uit eigen ervaring wel te zeggen dat hier ook actief op gecontroleerd word en de sancties zijn niet mis! Hoe het dan kan dat het beroeps er elke keer mee weg komt? Hoe kun je in hemelsnaam een herintroductie van zalm, steur en andere soorten met droge ogen aankondigen wanneer je beroepsvissers toestaat om letterlijk voor vistrappen (zie Lith en beroepsvisser aldaar) netten te plaatsen? Echt onbegrijpelijk en ronduit achterlijk gedoe eigenlijk. Ze meten met 2 maten en zolang ernstige confrontaties tussen milieuorganistaties en of sportvissers versus beroeps achterwege blijven zal dit blijven voortduren. Het interesseert de politiek eenvoudig niet, SVN en de federaties staan min of meer machteloos en komen met doekjes tegen het bloeden in de vorm van strenge regels voor sportvissers die vooral frustraties oproepen en machteloosheid uitstralen....

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Henk
.

@Rene Sehr > ja er is zeker een aanlandingsverbod op zeebaars momenteel en zeeforel het jaar rond. Onze vriend uit IJmuiden heeft er schijt aan!

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Bram
.Sappemeer

Diep Triest

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Hans
.Winschoten

Ik zou toch wel een reactie van SPORTVISSERIJ NEDERLAND op dit topic op prijs stellen, alleen al om ons een riem onder het hart te steken, maar tot dusver blijven ze alweer in alle talen zwijgen...

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Baitrebel
.Almere

SVN is druk met visTV nu Klaas ook een visprogramma heeft, en wel 1 waar het niet raar is als je een gevangen vis opeet. Concurrentie is moordend hoor. SVN zal wel weer roepen erg druk te zijn op de achtergrond met debatteren net als Rutte en dan later roepen Sorry. Politie heeft het te druk met het aannemen van "een meer van de maatschappij afspiegeling kadetten" dus die hebben ook geen tijd en de AID zijn ambtenaren die het geen moer uitmaakt want ze worden betaald uit de belasting kas dus waarom zou je je druk maken. We hebben geprobeerd de hengelsport te mobiliseren voor een actie in Den Haag maar denk je nou dat daar iemand op reageert??? Een paar man de rest was te druk met zichzelf...lang leve Nederland, ik begrijp wel waarom zoonlief naar de USA vertrokken is.

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
staf
.belgie

als iedereen van die grote visbeurzen weg zou blijven dan zouden de hengelsport winkels wel reageren

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Hans
.Winschoten

Een keer zelfgevangen vis opeten, Baitrebel, daar heb ik geen probleem mee dus dat vind ik een kulargument. Dat Bilthoven erg bezig is om met behulp van inkomsten uit vispassen zichzelf profileerd als BN'er wat meer. Dat ze geen vuist kunnen maken tegen het beroep, lees broodwinning snap ik ook gedeeltelijk, broodwinning is immers geen hobby wat sportvissen wel is. Waar ik wel een ernstig probleem mee heb is dat de regelgeving zoals die bepaald is door broodvissers aan de laars wordt gelapt en dat daardoor kostbare investeringen grootschalig om zeep worden gebracht.

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Rob
.Maassluis

Beroepsvissers hebben schijt aan de regels die er zijn ,dat is algemeen bekent ,maar is daar iets aan te veranderen ik denk van wel alleen niet met bellen naar de politie of meldpunten maar doe het gewoon zelf , vaar met je anker overboord drie keer rond over het warnet en trek het kapot en gooi de boel met drijvers en al op de kant en zeg dat het in je schroef van de motor zat , als je dat een paar keer doet , krijgen die beroepsstropers vanzelf door dat hun manier van vissen ons niet zo aanstaat , het is misschien niet zo gezellig meer op het water maar dit is de enige manier die werkt bij dat soort mensen afz Rob

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Klaas
.IJmuiden

Uhhhm, heeft iemand uberhaupt gecheckt of dit verhaal waar is?

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Klaas
.IJmuiden

Toelichting: sta graag op de pier en ken deze beroepsvisser persoonlijk. Dit verhaal lijkt me gewoon heel onwaarschijnlijk. Heb hem niet zo lang geleden gesproken over de zeebaars. Hij heeft actief contact met die gasten van VisNed over al die regelingen. Als hij er echt schijt aan had zou hij zich daar niet zo druk om maken lijkt me.

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Rick
.

Een riem onder het hart steken, die kende ik nog niet
Iemand de moeite genomen om SVN te bellen of te mailen over dit onderwerp? Of zullen we er maar gewoon van uit gaan dat ze niks doen daar..
Ik heb wel de moeite genomen om te bellen en heb een keurig antwoord gehad. Misschien moeten meer mensen dat eens doen

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Kees
.Moergestel

Nogmaals vissers hier helpt maar 1 ding,Dewalt met een 10 mm boor !!

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Billy
.Wijk aan zee

Zeebaars is gesloten tijd voor zowel hengelaar als beroep. Beroep mag geen zeebaars hebben in de maanden februari en maart, zeeforel mag niemand in z'n bezit hebben dus ook een beroepsvisser niet , bellen met alle controlerende instanties en vooral havenpolitie.

 • about 5 years and 10 months geleden
Gravatar
Ron
.

Beste mensen ,

Ik moet even iets rectificeren

In tegenstelling tot wat ik eerst had geschreven dat zowel de handlijnvisserij als de staandwant visserij niet mogen vissen in Februari en Maart heb ik vandaag van de NVWA ( was vroeger de AID) te horen gekregen dat er voor de staanwant geen gesloten periode is en dat deze per schip 250 kilo zeebaars mogen aanlanden per maand.
Men weet wat er gebeurt in IJmuiden maar kunnen hier niets tegen doen was het antwoord op mijn vraag of daar gevist mag worden.
Helaas het is niet anders

 • about 5 years and 10 months geleden