Zoute pikantjes op de Hengelsport beurs te Utrecht van 2013 (deel 2)

Zoute pikantjes op de Hengelsport beurs te Utrecht van 2013 (deel 2)  

Door Ron Smits
 
In deel twee van het verslag van de wandeling langs de stands op de Hengelsport- en Botenbeurs 2013 in Utrecht de komen komen hengels, molens en kunstaas voor onder andere heilbot aan bod.   
 
Pure Fishing presenteerde de vernieuwde, speciaal voor de zeebaars ontwikkelde Penn hengel: TRQ Nanoshield Labrax. Deze tweedelige hengel is te verkrijgen in drie lengtes 2.40, 2.70 en 3.00 meter met een werpgewicht van 15 tot 50 gram. 
 
De 2.40 m hengel weegt 230 gram en heeft een transportlengte van 1.26 m, de 2.70 m uitvoering weegt 250 gram en heeft een transportlengte van 1.40 m, terwijl de 3.00 m uitvoering 265 gram weegt en een transportlengte heeft van 1.56 m. 
 
Stand Pure Fishing.
 
Alle uitvoeringen van deze hengels hebben zeven Fuji K guide geleide ogen. Door deze drie lengtes kun je met deze hengels zowel vanaf de kant maar zeker ook vanaf de boot vissen. Deze prachtig gebouwde hengels zijn ideaal voor de kunstaas visserij op zeebaars: een goede registratie van wat het kunstaas in het water doet. 
 
De hengels liggen lekker in de hand. Penn heeft ook een nieuwe (licht)zoutbestendige molen op de markt gebracht: de Penn conflict. Deze molen is voorzien van acht kogellagers en is te verkrijgen in acht uitvoeringen: 1000, 2000, 2500, 3000, 4000, 5000, 6000 en 8000. 
 
Robert Valkeneer en Marco Nieuwenhuize adviseren bij de eerdergenoemde zeebaarshengel een Penn Conflict molen met een overbrenging van 6.2:1 (2000 met een gewicht van 269 gram, 2500 met een gewicht van 278 gram, 3000 met een gewicht van 320 gram en de 4000 uitvoering met een gewicht van 340 gram). 
 
Dit is dus een zeer snelle molen, aangezien beiden het onder hoge snelheid binnenvissen van kunstaas (tijdens het zeebaarsvissen) promoten en ook meer en meer vissers dit volgens Robert toepassen.  
 
De nieuwe Penn Conflict.                                                                                                                             
 
De 1000 uitvoering is in verhouding de sterkste molen met een krachtoverbrenging van 5.2:1. De 5000 en 6000 uitvoering hebben een krachtoverbrenging van 5.6:1, terwijl de 8000 een overbrenging heeft van 5.3:1. Deze laatste is een echte krachtpatser.
 
Op de stand van Leonard Sports werden vol trots de nieuwe strandhengels Magnus Surf Turbo en de Magnus Surf de Luxe van Sportex gepresenteerd. Mooie, driedelige (en daardoor gemakkelijk te transporteren), lekker strakke en netjes afgewerkte strandhengels, voorzien van een speciale greep aan de onderzijde van de hengel en een mooie rood reflecterende (en daardoor een goed zichtbare) top. 
 
De hengels zijn ontwikkeld voor verre worpen met loodgewichten tussen de 150 en 250 gram. Tevens werd er gekozen voor een andere molenhouder en ook is er aandacht besteed aan de zeven geleide ogen, SIC K materiaal en de lijn kan niet om de geleide ogen slaan tijdens het werpen. 
 
Prachtig afgewerkte Sportex hengels.
 
De geleide ogen zijn namelijk voorzien van drie pootjes, twee aan de molenzijde van de geleide ogen en één aan de top zijde van de ogen. De twee pootjes aan de molenzijde van het geleide oog dwingen als het ware de lijn door het geleide oog.
 
Vooral de Turbo uitvoering valt op door zijn witte kleur en rode strakke wikkelingen, terwijl de Luxe uitvoering een minder opvallende grafietkleurige hengel is met mooie paarse strakke wikkelingen. 
 
De top van de Luxe uitvoering is gevoeliger (en heeft daardoor een goede beetregistratie) dan de top van de Surf uitvoering. Beide hengels hebben een garantie van tien jaar op de blank.
 
Het paradepaardje van de Shimano molens: de nieuwe Stella.
 
Op de Shimano stand schitterden twee nieuwe reishengels voor vanaf de boot, maar ook vanaf de kant. De eerste reishengel is de Beast Master Powergame Boat. Dit is een vijfdelige hengel die op twee manieren is te gebruiken. 
 
Als driedelige hengel met een lengte van twee meter is het een stevige boothengel met een werpgewicht van 150 tot 300 gram en met het ander topdeel en het extra deel is deze vijfdelige hengel van 2,50 meter te gebruiken om met groot kunstaas (werpgewicht 40 - 120 gram) te vissen. 
 
De transportlengte van de hengel is slechts 56 centimeter en het gewicht is 255 gram.
 
Zeehengels van Shimano.
 
De tweede reishengel is de Beast Master Shore-Boat. Deze driedelige hengel kan als boothengel met een lengte van 2,40 m (werpgewicht 150 – 300 gram) gebruikt worden  en met een extra deel en de andere top heeft u een hengel voor het vissen vanaf de kant (werpgewicht  28 – 122 gram). De transportlengte van deze hengel is 70 centimeter en het gewicht bedraagt 329 gram.
 
Ook een nieuwe tweedelige specifieke boothengel werd getoond aan het publiek: de Beast Master AX Slim met een lengte van 2,28 meter, een transportlengte van 1,64 meter en 12 RVS geleide ogen, geschikt voor gevlochten lijn. Deze hengel is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: 12-20 Lb, 20-30 Lb en 30-50 Lb.
 
Op mijn zoektocht naar iets nieuws kwam ik bij Ahoy hengelsport diverse pluggen van Kinetic tegen. Goede pluggen voor zeeforel, zeebaars, geep en makreel in Denemarken, maar ook in Nederland. Vooral de Salty, Seatrout en Goby doen het heel goed. Ook de prijs is goed, want deze ligt iets lager dan de prijs in Denemarken.   
 
Groot aas van Kinetic.
                
Over Kinetic gesproken, op de gezamenlijke stand van Zeevissport/Soroya Fishing/ Haviske kwam ik groot kunstaas tegen van Kinetic, 40 centimeter lang met een gewicht van 780 gram en een uitvoering in 30 centimeter met een gewicht van 480 gram. Dit kunstaas wordt gebruikt voor het grote werk op kabelU en heilbot. Deze grote pluggen gaan van 8 tot 12 meter diep. 
 
Ron Smits