Zomervakantie barbelen 2013 (Deel 3)

Zomervakantie barbelen 2013 (Deel 3)

Torpedo’s in de nacht
 
Door Sijmen
 
De eerste keer vissen op een onbekend water en op een onbekende stek is altijd spannend. Welke soorten zullen we vangen? Hoe groot? En gaan we eigenlijk iets vangen? Op de door ons gekozen avondstek verwachtten we vooral voorn, brasem, zeelt, barbeel en kopvoorn. Deze soorten hebben we immers zien zwemmen. Hoe anders kan het soms lopen…
 
Freek en ik kozen ieder een andere techniek te gebruiken. Ik viste met de voerkorf en mais en Freek met een wartelloodje en een kleine boilie. Het voer bestond uit grondvoer op vismeelbasis, met daarin mais, kleine pellets en hennepzaad. Ik besloot om eerst twintig korven te legen voordat ik ging vissen. De verwachting was dat er veel kleine vis aanwezig zou zijn in het diepe gedeelte van de rivier. Deze kunnen je voerplekje zeer snel leeg vreten. Freek koos ervoor om met de katapult los voer bij te schieten, in de vorm van maïs, bolides en hennepzaad. We verwachtten de eerste aanbeten rond de schemering.
 
Top voertje.
 
Plots achter ons een auto en het geblaf van een hond. Wat is dit?…Ik dacht dat we een rustig plekje hadden gevonden. Het rumoer kwam van een Franse visser met zijn hond. Hij stelde zich aan ons voor en vroeg waar we vandaan kwamen. Deze jongen, Remy van der Honing, bleek Nederlandse roots te hebben met ouders uit Utrecht en Rotterdam. Hij was geboren en getogen in Frankrijk. Hij ging een nachtje op karper vissen. Remy sprak erg goed Engels en dus konden we gemakkelijk communiceren. Hij vertelde dat er in de rivier karpers tot 40 pond zwommen en dat hijzelf karpers tot 36 pond had gevangen.
 
Aan kopvoorns en barbelen had hij een hekel. Die vochten niet goed. Wat niet raar is aan karperhengels van 3,25lb en 45/00 hoofdlijn. Hij moest erg lachen om onze visuitrusting. Veel te licht! Daar doe je niks mee! Lood van 100 gram, haken maat 4 en grote boilies of zeven korrels mais op de hair, dát was de manier. Op zijn advies veranderden we de lengte van onze onderlijnen van 75cm naar 35cm. Even proberen kan geen kwaad.
 
Onze Franse vriend Remy en zijn hond Gadget.
 
Ondertussen was het al aardig donker geworden en zagen we de eerste tekenen van vis. Kleine vinnige aanbeten. Waarschijnlijk lijnzwemmers. Tot plots mijn top zeer krom trok. Snel pakte ik de hengel en maakte contact met de vis. Aan de andere kant van de lijn zat iets heel groots. Ach nee, níet weer…. Vorig jaar haakte ik ook een grote karper. Nadat hij me alle hoeken van de rivier had laten zien, schoot de vis los. Het was nu alsof er een torpede aan mijn lijn hing. Niet te stoppen! Wat ik ook probeerde, de vis was veel te sterk voor mijn 1,5 ponds barbeelhengeltje met 7lb onderlijn.
 
Met wat geluk en ervaring kreeg ik de vis toch een beetje onder controle. We vingen de eerste glimp op van de karper. Wat een apparaat…. Die past nooit in ons schepnet! Gelukkig stond onze vriend Remy al klaar met zijn karpernet. "It’s only a small carp, I think 5 kilo’s", was zijn commentaar. Kolere als dit een kleintje is, wil ik de grote zéker niet aan de haak hebben. Gelukkig kon Remy de vis scheppen en konden we zien wat we gevangen hadden. Pffff da’s een beste…… Een prachtige schubkarper van 18 pond. Wat een geweld. Bizar!
 
Een bonk spier.
 
Na een peukje en met nog natrillende handen, doe ik een nieuw stukje mais aan de haak en vul ik mijn voerkorf. Als ik een klein beetje ben bijgekomen, slaat de hengeltop weer krom… Je raad het al, weer een karper. Dit keer iets kleiner, maar met 14 pond nog groot zat. Ook deze vis ging weer snel terug. Tijd voor nog een peukje…. Pfff, wat een visserij. Na nog geen 5 minuten krijg ik twijfelende aanbeetjes. Wat is dit? Voorn of zeelt. Ik besluit toch aan te slaan en stuit wederom op een enorme weerstand, iets minder zwaar dan de eerdere vissen maar toch moet ik alle zeilen bijzetten om de vis onder controle te krijgen. Remy staat vol ongeloof te kijken. "You crazy Dutchman, you are a very good fisherman!" De vis aan het einde van mijn lijn blijkt een spiegelkarper te zijn van ongeveer 10 pond. Weer een nieuwe soort erbij voor mij. Wat een stek!
 
Ook nog een spiegel, wat een knots gekke stek is dit!
 
Maargoed, best leuk en aardig die karpers, maar waar zijn de barbelen en de kopvoorns? Volgens Remy moeten ze hier zéker zwemmen. Als tip gaf hij nog mee, dat barbelen het beste gevangen worden op 'fromage blank', oftewel jonge kaas. Emmentaler scheen erg goed te zijn. Ook liet hij zien met welke boilies hij viste: bolides met vismeel en spicy kruiden. We kregen er een aantal om te proberen. Toch viste ik door met de mais omdat dát in elk geval goed werkte. Na opnieuw ingeworpen te hebben kreeg ik weer snel beet.
 
Dit voelde anders aan, zeker geen karper maar wel erg sterk. In het licht van mijn hoofdlamp zag ik een langwerpige vis. Yes! Eindelijk een barbeel en nog een beste ook. Wat een prachtige vis, veel mooier dan die karpers. Snel op de foto en terugzetten. Na deze vis ving ik nog een forse blankvoorn en daarna vonden Freek en ik het mooi geweest. Remy bleef de hele nacht doorvissen. De volgende ochtend zocht ik hem op en vroeg hoe de nacht was geweest. Twee kleine karpertjes had hij, dus hij baalde stevig.
 
Eindelijk een barbeel!
 
Remy vertelde ons dat nachtvissen eigenlijk was verboden op het stuk rivier waar wij visten. De boetes zijn in Frankrijk niet mals, en als je pech hebt worden je visspullen ook door de politie in beslag genomen. Voor de volgende dag moesten we dus op zoek naar een nieuwe stek. En ik had er al één op het oog: een diepe geul in een snelstromend stuk van de rivier, waar we uit het zicht konden zitten en dus in het donker konden doorvissen. Hier leek me de kans op barbeel groter en de kans op karper kleiner. We gingen het maar weer proberen.
 
Volgende week deel 4 op Total Fishing.
 
Groeten,
Sijmen