Zomervakantie barbelen 2013 (Deel 2)

Zomervakantie barbelen 2013 (Deel 2) :

Plan C, Le Mouzon

Na een reis van anderhalf uur dwars door het Franse landschap, kwamen we aan bij de rivier de Mouzon in het departement Haute Marne. Hier had ik al vaker gevist, grote kopvoorns gevangen en ook barbeel zien zwemmen. Eerst maar eens een stukje langs de rivier lopen, op zoek naar goede visstekken.
 
Het water stond aardig laag en was glashelder, dus we konden de vissen gemakkelijk vinden. Het blijft prachtig om te zien: grote kopvoorns die net buiten de hoofdstroming staan en af en toe een voorbijgaand insect pakken, scholen barbelen en snepen die aan het flanken zijn in de diepe poelen.
 
Tot onze verbazing zagen we ook zeelten zwemmen in het snelstromende water. Deze waren korter en hoger dan de zeelten die we van thuis kennen. En ook karper en brasem waren aanwezig in de rivier. Variëteit genoeg lijkt me. Zo, dus nu eerst maar eens vissen en proberen een kopvoorn te vangen. Onder de spoorbrug hadden we een mooie stek gevonden.  
 
Forse karpers in de Mouzon.
 
Een diepe geul met voldoende stroming. Freek viste met de feedermontage en maden en ik ging freelinen met een naaktslak op een haak 6 bij een stek onder een oude brug waar ik al vaker kopvoorns had gevangen. Lekkere visserij met de lichte Rovex Avon hengel. De eerste worp plaatse ik onder de brug en kon de slak goed zien zinken. Tot opeens een grote kopvoorn de slak in één keer opslokte.
 
Daar had ik nog niet helemaal op gerekend. Geen schepnet bij me, ik stond nog op de hoge oever…. Goed bezig! Gelukkig kon ik de vis na wat gedoe met de hand landen. Yes! Na voor mij nog twee grote kopvoorns in evenveel worpen, was het tijd voor Freek. Ik gaf hem mijn hengel met een verse slak en liet zien, waar ik de andere vissen had gevangen. Ook hij ving snel 2 grote kopvoorns. Met de maden had Freek nog geen tikje gehad.
 
Onder de oude brug vandaan!
 
Na deze vissen was het over met de pret. De vissen zaten er nog wel, maar hadden het trucje door. Ze volgden de slak nog wel, maar pakten hem niet meer. Maar ach, wat geeft het. Vijf grote vissen in vijf minuten is niet slecht, lijkt me. Tijd om de camping en de stek die ik op het oog had om s ´avonds te gaan vissen te gaan bekijken. De gemeentecamping (Municipal) was erg simpel en niet duur. Er waren prima douches en schone wc´s. Belangrijker nog, op honderd meter van de camping lag een diep langzaam stromend gedeelte van de rivier.
 
Hier verwachtte ik brasem, voorn, barbeel en kopvoorn te vangen. Deze stek zag er betoverend mooi uit. Water tot vijf meter diep, ondiepe stukken met waterlelies en dode bomen, die half in het water liggen. IJsvogeltjes die heen en weer vlogen en af en toe een visje vingen. De oevers waren erg hoog en steil, maar na wat zoekwerk hadden we een goede plek gevonden waar we goed bij het water konden komen.
 
De avondstek.
 
Hier moest het vanavond gaan gebeuren. Maar eerst de tent opzetten en in het gezellige stadje naar de Tour de France kijken onder het genot van een lekker biertje en daarna een hapje eten. Ook dat is vakantie.
 
Volgende week deel 3 op Total fishing.
 
Groeten,
Sijmen