image description

Zicht op zeebaars : Slechtste seizoen ooit! (2)

Tijdens de vele discussies die dagelijks worden gevoerd aan de waterkant en via social media komt naar voren dat volgens veel zeebaarsvissers de de slechte vangsten zonder enige twijfel te maken hebben met de uitgestrekte windmolen parken die voor de kust van IJmuiden tot aan Hoek van Holland uit de grond worden gestampt.

De voeten van deze soms honderden meters hoge "energie fabrieken"  worden volgens insiders maar liefst 70 meter in de grond gestampt waardoor enorme geluidsoverlast wordt gecreëerd rond de zeebodem. Ik hoorde dat de zware klappen van deze bizarre hei-installaties zelfs worden geregistreerd rond de Engelse kust. De populatie bruinvissen heeft het momenteel zwaar te voordeuren omdat ze gedesoriënteerd raken door dit verwoestende geluid.

Ik vond in een tijdsbestek van 2 weken maar liefst 8 dolfijntjes dood op het Westlandse strand. Momenteel kan men niet dat verwijzende vingertje uitsteken richting beroeps visserij want de vloot van tong en garnalen vissers zijn nauwelijks productief in dit gebied. A omdat er niets te vangen is en b omdat men te maken heeft met enorme hoeveelheden Ierse roosjes die vaak tientallen cm hoog liggen gestapeld waardoor ze hun netten na een paar minuten al nauwelijks naar boven kunnen halen.

Trouwens ik hoorde van een kustvisser dat de altijd enorme concentraties schar binnen ons kunstwater vrijwel is verdwenen?? Ook hoorde ik dat  dat de veilingen van Stellendam, Scheveningen, IJmuiden en DenHelder drastisch minder uren per week geopend zullen zijn omdat er nauwelijks vis wordt aangevoerd! Vandaag vrijdag 2 september stond er niet 1 kg zeebaars op welke veiling dan ook langs onze kust!! Ik vind het zondermeer een teken aan de wand.

Kijk normaliter werden er zowel op de Franse als Engelse veilingen dagelijks honderden kilo's zeebaars aangevoerd nu gewoon helemaal niets.....waar zit die vis in hemelsnaam?? Ook mijn vele contacten langs zowel de Belgische, Franse als Ierse kust klagen op een enkele uitzondering na ook steen en been.

Er is momenteel iets aan de hand waar ik mijn vinger niet op kan leggen. Laten we hopen dat de maanden september en oktober nog voor wat zeebaarsvuurwerk zullen zorgen. Ik hou je uiteraard op de hoogte.

Stekel Ze

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dreiging gemeentelijke visverboden
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Nog pakweg 10 weken geduld.
Willem Moorman -