image description

Zicht op zeebaars : Raar seizoen! ( Deel 1 )

Ik kom net terug van het strand. De eerste herfststormen hebben de zee omgetoverd in een grote donkere zoute plas water met meters hoge golven. In mijn hart ben ik blij omdat de warnetisserij dankzij de metershoge branding op een zeer laag pitje staat.

De grote terugtocht van vriend zeebaars richting overwinteringsstekken is al in volle gang. De enorme hoeveelheden aangevoerde warnetbaarzen op de afslagen van de afgelopen weken zijn het bewijs. Maar goed dit is helaas een jaarlijks terugkerende cyclus waar we niets aan kunnen doen. Het was een raar jaar. Het voorjaar begon al minimaal 5 weken te laat waardoor de zeewatertemperatuur ver achter liep bij vorig jaar.

Het duurde tot pakweg half mei eer de temperatuur het normale niveau bereikte. Maar ook daarna bleven de vangsten de eerste weken over het algemeen ver beneden  peil. Zowel in het Europoortgebied als de Waterweg leken wel uitgestorven. Zelf vingen wij onze eerste zeebaarzen rond de 1e week van mei.

Ik denk dat dit mede te maken had met de enorme uitmoordpraktijken afgelopen winter bij de EON uitlaat. We vingen soms (verspeelde)baarzen met enorme dreggen in hun lijf. Gelukkig behoort de visserij op deze stek nu tot de verleden tijd.

Het terrein rondom het gebied is streng verboden terrein voor wie dan ook. Er staan  momenteel alleen borden " verboden toegang" geplaatst door het Rotterdamse Havenbedrijf. Ook zijn er op de Centrale en andere gebouwen in de omgeving diverse prive webcams geplaatst. De bekeuringen zijn niet mals en vissers kunnen volgens zeggen hun hengelsport materiaal tijdens de vele politiecontroles direct inleveren. Ook wordt iedere aanwezige zeebaars gehonoreerd met een prent van minstens 1500 euries (economisch delict etc.)

Kortom eindelijk rust voor de scholen zeebaars die hier in dit uitgestrekte gebied voor hun nageslacht zorgen.

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK