Zicht op zeebaars 35: Pluggend de zomer uit!

Zicht op zeebaars 35:

Pluggend de zomer uit!

Door Joop Folkers

De praktijk heeft ons geleerd dat rustig, maar vooral warm weer belangrijke ingrediënten zijn om de plugvisserij tot een succes te maken. Op de een of andere manier gaat er dan een knop om waardoor het aasgedrag van vriend zeebaars van het ene op het andere moment opeens sterk verandert.

Dit aasgedrag zal ongetwijfeld te maken hebben met de enorme concentraties zeebliek en zandaaltjes die zich over het algemeen in de bovenste waterlagen ophouden. Soms zijn de scholen zo gigantisch groot dat je dieptemeter gewoon dichtslaat!

Laten we maar zeggen “tafeltje dekje” voor alles wat een staart heeft. Het blijft een spectaculair gezicht als je die enorme waaiers van dat opgejaagde mini spul aan de oppervlakte ziet stuiven, gevolgd door slurpende zeebaarzen! Tijd voor het betere oppervlaktewerk dus!

Kunstaas als pluggen, poppers en (kleine) lepels zorgen op dit soort momenten voor heerlijke visserij. Nog voordat ik de kans kreeg om mijn kleine Subwalk (9 cm.) binnen te tikken, was hij al gepakt door een dikke zeebaars. Het blijft toch een uniek stukje kunstaas!

Trouwens ook de kleinste telg uit deze beruchte familie (7 cm.) scoorde zeer goed. Maar goed, weer terug naar mijn Twinpowertje waarvan de gierende slip behoorlijk op de proef werd gesteld! Omdat de zeebaars mijn plug op het vrije water pakte kon ik hem rustig uitdrillen. Keer op keer kanjerde deze supersterke “beer” richting bodem.

Mede omdat ze momenteel aan het scholen zijn, verkeren ze werkelijk in topconditie en is goed materiaal een must! Na ruim 5 minuten hield deze kanjer het voor gezien en kon het schepnet eronder. Een beauty van ruim 80 cm. Je begrijpt dat mijn dag niet meer stuk kon.


Mijn dag kon niet meer stuk!

Auke, die voor een dag zeebaarzen helemaal uit Dokkum was komen rijden, had de dag van zijn leven. Keer op keer werd zijn plug vol gepakt, waarbij de top van zijn SpeedMaster (2.70 mtr.) regelmatig onder water verdween. Naast de Subwalk scoorde de 13 gram zware X-Rap (XRD 10) in de Rusty Crawdad uitvoering, opvallend goed. Na een fantastische visdag stond de teller volgens Auke op 43 zeebaarzen! Eindelijk weer eens een “ouderwetse” Bonanza dag.


Auke ging een dagje mee…


... En ving een prachtig aantal baarzen…


... Waaronder ook een stel kneiters!

Ik belde mijn vismaat en besloten werd het de dag erna nog eens dunnetjes over te doen. Tijdens de heentocht hadden we het over de vele mooie zeeforellen die we dit jaar al hadden gevangen. Leon grapte dat hij maar één wens had: een verbetering van zijn persoonlijk record zeeforel dat op net 40 cm. stond.

Dat kwam goed uit, want op de stek waar we onze pluggen te water lieten hadden we de dag ervoor regelmatig mooie forellen zien springen, dus…?! Na een aantal nijdig mooie dikke zeebaarzen werd besloten even iets aan de inwendige mens te doen. Tijdens onze lunch sleepte de plug van Leon langzaam op de stroom achter de boot waarbij hij zo nu en dan een kort rukje gaf.

Nou geloof me of niet, maar binnen de bekende poep en de zucht werd de plug gepakt en zette de vis direct een fikse spurt in waarbij hij zich naar de oppervlakte begaf. Alsof het zo moest zijn, want binnen een seconde knalde een schitterende knuppel van een zeeforel ruim een halve meter door het oppervlak! Hoe bedoel je “afdwingen”?!

Na een heerlijke sport en vele sprongen verder, mochten we deze beauty in de boot bewonderen. Wat een mooi getekende vis en werkelijk in topconditie. De vis werd na een aantal foto’s weer terug gegeven aan moeder natuur. “Zo en dan nu nog een dikke baars,dan kan mijn dag helemaal niet meer stuk”, lachte Leon.


Hoe bedoel je “afdwingen”?!

Nou je begrijpt, ook dat lukte natuurlijk, want nog geen tien minuten later werd dezelfde Rusty gegrepen door een schitterende baars.


Dezelfde Rusty gegrepen door een schitterende baars.

We hebben het aantal vissen niet geteld, maar dat het er veel waren kun je rustig aannemen. Kortom een sportvisdag in optima forma!!


Op sommige dagen vallen alle puzzelstukjes zomaar op hun plaats.

Stekel ze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -