Zicht op Zeebaars 33: Lengte voorslag vangstbepalend?!

Zicht op Zeebaars 33:

Lengte voorslag vangstbepalend?!

Het klinkt misschien bizar, maar de lengte van je voorslag kan inderdaad vangstbepalend zijn. Even een voorbeeldje. Afhankelijk van de getijdestroom kun je overschakelen op lichtere of juist zwaardere jigkoppen. Het gaat er gewoon om dat je je kunstaas op een zo’n natuurlijk mogelijke manier over de hotspot loodst!


Een langere voorslag zorgt voor een beter transport van ons kunstaas.

De praktijk heeft geleerd dat 90% van de aanbeten doorkomen op het moment dat je jigkop (tijdens het eind van de drift) door de getijdestroom omhoog wordt gelift. Begrijpelijk, want precies op dat moment verandert je kunstaas van koers en is het net weer even een snipper interessanter voor vriend zeebaars.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om je jigkop tijdens een drift zo lang mogelijk net boven de bodem aan te bieden. Een doeltreffende manier is het verlengen van je voorslag. Hierdoor ontstaat er meer druk op je lijn waardoor je je jigkop langer vlak boven de bodem aan kunt bieden en je je vangkansen dus vergroot!

Normaliter gebruiken wij een voorslag met een lengte van pakweg 1,20 meter, maar om deze manier van vissen doeltreffend te maken schakelen we over op een voorslaglengte van zo’n 4 meter. De praktijk heeft inmiddels ook geleerd dat fluorocarbon beslist geen betere vangstresultaten garandeert!

Zelf maken we gebruik van een gewone (slijtvaste) nylon lijn met een dikte van 60/00 mm. Aanrader is de zeer slijtvaste Specialist Sea Leader van Spro. Gebruik de simpele Albright-knoop om je voorslag aan je gevlochten hoofdlijn te bevestigen.


Soms moet je het dicht bij de bodem zoeken.

Op het moment dat vriend zeebaars rond de oppervlakte jaagt, heeft het vissen met een lange voorslag nauwelijks zin, maar op die dagen dat we ze tegen de bodem moeten zoeken, dan is deze manier van vissen zondermeer een aanrader.  

Stekelze,
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -