image description

Zicht op zeebaars 306 What a day for a daydream

Zicht op zeebaars 306  

What a day for a daydream  

Door Joop Folkers  

Terwijl de (natte) sneeuw, geholpen door een ferme oost-zuidooster, mijn ruiten in een soort kunstwerk verandert, zit ik gewoon lekker warm achter mijn pc te genieten van oude (vakantie) visfoto’s.

God… wat heb ik een indrukwekkende visavonturen mee mogen maken in bijvoorbeld Brits Columbia, Egypte, heel veel Ierland en niet te vergeten het ongerepte (Noord) Noorwegen. 


Mijn allereerste heilbot.


Koolvis rond de Lofoten.


Supersterke vissen vooral aan licht materiaal.


Blauwe haaien rond zuid Ierland.


Ruim 80 pond bruut geweld.

Maar geloof me ook de dikke snoek- en zeebaarzen die ik hier in ons eigen kikkerlandje heb kunnen verleiden deden niet onder voor de dikke koolvissen en steuren die ik tijdens deze mooie visvakanties heb weten te verleiden. 


Grote vis uit ondiep water.


Mooie kabeljauw uit het Lyngenfjord.


Mijn record zeewolf gevangen in het Lingenfjord nabij Olderdahlen.


Altijd opletten voor de sterke tanden. 

En wat te denken van de enorme kabeljauwen die we vanaf de Le Malin van Ted Jager wisten te landen. Vissen van 40 pond waren destijds echt geen uitzondering. De dag dat Ted zijn Nedrlands record wist te verzilveren hadden we maar liefst vijf vissen boven de 55 pond aan boord. 


31 Kilo voor Tedje.

Maar goed, zoals bekend veranderen de tijden in een rap tempo en zijn dit soort grote kabeljauwen een utopie geworden. Ik heb gewoon mazzel gehad dat ik juist in die periode de mogelijkheden had om dit soort grote vissen te mogen en heb kunnen vangen. 


M'n zwaarste snoekbaars ooit.

Ook de mooie visrijke jaren met de Blue Whale leverde zo’n kleine 10 jaar geleden nog regelmatig dikke vissen op. Maar ik ben er vrijwel van overtuigd dat die fantastische 30 kilo plus kabeljauw van Ted ooit nog zal worden verbroken. 


Dikke gullen aan boord van Le Malin.

Tja helaas is er veel ten nadele veranderd in de hedendaagse visserij, maar dat draai je nooit meer terug. Kijk naar de huidige zeebaarsregels die de EU heeft opgelegd ten aanzien van de sportvisserij. 


Dik tevreden met m'n zeebaarzen hier.

Waanzin ten top zeker als je dan de filmpjes ziet hoe bepaalde (vooral Franse) beroepsvissers omspringen met de door hun (teveel) gevangen zeebaars. Deze worden dood in het water gedumpt omdat men het recht niet heeft om ze legaal aan te voeren. Te gek voor woorden, zeker als je dan als sportvisser niet één visje mee mag nemen om thuis zelf te bereiden. 

Maar het is zoals het is en helaas wordt het er allemaal niet echt gezelliger op. Maaaarrr… goed, er zijn ook vele leuke positieve dingen te vermelden. 


Wahoo onderweg naar Noorwegen.

Bijvoorbeeld zoals het avontuur wat de mannen van de Wahoo aangaan. Zij zijn momenteel onderweg naar het visrijke Alesund in Noorwegen.


Schepnet niet vergeten!

Ik kreeg net een berichtje van schipper Nick dat ze inmiddels zijn aangekomen in het Deense Langeland om vanuit daar morgen door te trekken richting Noorwegen. 


Nog ff bunkeren.

Rond eind februari- begin maart trekken daar grote scholen haring de uitgestrekte fjorden rond bijvoorbeeld Alesund binnen om te paaien. Kaassie voor de enorme grote gullen om zich eens lekker vol te vreten. 


Oeps is al lelijk koud!

Wil ook jij kans maken op zo’n oeroude dikke 20 kilo kabeljauw schrijf je dan nu in voor zo’n superavontuur! Kijk even op het programma van Visreis.nl want deze mannen hebben deze toch wel unieke reis opgenomen in hun progamma! 

Zoals reeds vermeld start ik zaterdag 14 april weer met mijn leerzame zeebaarsworkshops vanaf de pier in Hoek van Holland. Heb ook jij eens zin om alle ins en outs van deze spectaculaire visserij onder de knie te krijgen schrijf je dan zo snel mogelijk in. 


Leuke ploegen deelnemers.

Mocht je niet in het bezit zijn van de juiste outfit dan dat geen probleem want ik zorg geheel gratis voor het benodigde materiaal en het kunstaas. Kijk voor meer info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net of stuur me even een mailtje naar joopvis@caiway.nl. Ik verzorg ook vrijgezellenfeesten (eventueel met lunch en drank) of een dagje uit met de zaak.

Stekel ze,
The Bass Whisperer,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Streamer XL met of zonder stinger?
Willem Moorman -
image description
Nederland mist podium op WK Kustvissen
Willem Moorman -
image description
Super Sale Dagen - 21% korting op alles!
Willem Moorman -