image description

zicht op zeebaars 305

Zicht op zeebaars 305  

Lekker actief  

Door Joop Folkers

Hè hè, na bijna twee maanden 'zeebaarsloos' te zijn geweest besloten we afgelopen zondag met een paar maatjes effe een paar 'boemen' te gaan halen rond de uitlaat van de EON centrale.

Gezien het feit dat de beste vangsten over het algemeen rond het krieken van de dag worden geboekt werd afgesproken dat we rond 07:00 uur ons eerste kunstaasje te water zouden laten. En ja hoor het duurde nauwelijks 10 seconden voordat de eerste stekel zich meldde.


Mini-speldaas was dodelijk.

Berry en Ger stonden direct met een kromme hengel terwijl ik maar liefst ruim '15 seconden' moest wachten voordat mijn mini aasje vol werd gegrepen. Wat een genot om na die maanden weer eens een mooie zeebaars uit te drillen.


Heerlijke visserij met vrijwel allemaal maatse vissen.

Om kort te gaan vrijwel iedere worp leverde een snoeiharde aanbeet op. Wij vingen verreweg de meeste vis aan kleine Delta-visjes terwijl men een stukje verderop vrijwel alle vis weer met relatief kleine poppertjes wist te verleiden, dus wie het weet mag het zeggen. 

Groot probleem wordt zo langzamerhand de enorme zeehonden populatie in het Europoort gebied. Omdat je door de huidige wetgeving alle vis na het onthaken weer terug moet zetten in hun element vormen ze een gemakkelijke prooi voor de vele actieve grijze zeehonden die dit toch al relatief kleine gebied bevolken. 

Daarnaast wordt dit kostbare gebied ook nog eens 7x 24 uur leeg gerost door die killing aalscholvers die helaas volop roofbouw plegen op de veelal kleinere zeebaarsjes die rond  deze warmwateruitlaat een gewillige prooi vormen op zoek naar voedsel.

Maar goed moeder natuur zal ook hier wel weer een oplossing voor vinden anders vinden die enge volgevreten mannen in Brussel wel weer een nieuwe wet uit om de sportvissers te terroriseren!

Tijdens een gesprek met enkele sympathieke politiemannen hoorden we weer de nodige verhalen. “Volgens zeggen wordt er veelvuldig 'gedregd' oftewel gestroopt. Men vist dan door middel van een aantal grote dreggen die ze op grote afstand weg werpen door middel van een pilker of loodje en daarna met forse rukken door het water trekken waarbij ze de zeebaarzen vaak zijdelings haken en zo weten te vangen.

Geen manier van vissen maar puur stroperij aldus de mannen van de wet die hier volgens zeggen de komende weken zeer zeker vol gas op gaan controleren. We zijn benieuwd wordt zondermeer vervolgd.

De dagen worden al weer zichtbaar langer en ik verheug me dan ook al weer op de eerste zeebaarssessie in het Waterweggebied. Zoals ik reeds heb vermeld start ik op zaterdag 14 april weer met mijn leerzame zeebaarsworkshops.

Een clinic die een aankomend zeebaarsvisser zeker niet mag missen. Ooit al eens de ideeen gehad om vriend zeebaars te gaan belagen maar heb je niet de juiste spullen geef je dan op voor zo’n spectaculaire zeebaarsworkshop. 

Ik zorg tijdens zo’n cursus gratis voor al de benodigde materialen zoals hengels, molens en kunstaas en garandeer je dat dat je binnen een tijdsbestek van vier uur een volleerd zeebaarsvisser bent! Kijk voor meer info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net of stuur effe een mailtje naar joopvis@caiway.nl. Je kunt me ook altijd even bellen op 0031(6) 2001 6129   

Stekel ze,
The Bass Whisperer,
Joop.