image description

Zicht op zeebaars 261 Mooie terugblik

Zicht op zeebaars 261 

Mooie terugblik 

Door Joop Folkers 

Bij gebrek aan ‘verse’ zeebaarsfoto’s ben ik eens aan de slag gegaan om eens wat leuke oude foto’s uit mijn uitgebreide archief op te snorren! En dat waren er nog al wat.

Ruim 25 jaar geleden vertrok ik met mijn vismaatje Peter Bosman al naar Noorwegen om destijds al artikelen te maken voor BEET. Ook de visvakanties rond Guernsey, Egypte (Red Seafishing!) Brits Columbia en vele andere bestemmingen staan nog steeds dik in mijn geheugen gegrift.


Fel gekleurde grouper nabij Egypte.

Ik had destijds gewoon de dikke mazzel dat ik dankzij enkele hengelsportmagazines zo veel mooie stekken over de gehele wereld kon bevissen. Oke, het ging dan niet altijd om recordvissen maar neem van mij aan dat ik tijdens de dril van mijn allereerste heilbot ergens in Brits Columbia gilde als een (gelukkig!) speenvarken.


Mijn eerste heilbot ooit in Brits Columbia.

Deze enorme platvis van pakweg 40 pond stond dan ook dik numero uno op mijn verlanglijstje.

Ook de enorme congers van bijna 90 pond gevangen rond de diep gelegen wrakken rond het Kanaaleiland Guernsey waren niet te onderschatten vissen die voor een heel aparte sport zorgden.


Grote congers rond de wrakken van Guernsey.

Vissen die je op een diepte van ruim 100 meter op de volle getijdestroom met bruut geweld naar de oppervlakte moest zien te knokken.


Supersterke koolvissen aan licht materiaal.

Tijdens onze verkenningsexpedities in het mooie Noorwegen vingen we vele zware zeewolven, mooie schelvissen en dikke kabeljauwen. Allemaal nieuwe technieken die we destijds in een relatief korte periode uit moesten dokteren.


Nederlands record zeewolf gevangen in het Lyngenfjord.

Nu na zoveel jaar is Noorwegen het land van de zware kabeljauwen en heilbotten. Ik kan me nog goed herinneren dat vissend vanaf het mooie Soroya (was daar voor Din-Ture Noorwegen) good old Marc van Roie tegenkwam die me vertelde dat hij daar zijn bedrijf op zou gaan starten.


Soroya beren.

Dat was trouwens destijds al de eerste stek waar vriend heilbot te lijf gingen met levende kleine koolvissen!


Mijn eerste zeeduivel woog bijna 40 pond!

Nu is deze manier van vissen al weer helemaal achterhaald en worden verreweg de meeste grote heilbotten tegenwoordig worden gefopt door het vissen met enorme shads.


Mijn eerste Nederlandse haai gevangen rond de Stortenmelk nabij Terschelling.

Trouwens, ook mijn allereerste haai een tope (ruwe haai) van 117 cm gevangen rond de Stortemelk (Terschelling) was een welkome afwisseling op de gulvangsten die destijds nog super waren.


Ruim 50 pond kabeljauw vanaf de wrakken.

Er is inmiddels vistechnisch heel erg veel veranderd, maar de oude prentjes maken me zo nu en dan toch wel weer gelukkig.


Zo dan, effe wat anders: blauwvintonijn.


M’n zwaarste snoekbaars ooit.


Tot slot nog even een mooie: Pff boem!

ANDEREN LAZEN OOK