Zicht op zeebaars 208 Misschien dit weekend nog een kansje!

Zicht op zeebaars 208 

Misschien dit weekend nog een kansje! 

Door Joop Folkers 

Tja, zoals ik al aangaf in de vangstberichten is het zeebaarsseizoen anno 2015 uitgegaan als de bekende nachtkaars. Helaas pindakaas strooide Moeder natuur het nodige roet in het eten door juist in deze periode alle windgoden op te roepen om “full power” te gaan! En….daarbij kwam de wind de laatste weken vrijwel alleen uit richtingen tussen west en zuidwest!

Uiteraard werden er zo links en rechts nog wel een paar baarzen gevangen. Maar door de stevige wind was het de meeste dagen vrijwel onmogelijk om je kunstaasje op de juiste manier aan te kunnen bieden! En….. dat is zeker in deze tijd van het jaar een must want onze gestekelde vrienden zijn lelijk kieskeurig!

Wel werden er de laatste weken regelmatig mooie dikke zeebaarzen gevangen aan dode steenbolken en wijtingen. Ook het grove kunstaas als Subwalk en Walk deden het bij tijd en wijlen goed! Maaaarrrr ….zoals altijd bleef het ook nu weer een kwestie van rommelen en zoeken.

Zo was het mini kunstaas weer even productief en moest je een half uur later juist weer overschakelen op grof geschut! Maar goed, laten we eerlijk zijn dit soort fratsen zijn in feite niets nieuws!


Gebonden jigkop in combi met een Gator zorgt voor veel bubbels en herrie.


Zoals je links en rechts kunt lezen zijn ze daar in Brussel weer een nieuwe wet uit aan het broeden waardoor we als sportvisser nog slechts één zeebaars per persoon mee mogen nemen!


Dit jaar toch weer opmerkelijke dikke zeebaarzen
.

Moet niet gekker worden want de spanvisserij krijgt na een half jaar gewoon weer het groen licht om te slopen rond de overwinteringsplaatsen!?? Hoe scheef kan het zijn!!!

Als je de visserij in Europa een beetje volgt heb je kunnen lezen dat Nederlandse beroepsvissers momenteel volop actief zijn in en rond de Ierse wateren met enorme fabrieksschepen.

Grote scholen pollak, koolvis en andere gewaardeerde sportvissen leggen op deze manier het loodje maar daar wordt niets aan gedaan neen jij moet het waarschijnlijk doen met 1 zeebaarsje…als je hem tenminste de mogelijkheid hebt om er nog een te vangen.

Zoals het er nu uitziet is het komende seizoen de graadmeter als het over aantallen zeebaars gaat. Zullen de momenteel enorme populaties kleinere zeebaars van pakweg 35 centimeter het komende seizoen nog terugkeren in ons kustwater of zal ook deze jaarklasse ten prooi vallen aan die hebberige beroepsidioten daar ergens in dat Kanaal!?

We weten het helaas niet en zullen af moeten wachten wat er gaat gebeuren!


Zullen dit soort grote zeebaarzen dit jaar nog tegenkomen in ons kustwater?

Zelf heb ik er een zwaar hoofd in maar dat had ik het afgelopen seizoen ook en ook nu vingen we toch weer spectaculaire mooie vissen. Wie het weet mag het zeggen!

Stekel ze,
“The Basswhisperer”
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -