Zicht op zeebaars 187 Eindelijk zomer!

Zicht op zeebaars 187 

Eindelijk zomer! 

Door Joop Folkers

Het snel opwarmende zeewater heeft een gunstige invloed op de zomervisserij. Zo wordt er van de pier in de Hoek momenteel gedurende het opkomende en hoge water leuk makreel en geep gevangen.

Persoonlijk vind ik het eerste deel van het opkomende en de eerste twee uur van het afgaande water de mooiste momenten om de zeebaars te belagen.

Het 'verse' zoute water dat via de delta de Waterweg binnenstroomt voert gedurende die periode enorme scholen kleine vis mee waardoor rovers als fint, geep en natuurlijk zeebaars worden geactiveerd! Zeker op het moment dat de onderstroom meer kracht krijgt en dus naar binnen gaat 'lopen' is het tijd voor zeebaars.


Alweer mooie gezonde afgepaaide vissen.

Soms jagen ze op grotere vis als fint die het op hun beurt weer hebben voorzien op dat mini-speldaas. Maar dat ook vriend zeebaars niet vies is van het vers aangevoerde speldaas blijkt uit de grote 'ballen' mini visjes die ze tijdens het onthaken uitspugen.

Ze hoeven zich voor deze lekkernij nauwelijks in te spannen want de Waterweg en de andere kanalen zijn er van vergeven. Niet echt uitzonderlijk, want het is een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat dit jaar echter enigszins is vertraagd door het koude voorjaar.

Zoals ik al meer heb aangegeven is een kleinere kunstaassoort juist in deze periode een aanrader. Juist omdat de scholen mini bliek zich in de bovenste waterlagen ophouden is het belangrijk dat je je kunstaas net onder de oppervlakte aanbiedt! Zelf gebruiken we hiervoor lichte jigkopjes die in gewicht variëren tussen de 7 tot 10 gram.


Lichtblauw gebonden jigkopjes waren erg productief.

Ook oppervlaktepluggen als de 'good old' Sammy kunnen op warme dagen voor verrassingen zorgen. Dus neem wat van dat spul mee als je er een dag op uit trekt.


Superconditie en beresterk.

De afgelopen week vingen naast veel kleinere zeebaarzen ook mooie dikke gezonde vissen.


Een ouderwetse knuppel.

Het is goed te merken dat de paai voorbij is, want ze verkeren momenteel alweer in een superconditie en zijn al weer beresterk!


Enorme boemen!

Ook tijdens de workshops worden er regelmatig mooie zeebaarzen gevangen. Zo wist Dinand afgelopen zaterdag de eerste zeebaars van zijn leven uit te drillen. Een stoere vis van 48 hele centimeters.


Dinand met zijn eerste stoere zeebaars van 48 centimeter.

Wil ook jij kans maken om de strijd aan te gaan met je eerste zeebaars maar hebt geen idee hoe deze visserij precies te werk gaat meld je dan ook aan voor zo’n leerzame 5 uur durende workshop.
Voor meer info kun je terecht bij joopvis@caiway.nl

Stekel ze,
'the basswhisperer',
Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -