Zicht op zeebaars 162 Zeebaarslegende Kees van der Houwen vindt het welletjes!

Zicht op zeebaars 162 

Zeebaarslegende Kees van der Houwen vindt het welletjes! 

Door Joop Folkers

Na ruim 30 jaar vindt de sympathieke, fanatieke  Kees “peukie” van der Houwen het welletjes en heeft zijn boot te koop gezet. “Tja, je wordt ouder pappa, tenslotte loop ik al tegen de 70 en hoe je het dan ook wendt of keert je lijf begint zo nu en dan toch effe lelijk tegen te stribbelen”, aldus Kees.

Eigenlijk heeft hij al een heel zeebaarsleven achter de rug. Kees vist al ruim 30 jaar met zijn vaste maatje Hansje Keur. De mannen waren niet moeilijk! Hun eerste stekelavonturen werden vervist vanaf de spiegelgladde zuiderblokkendam rond de Maasvlakte. Het waren destijds en trouwens nu nog steeds pikeurs in het vissen met zachte krab.

“Het blijft een geweldig gezicht als je je dobber ineens de diepte in ziet schieten," aldus Kees. "Ja natuurlijk blijft de kunstaasvisserij ook boeien maar dat gegooi de hele dag houd ik niet echt meer vol."

Het was ook Kees die samen met Flip Visser ruim 35 jaar terug zijn begonnen met het maken van de nu nog steeds dodelijke gebonden jigkoppen. Het was wel grappig want er werden in die tijd allerlei nieuwe varianten bedacht maar deze koppen voorzien van kleine plukjes bucktail en (ja ook toen al) de parelmoer gekleurde Lankhorst twisters (Gators) bleken het bekende schot in de roos.

Als het weer het toeliet, werd de rubberboot naast de uitlaat van de centrale aan de Maasvlakte te water gelaten en kon de gehele binnenkant van de kilometers lange Blokkendam worden afgevist. Ja ja, toen zag nauwelijks mensen en vriend zeebaars voelde zich hier altijd thuis omdat de zeewatertemperatuur dankzij het koelwater van de centrale vrijwel het gehele jaar rond de 20 graden schommelde.

Kees was ook lid van de WSV ’s-Gravenzande en na wat tips trok ook ik richting 'putje' waar je zelfs midden in de winter dikke zeebaarzen kon vangen aan de steurkrab. We vingen zeebaarzen van ruim 60 centimeter aan superlichte spinhengels. Gewoon een 16/00mm nylonlijntje voorzien van een schuifloodje en wapperlijn.

Tja, het virus sloeg ook in die tijd al hard toe! Een aantal mannen visten destijds al in de eerste put achter het prikkeldraad. Je raad het al Kees en Hans waren hier samen met Roel Ravestein en John van Geest de gangmakers in dit zeebaarseldorado. Het maakte echt niet uit of het nu 10 graden vroor of dat het 20 graden boven nul was.

Zelfs midden in de winter bereikte het uitstromende koelwater waardes van dik 20 graden! Kaassie dus voor alles wat stekels had! Ook destijds bleek een kale jigkop voorzien van een Gator al dodelijk.

Nu zoveel jaren later is deze boeiende visstek niet meer toegankelijk voor sportvissers. De destijds al hoge hekken zijn vervangen door nieuwe spul en ligt het gebied bezaait met uitgerolde stukken prikkeldraad. Verder staan er meer camera’s dan rond fort Knox!

Ook de eens zo populaire zuiderblokkendam is vrijwel geheel verdwenen. De enorme blokken zijn weer hergebruikt rond de 2e Maasvlakte, een stek die helaas wordt verziekt door de beroepsvisserij. De veelal illegale warnetpraktijken en andere nieuwe beperkingen hebben het er de laatste jaren allemaal niet leuker opgemaakt.

Natuurlijk zijn wij als 'eerste lichting' zeebaarsvissers lelijk verziekt. Je had hier in dit Europoortgebied de mooiste stekken van Europa tot je beschikking. Stekken die nu helaas worden vergalt door een enkele beroepsvisser. Waardeloos, maarja, je hebt er gewoon mee te maken.

“Gelukkig vangen we nog steeds een baarsje aan onze krabbetjes!”… Helemaal stoppen is er toch niet bij, want ik vis zo nu en dan ook nog heel graag een paar uurtjes rond de Waterweg met een “pluggie”!

Omdat een dagje bootvissen voor Kees steeds zwaarder wordt, heeft hij (met pijn in zijn hart) besloten zijn Crescent 499 te verkopen.

Dit unieke scheepje uit 2002 is voorzien van alle (zeebaars)gemakken. Zo is deze boot voorzien van een vrijwel vonkelnieuwe 40pk Yamaha uit 2010. Extra’s zijn de 55lbs Minn Kota met bijbehorende accu’s, twee draaistoelen en kan het hele spul worden afgesloten met een op maat gemaakt afdekzijl. Deze combinatie staat op een gegalvaniseerde trailer met een elektrische lier.

Kortom een compleet visklare zee/snoekbaars combinatie. Interesse, bel voor meer info ff naar Kees 06-21356728

Stekel ze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -