Zelf shads gieten (Deel 3)

Zelf shads gieten (Deel 3) 

Door Berthil Bos

Nadat we aan de mal veel aandacht hebben besteed, wat noodzakelijk is om tot een goed resultaat te komen, is het tijd om ons bezig te houden met het rubber zelf. Een geweldig moment als jouw creatie uit de mal tevoorschijn komt.


Mijn eerste shad en voor mij althans een geweldig resultaat.


Maar voordat dit kan, nog even terug naar de mal. In deze mal zit de afdruk van de shad die jij wilt nagieten. Als je het goed hebt gedaan zitten alle details in het gips gedrukt. Het hete rubber dat iedere opening opvult, moet na te zijn afgekoeld wel gemakkelijk de mal kunnen verlaten en daarvoor moet deze van te voren afgelakt worden. Hiervoor heeft Lureparts.nl natuurlijk ook het juiste product in huis.


Envirotex dient dun en uiterst nauwkeurig gebruikt te worden.


Deze twee componenten lak met de naam Envirotex, moet ieder gaatje, bobbeltje of reliëf met een harde en gladde laag afdekken, waardoor bij het verwijderen van het rubber alles 'gladjes' verloopt.

Nu moet je niet, net als ik, om alle plekken te bereiken veel van deze lak in de mal smeren, want dan zal je merken dat deze te dikke laag naar beneden zakt. Hierdoor kreeg mijn eerste shad wel een erg kleine schoep staartje en ook het buikje was ver te zoeken.


Nu de mal voorzien is met een afsluitende laklaag is er geen weg meer terug, we kunnen gieten.


Spaarzaam omgaan dus met de lak, maar wel nauwkeurig insmeren. Na het drogen kan je met een gerust hart beginnen met het gieten zelf, maar dat doen we in de volgende aflevering, omdat ik deze week druk doende ben met de Visma, waar we een fantastische stand hebben met veel lezingen over onze hobby.

Trouwens, Lureparts.nl staat ook op deze hengelsportbeurs, dus als je meer wilt weten over deze hobby binnen een hobby, dan kunnen zij je helpen met je vragen.

Ik ben er zelf ook op de stand van Total Fishing en altijd bereid alle vragen op het gebied van het gieten en natuurlijk andere roofviszaken te beantwoorden.

Tot volgende week.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -