Zeevissen met Lucky Luc 6: Wintervisserij op gul vanaf de Noordpier

Als ik op de weersberichten een noordenwind aangegeven zie, vrees ik al weer het ergste voor de vangsten tijdens mijn vissessie. Hoe het komt dat ik met deze windrichting eigenlijk nooit goed vang laat zich slechts raden.

Het enige wat ik me kan bedenken vanuit mijn visoptiek is dat de noorden- en noordoostenwinden pal langs onze kust trekken en dat de daaruit voortvloeiende stroming het water erg zanderig en troebel maakt. Maar misschien is deze stroming ook wel gewoon kouder!!

Met de zeebaarsvisserij heb ik hier ook altijd last van gehad wat betreft de vangsten. Als er een ‘n’ in de windvoorspelling zat was het altijd slecht. Zodra er een ‘w’ bij verscheen dan werden de vangsten direct beter.

Ook verbeterde direct de zichtbaarheid onder water. Meestal het sterk dalen van de luchtdruk en bovengenoemd relaas is het enige wat ik me kan bedenken als verklaring. Mocht u hier een ander idee over hebben, dan gaarne een reactie op onderstaand e-mailadres.

Toen ik om 9 uur aankwam bij de parkeerplaats van de noordpier stond er slechts 1 auto. Dat beloofde dus wederom niet veel goeds deze dag qua vangst, want anders gaat de tamtam zeer snel rond onder ons vissersvolkje dat er wat te vangen valt.

Maar goed, je wilt toch vissen en de neerslagkansen waren nihil deze dag, dus op zich helemaal
geen verkeerde dag om een hengeltje uit te gooien.

 
Mesheften genoeg.

Toen ik de noordpier opreed zag ik al weer dat het strand bezaaid lag met mesheften. Aan deze rijkelijk gedekte tafel deden vele vogels zich tegoed zodat de culinaire inhoud van de mesheften er bij de meeste al uit was gegeten.

Als zeevisser ben je al weer te laat om ze te kunnen gebruiken en zal je het water in moeten om toch nog wat hele mesheften aan te treffen. Ik kwam nog twee vissers tegen die al vanaf 6.30 uur aan het vissen waren. Ze zagen er niet al te vrolijk uit en stopten met hun vissessie omdat ze nog geen enkel teken van leven op de toppen van hun hengels hadden gezien.

Dat zegt mij meestal niets, want ik zag dat ze aan de verkeerde (ondiepere) zijde aan het vissen waren. Ik had meteen al het plan opgevat om mijn lood ver in de vaargeul te gaan knallen, die op zo’n 80 meter uit de kant ligt. Geen enkel probleem met deze noordenwind als je een beetje de hoogte in gooit.

Ik had een jojo-systeem gemonteerd met een Gamakatsu 2/0 haak om eventueel een mooi gulletje uit de vaargeul naar boven te kunnen trekken. Het is een echte ‘powerplek’, en daar bedoel ik mee dat je bijna in je hengel moet gaan hangen om je lood uit de vaargeul te kunnen trekken. Niet iedereen vindt dit even leuk als visserij.

Maar als je dit voelt weet je in ieder geval dat je ver genoeg hebt gegooid, want als je makkelijk kan binnendraaien zit je gewoon naast of voor de geul te vissen. Meteen na de eerste ingooi begon er al een hengeltop te bewegen zodat ik wist dat er toch een visje actief was.


Een leuke schar vergreep zich gelukkig nog aan mijn 2/0 haak.

Meteen een aardige schar die zich vergrepen had aan mijn toch wat grote haak voor deze vissoort. Een lichtelijk euforisch gevoel maakte zich van mij meester. “Zie je wel dat ik goed kan vissen”, dacht ik. Je moet jezelf af en toe een beetje kietelen hè!! Helaas vielen ook bij mij de aanbeten weg zodat ook dat gevoel weer wegebde.

 
Nog even leuk sport aan een dikke bot van 38 cm.

Totdat er nog een dikke bot van 38 cm boven water kwam waar ik toch qua sport nog wat plezier aan beleefde. Maar dat was het dan toch wel. Twee vissen in twee uur tijd, dat was dus niet best!

  
Weinig vis dus genoeg tijd om de vleugels te drogen.

Zelfs de aanwezige aalscholvers hielden het voor gezien onder water en zaten lekker hun vleugels te drogen in de wind, wachtend op betere tijden.


Het was in het begin te gevaarlijk om verder de pier op te gaan.

Gelukkig nam de straffe en koude noordenwind wat af en werd het laag water zodat het minder gevaarlijk was om de verderop gelegen plekken op de noordpier te bereiken. Ik was de enige visser op dit moment die zich daadwerkelijk op de noordpier bevond, dus dit was wel weer een speciaal moment.

Ik voelde me een beetje miljonair die over zijn ‘eigen’ eiland fietst. Uit een telefoontje van vismaat Ton Nientied wist ik dat hij in verband met de wind zijn geluk aan het proberen was nabij het restaurant. Ton komt van ons zeevissers het meest voor in de NCRZ recordlijsten, dus die kan ook wel een potje vissen!! Hij kreeg daar wel wat lichte aanbeten, maar er kwam slechts een klein zeebaarsje uit.

 
Vismaat Ton Nientied: “Wat je van ver haalt is lekker!!” 

Toen ik hem belde dat ik verder de pier op ging, kwam hij ook richting mij om een hengeltje uit te gooien. Zo konden we toch nog even op niveau (welk niveau vertel ik niet hahaha!!) over onze geweldige zeevishobby praten. Tijd genoeg, want ondanks verwoede pogingen van ons allebei, bleven de aanbeten verder uit en kwamen de zeepieren weer boven water zoals je ze er aan had gedaan. Gelukkig kreeg ik onder de blokken nog wel een aardige aanbeet.

 
Wederom een koolvisje, toch leuk!!

Wonder boven wonder had zich weer een klein koolvisje aan mijn grote haak vergrepen, net als vorige week. Toch nog een bijzondere vangst!! Helaas stak de noordenwind weer op en werd het waterkoud op de pier. Dat in samenhang met de slechte vangsten maakte dat dit geen lange vissessie werd.

Met nadruk op ‘vissessie’, want een ‘vangsessie’ werd het dit keer niet. Vorige week nog 5 vissen en nu nog slechts 3 vissen. Ik vrees het ergste dat ik net zoals vorig jaar (toen was het tijdelijk gelukkig), af ga bouwen naar 0 vissen.

 
Liever geen stille toppen s.v.p.!!

Ik moet er nog even niet aan denken om urenlang tegen stille toppen aan te moeten kijken. Mijn hoop is dat er weer echt een windje vanuit zee gaat waaien en dat die noordenwinden even achterwege blijven. Mocht u gaan vissen, wens ik u toch een plezierige visdag die hopelijk beter zal verlopen dan mijn vissessie.

Lucky Luc’s Tip van de week

 
Met een fileerplankje blijft uw vismes scherp.

Neem voor  het fileren of schoonmaken van uw gevangen vis een kunststof fileerplankje mee naar de waterkant die in uw viskist past. Deze zijn ondermeer te verkrijgen bij de Blokker. U zult zien dat uw vismes veel langer scherp blijft en u deze minder vaak hoeft te slijpen. De ‘echte’ visser herken je aan een vlijmscherp mes!!

Tot volgende week!
Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Spinnend Streameren: Deel 2
Willem Moorman -