Zeevissen met Lucky Luc 12: Wijting op het Noordzeekanaal en Franse tappen

Vorige keer had ik alweer de lente in mijn bol toen ik aan de waterkant zat, maar nu was het weer gewoon mistig en troosteloos te noemen op weg naar mijn vertrouwde Noordzeekanaal.


Niet alleen zware mist maakte het vissen mistroostig.

Natuurlijk had u uit mijn meldingen kunnen afleiden dat de visserij ook niet groots was en per dag behoorlijk kan verschillen. Tevens meldde ik u dat het mij nog nooit gelukt was om in het Noordzeekanaal geen enkel visje te vangen, helaas was het dit keer bijna zover!!


Vangstdip Noordzeekanaal
Omdat mijn hengeltoppen daar altijd wel in beweging komen, ga ik altijd vol goede moed op pad naar het Noordzeekanaal.


Zelfs de kleinste futensoort, de dodaars, heb ik geen visje zien vangen!!

Dit keer leken mijn toppen helaas wel in beton gegoten omdat er, afgezien van enkele kleine aanbeten, geen beweging in te krijgen was. Vismaat Leon en ik begonnen vol goede moed om 10.00 uur met vissen, maar zijn er om 14.30 uur maar mee opgehouden…

Dit was toch wel de slechtste dag aan het kanaal die ik meemaakte in de afgelopen weken. Om de vangsten te bevorderen ben ik op een gegeven moment maar zeer actief gaan vissen, door om de zoveel tijd het aas een metertje binnen te draaien zodat ik meer bodem kon afvissen.

Helaas mocht dit niet baten en zelfs de vorige keer nog volop aanwezig zijnde botten, lieten zich niet verleiden door mijn op een presenteerblaadje aangeboden aas. Het leek erop dat de zware mist die de omgeving boven water troosteloos en moeilijk doorzichtig maakte, ook onder water heerste.

 
Deze “Stevie-Wonder-Wijting” redde mijn viseer gelukkig!!!

Maar er zou toch wel één “Stevie-Wonder visje” zijn die mijn aas kon vinden? Ja hoor, er kwam toch nog één net maatse wijting op de kant die ik maar weer heb terugzet om hem of haar te belonen voor het in beweging zetten van mijn hengeltoppen. Gelukkig dook ie snel weer de diepte in! 
 
De eer was dus wederom gered en dit zou ook de enige zwaarbevochten vis zijn die boven water kwam in bijna 6 uur vissen. Vismaat Leon deed het nog iets minder, dus scoorde weer eens een ouderwetse nul.

Leon was juist met mij meegegaan omdat hij al 5 keer op rij in het zoete water op snoek een vette nul had gescoord. Helaas Leon, ik ga je vanaf nu maar “Leon Blank” noemen, hoewel ik daar binnenkort vast en zeker wel weer voor afgestraft zal gaan worden.


De vissers uit Ermelo hadden er een lange reis voor over, maar helaas.

Door mijn visverhalen op Total Fishing waren zelfs twee mannen, ik vermoed vader en zoon, uit het toch niet nabije Ermelo naar het Noordzeekanaal gelokt. Ze zaten hartstikke leuk hoor aan de waterkant, alleen ook bij hun leken de hengeltoppen wel van beton. Ik heb ze nog enigszins verontschuldigend uitgelegd dat ik wel visgarantie bied (want vissen kun je altijd en overal), maar geen vangstgarantie.

Gelukkig waren het doorgewinterde vissers en weten ze hoe het in de visserij kan gaan, alleen zouden ze Total Fishing met die ‘Lucky Luc Mom’ met zijn vangstmeldingen uit hun favorietenlijst halen, hahaha!! Vismaat Adrie - van Sander’s Hengelsport te Heerhugowaard - en zijn vismaten, zijn ‘s avonds ook nog aan het kanaal geweest.

Hier riskeer je natuurlijk een bekeuring mee van de KLPD, want nachtvissen in het kanaal is bij mijn weten alleen nog in de maanden juni, juli en augustus toegestaan, ook al is dit gelukkig aan verandering onderhevig. Want dit betreft zeer oude visserijwetgeving. Helaas voor hun kwam er ook per persoon maar één enkel visje binnen in de vorm van een botje en een scholletje. De nacht bracht dus niet meer leven helaas.


De meeuwen aan mijn helaas weer bevroren sloot, hadden wel honger.

Volgende keer maar weer vol goede moed naar een andere plek aan het kanaal om daar wederom mijn geluk te beproeven, want het Noordzeekanaal blijft nog steeds de beste optie voor vis bieden in deze tijd. Maar dagen zoals deze kunnen en zullen er altijd tussen zitten.


Lucky Luc’s Tip van de Week 


De Franse tap die veel groter is dan onze gewone zeepier, is een geweldig aas.

Als de vangsten tegenvallen, probeer dan eens iets nieuws - of iets ouds!! - te gebruiken als aas om uw vangstkansen te bevorderen. Als je vroeger (verse) Franse tappen had, wist ik dat ik een voorsprong had op mijn medevissers.

Dit vooral bij het vissen op de toen overvloedig aanwezige gul aan de kust in de winterperiode. Nou zijn Franse tappen in Nederland over het algemeen moeilijk te verkrijgen en heel veel vissers hebben hier geen vertrouwen in omdat ze hier nog nooit mee gevist hebben.

Franse tappen zijn veel en veel groter dan onze gewone zeepier. De huid van de grote Franse tap, die de 30 centimeter wel kan halen, is van een heel andere structuur dan de gewone zeepier. De huid is een soort lederhuid waardoor deze tap ook goed te bewaren én in te vriezen is.


De Franse tap is zeer goed én langdurig te bewaren!!

Dit invriezen gebeurt door ze apart in te rollen in een krant en daarna die pakjes in de diepvries te doen. Meestal doe ik een keer per jaar een grote bestelling in België in verband met de verzendkosten die er toch dan ook weer bij komen. Maar het is alleszins de moeite waard om deze actie eens te ondernemen.

Doe deze actie NIET gedurende de warme zomer, want dan zullen uw Franse tappen niet zo mooi aankomen als in de winter. Schrik niet als ze al overleden zijn, want dit is normaal. De Franse tap blijft door zijn sterk geurende huid een enorme vangkracht houden.

Een voordeel van zo’n actie is dat je het gehele jaar visaas in je diepvries hebt liggen, zodat je ook onafhankelijk bent en kunt gaan vissen wanneer je wilt, mits je de tappen natuurlijk een dag van te voren uit de vriezer gehaald hebt!!

Mocht u zo’n actie ook zien zitten zoals ik heb ondernomen, neem dan eens contact op met Carine van “De Sportvisser” te Oostende. Zij is te vinden op de website www.sportvisser.be of te bereiken via e-mail: sportvisser.oostende@telenet.be.

Maar laat één ding duidelijk zijn: Carine verzendt de tappen in goede staat vanuit België, maar door een temperatuursverandering of een te hoge temperatuur in de drie dagen verzendtijd, kunnen uw tappen aan kwaliteit inboeten!

Ik zou zeggen doe er uw voordeel mee!! Ik heb het risico genomen en het is me wel bevallen!! Ik hoop u met kromme hengels aan te treffen aan de waterkant!!

Tot volgende week!
Visgroet van Lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Spinnend Streameren: Deel 2
Willem Moorman -