Wrakvissen met de Nautilus





Wrakvissen met de Nautilus

De afspraak lag er al een tijdje, maar toen bemanningslid/medeschipper Roland van Osch (Floep voor bekenden) mij belde dat het afgelopen maandag 11 juli 2011 prachtig rustig weer zou worden, hoefde ik niet lang na te denken.



In alle vroegte zijn alle vissers druk in de weer.

Zeker niet toen ik zelf de weerberichten bekeek en zag dat dit voorlopig weer even de laatste kans zou zijn om aan te monsteren. Dus de 15/20 ponds Ugly-sticks uit het rek van zolder gehaald en alles klaargemaakt voor weer eens een mooie visdag op een charterboot.

Natuurlijk valt het niet mee om de slaap te vatten als je weet dat je midden in de nacht moet opstaan om naar het 150 km verderop gelegen Stellendam te rijden. De viskoorts en de grote gullen die in je korte, natte visdromen langskomen houden je wakker! Ik heb om 2 uur het warme mandje verlaten en ik ben om 2.45 gaan rijden.


De Nautilus kiest in alle vroegte het ruime sop.

De boot zou om 5.30 uur vertrekken vanuit de buitenhaven te Stellendam, dus dan kon ik rustig rijden naar de boot. Er waren al een paar Belgen aan boord die een paar uur aan het pitten waren geweest in de auto om maar op tijd te wezen.

Ik werd welkom geheten door eigenaar en schipper Frank Smits en zijn bemanningsleden medeschipper Roland (Floep) van Osch en en deckhand en technisch wonder Marcel. De andere deckhand, Jan, die deel uitmaakt van dit vierkoppig, Brabants viskwartet, ging een aan dezelfde steiger gelegen boot helpen. Er was een gemengd gezelschap aan boord van Belgen en Nederlanders.


Al heel snel stonden hengels krom van de vis!! Hier bij medeschipper Floep.

De Belgen hebben in hun eigen land een visquotum van 15kg per persoon aan kabeljauw zodat ze graag aanmonsteren op een Nederlandse boot waar we dit gelukkig nog niet hebben. Leuke gasten hoor, ook al mis ik af en toe de ondertiteling om ze helemaal te verstaan. Maar vissen kunnen ze!! Dat hebben ze mij bewezen deze visdag!

De vier bemanningsleden van de Nautilus zijn zelf allemaal verwoede zeevissers en ze hebben allen meer dan 25 jaar ervaring op allerlei visboten. Als ze uit kunnen varen dan rijden ze vanuit hun woonplaats Eindhoven twee uurtjes richting Stellendam om daar hun bedrijf uit te oefenen. Dat hoor je toch niet vaak dat een bemanning zo ver van de boot woont.

Maar sinds ze 1 jaar geleden hun visbedrijf hebben opgestart, kun je wel zeggen dat de Brabanders Stellendam hebben veroverd! Stellendam zal nooit meer hetzelfde zijn door hun viskunst en hun Brabantse gezelligheid!! Aan boord is aan eten en drinken alles te krijgen wat je maar wilt, maar als je het van te voren een beetje aangeeft als je iets speciaals wilt, is het wel zo gemakkelijk voor de schipper.

‘De klant vraagt en de schippers draaien’, is het motto!! Ook hengels en pilkers en kleine onderdelen zijn, als je zelf niet genoeg mee hebt, altijd in voorraad en te koop tegen normale prijzen. En wat heel belangrijk is, is dat je gewoon voor een klein bedrag een hele kist schaafijs van te voren kunt bestellen om je vis na het strippen koud te kunnen houden zodat je met je rozige en vermoeide hoofd niet meteen hoeft staan te fileren, maar dit in alle rust thuis kunt doen. Helemaal perfekto deze aktie!!

Als je moeite hebt met deze toch wel inspannende en veel materiaalkostende visserij, zullen de schippers en de deckhands je bij staan waar ze kunnen. En ik zou als ik u was hun hulp maar accepteren als het even niet lukt, want ze weten van wanten!!

Het eerste wrak hebben we aangedaan na 2,5 uur gevaren te hebben en het was meteen raak. Je wist meteen dat eigenaar/schipper Frank Smits het wrak goed geraakt had, want of er zat meteen een dikke gul aan, of je zat vast in het wrak.|


Eigenaar/schipper Frank Smits helpt waar hij kan!! 

Zo gaat dat nu eenmaal. In het begin moet je een beetje wennen aan deze visserij en dat geldt zeker ook voor een landrot als ik. Maar als je dan het gestomp voelt van een dikke gul aan de andere kant van je lijn die terug wil het wrak in, wat helaas soms gebeurde, dan is deze visserij echt kicken geblazen. Toen de stroom er nog niet in stond werden de meeste grote gullen aan zeepieren gevangen.


De Belg Nico Truijen wist van wanten!!

Maar toen de stroom erin kwam kon je wat makkelijker actie geven aan de shads en de pilkers die naar het wrak afdaalden. Een prachtgezicht hoor die kromme hengels en lachende gezichten als de vis binnenboord kwam. De zwaardere vissen werden voor de zekerheid geschept met grote schepnetten zodat je die bij het naar binnentillen niet verspeelde.


Een prachtige rode poon voor mijn 76-jarige medevisser!! Klasse!!

Naast mij was een oude baas van 76!! jaar neergestreken die de ene mooie gul na de andere boven water haalde. Maar hij ving ook een schitterende rode poon! Hij viste heerlijk relaxed met zeepieren zodat er natuurlijk ook vele steenbolken en kleine gullen boven water kwamen.


Best een drukke vaarroute dus altijd uitkijken geblazen!

Klasse man! Ik teken ervoor om op die leeftijd nog deze visserij uit te kunnen oefenen. Het verste wrak wat de schippers aangedaan hebben, lag op 52 zeemijl (1 zeemijl is 1852 m). Dat is dus ver over de helft naar de Engelse kust toe!!


Zelf ving ik ook prachtige gullen.

Nogmaals gezegd, de schippers zelf zijn ook verwoede zeevissers dus die varen gewoon net zo ver als ze redelijkerwijs kunnen om vis te kunnen vangen. De Nautilus kwam dan ook pas om 18.30uur de haven in terwijl de andere boten daar al weer een tijdje lagen.


En ze werden steeds groter!

Iedere visser had gemiddeld zo’n twintig mooie grote gullen tussen de 50 en de 85 cm in de koelbox liggen. En dat is toch knap vis hoor!! Als je de kleinere gullen meetelt die teruggezet werden, zit je gemakkelijk tussen de 300 en 500 gevangen vissen op deze visdag en dan laat ik de joekels van steenbolken nog maar even buiten beschouwing.


Na het strippen op ijs gelegd zo blijven ze supervers !!

Ik heb me als  Nederlandse landrot (in het buitenland ga ik  veel meer met de boot!) prima vermaakt op deze 12 meter lange en 4 meter brede!! “Lochin-boot” van Engelse makelij. Wat een ruimte en wat een stabiliteit!!


Schoonmaken hoort erbij en helemaal als de schippers zoals deze, besloten om langer door te blijven vissen.

Natuurlijk zullen de vangsten niet altijd zo goed kunnen zijn als op mijn visdag, maar aan de bemanning en de schippers zal het niet liggen. Die zullen al het mogelijke doen om uw koelbox te doen vullen met mooie vissen. Dat zouden ze als visser zelf ook willen. Als het dan een keertje iets minder gaat weten ze in ieder geval dat ze alles uit de kast hebben gehaald en dan kun je ook als klant alleen maar tevreden zijn. Ik zal hopelijk nog vaak aanmonsteren op deze boot!!!!!!!!!


Links /eigenaar schipper Frank Smits, daarnaast medeschipper Roland (Floep) van Osch, en daarnaast deckhand Marcel. Deckhand Jan ontbreekt op de foto.  Zij heten u allen van harte welkom op de Nautilus !!

Aanrader: Als het goed loopt met de visvangst net zoals op een dag als deze, heeft u uw koelbox zo volgevist. Deze wordt dan natuurlijk loodzwaar. Hoewel er 1 karretje voorhanden is, raad ik u aan een strandkar of iets dergelijks mee te nemen om uw koelbox op te vervoeren vanaf de aanlegsteiger naar uw auto.

Voor een topdag met een topbemanning kunt u terecht op:

     
  • Eigenaar/schipper: Frank Smits
  •  
  • Bemanningsleden : medeschipper Roland (Floep )van Osch  en deckhands Marcel en Jan
  •  
  • website: www.wrakvissen.net
  •  
  • Boekingen via bovenstaande website of : e-mail : info@wrakvissen.net
  •  
  • Tel : 06-28544791  /  06-14497186

Ik wens u een net zo’n prachtige visdag toe als ik heb beleefd!!

Visgroet van Lucky Luc Mom 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -