WitvisPerikelen 73: “Verre doelen bereik je samen” ( Deel 1 )

WitvisPerikelen 73:

“Verre doelen bereik je samen” ( Deel 1 )

Door: Leon Haenen

Hoe begin je een column die de omschrijving column eigenlijk niet kan gebruiken? Ik wil een verhaal vertellen. Een verhaal dat in mijn hoofd wel vijftig bladzijden omvat. Minstens! Hoe ga ik dat bundelen in ongeveer 2500 woorden…?

Dat gaat niet. Mij lukt dat althans niet. Ik kan niet in staccato schrijven. Ik wil veel vertellen en ook redelijk uitgebreid omschrijven wat we gedaan hebben……Zeker deze keer.  Voor vandaag houd ik het vooral op het romantische gedeelte van ons avontuur. Een volgende keer zal ik uitgebreid terugkomen op de technische kant van het verhaal. In dit geval minstens zo interessant.

“Verre doelen bereik je samen”. Ik vond het een pakkende titel voor het verhaal dat ik deze week wil delen.  De titel heeft mijns inziens alles te maken met de plek waar we ( mijn vismaten en ikzelf) vandaag voor de zoveelste keer zijn gaan vissen. Met erg wisselend succes. Al jaren.

Na bijna een half jaar heeft Rik weer tijd om een dagdeel samen met mij de Ardennen in te trekken.  Een paar berichten geleden hebben we besloten om samen te gaan vissen. Rik heeft enorme trek in barbeel. Ik stel hem wellicht enigszins teleur als ik hem meld dat ik geen vangstgarantie durf te geven. Zeker niet waar we vandaag gaan vissen.

Waterstanden spelen hier een enorme rol. Deze strook rivier heeft in het verleden weliswaar geregeld vis opgeleverd, maar de grilligheid waarmee alles gepaard gaat zou menigeen allang afscheid hebben doen nemen van deze moeilijke stek. De stek oefent echter een gigantische aantrekkingskracht op ons uit…..op mij al bijna 20 jaar.

Wat me “triggert” aan de hele situatie is dat ik weet dat er grote vissen zwemmen. Een paar hebben we er al op de mat gehad. De monstervissen echter nog niet. Ik ben er zeker van dat hier snepen rondzwemmen die richting de 60 cm gaan. Ik heb de schimmen zelf gezien. Als de zon op de zilveren lichamen van de snepen schijnt, lijkt het vaak of iemand onder water een sterke lamp even aan en uit schakelt.

Flank: Afmeting Wok….. Ik heb barbelen in de stroming zien staan waar niet alleen mijn hart sneller van gaat kloppen. De echte bakken!! Het is indrukwekkend om te zien hoe deze vissen parmantig eventjes verschijnen vanonder de grote wierbedden om vervolgens roerloos weer uit het zicht te verdwijnen. Ruggen als spoorbielzen. Met enorme zijvinnen.

Mijn grootste kopvoorns komen van dit gedeelte van de rivier. Vraag me niet waar het aan ligt, maar ze zitten hier wel. Prachtig om die enorme kopvoornbekken open en dicht te zien gaan in de stroming. Het grappige is dat ik vaak het eerst die dikke witte lippen zie en dan pas de rest. We hebben hier zelfs al prachtige karpers zien zonnebaden….ja, …in de stroming!

De juiste keuzes maken die ervoor gaan zorgen dat je vis vangt is echter een heel ander verhaal. Statisch vang je hier meestal niks. Het is een parkeergarage voor zinklood en voerkorven. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel. Ik heb het echter al heel vaak geprobeerd. Het moet natuurlijk mogelijk zijn, maar we zijn er nog niet achter hoe we dit moeten aanpakken. Het is hier in elk geval zaak secuur te werk te gaan.

De bodem is bezaaid met wierbedden en er liggen echte rotsblokken in het water. In al die jaren van zoeken en experimenteren ben ik in een aantal vaste waardes gaan geloven. De visserij moet zo licht mogelijk geschieden. De presentatie is uiterst belangrijk. Het komt aan op centimeters. Je moet extreem lange driften willen en kunnen maken.

De loodzetting moet kloppen. Het aas en het lokaas dient goed voorbereid te worden. Enfin, in de volgende column ga ik enkel in op de verschillende technische onderdelen waarvan gebleken is dat ze echt succesvol zijn in de Ardennen. Op naar het water…………………

Het is koud als we arriveren in de Ardennen. Erg koud zelfs. We halen amper 7 graden. We gaan vandaag althans dik in de 20 graden terecht komen. Het zou goed moeten komen. De afgelopen week heeft het gelukkig weer geregend waardoor de waterstanden precies goed zijn. Zeker voor de dobbervisserij.

Het water is redelijk gekleurd en het stroomt keihard. Mijn favoriete omstandigheden. Rik vist vandaag uitsluitend met de Centerpin in combinatie met zijn handgebouwde Britse “ barbeltrotter. Ik heb de centerpinmontage ook bij me, maar start behoudend. De Spro Dutch float wordt met een molen uitgerust en er gaat een 5 grams dobber aan.

Ik verwacht dat ik veel lange driften moet gaan maken om resultaat te boeken en dan is de molen in het voordeel. Dat draait net iets makkelijker en vooral sneller de lijn in. Mocht blijken dat de vissen er zin in hebben, dan schakel ik om naar de Heritage pin. We gaan ruim voeren vandaag.


Pellets in verschillende kleuren en smaken, voor elk wat wils.

Niet alleen een kilo pellets, maar vooral veel hennep wordt er vandaag gedumpt. Gehuld in het waadpak lopen we een paar meter het water in. Daardoor kunnen we mooi stroomafwaarts vissen en hoeven we niet zover van ons vandaan te vissen. Het grote voordeel hieraan is dat je minder kans hebt op allerlei lijnbogen……direct contact is geboden. Zeker bij barbeel en sneep.

Met de voerbakken om ons middel staan we vanochtend erg ontspannen te vissen. Ik heb een goed gevoel over vandaag en spreek dat ook uit naar mijn vriend. Alles klopt namelijk. We kunnen prachtige driften maken in het meterslange bellenspoortje dat volgens de geleerden de barbeelroute aangeeft.

Ik heb hier lange tijd  sceptisch tegenover gestaan, maar heb meer dan eens ervaren dat het echt klopt. Noem het maar de ideale driftlijn. Onthoud het aub want “deze waaier gaat vrijwel overal op”!!  We hebben een ruime meter waterdiepte. Een en al verwennerij dus.  We zijn nog maar net begonnen of Rik slaat als eerste aan op een mooie aanbeet. Een klein barbeeltje heeft de maden al gevonden. Er ligt dus al vis….super begin van de dag.


De eerste van de dag is een barbeel van een jaartje oud.


Onder het motto wie het kleine niet eert…wordt de vis even snel gedigitaliseerd. Vervolgens staan we een dik half uur te vissen zonder een enkele beweging. Dan krijg ik een verwoestende aanbeet. Ik voel de klap tot in de hengel. Kans tot aanslaan krijg ik niet, de haak is er al vanaf. Amateur………

Als ik even later weer terug  in het water sta,  vis ik geen tien minuten als ik getrakteerd wordt op een nieuwe aanbeet . Het is dan half negen.  Deze keer ben ik wel mooi op tijd en haak mijn eerste vis van de dag. Zonder twijfel een barbeel. Geen monster, maar wel een hardwerkende en zenuwachtig bewegende vis. De Dutchfloat vangt de eerste aanval geweldig op.

Als Rik met het landingsnet komt aangelopen is de vis al binnen handbereik. Om een of andere reden zwom deze barbeel  het eerste gedeelte van de dril stroomopwaarts. Een mooie bruine topper wordt even later weer vrijgelaten. De kop is eraf.


Ook de tweede is een beauty.


We zijn goed op elkaar ingewerkt. Het onthaken, het meten, de mat nat maken, we weten precies wat we willen, maar vooral ook wat de ander wil. Heerlijke bezigheid zo. Onophoudelijk vliegen er wat hennepzaadjes en 6 mm pellets over de stek. Een zweem van Halibut juicer blijft om ons heen hangen. Heerlijk….  Maden voeren heeft weinig zin bij deze harde stroming.

Het enige wat je ermee bereikt is dat de vissen samen met de maden stroomafwaarts zouden kunnen zakken. Niet doen. In elk geval niet te veel. Dan is het Rik weer die een barbeel heeft weten te misleiden. Ze worden al groter. Deze jongen doet het echt super en geeft mijn maat de dril die hij verdient. Ik zie dat hij staat te genieten. Top!


De eerste barbeel van de dag geland die het bloed sneller doet stromen


Niet veel later krijg ik weer een beuk op de hengel waar ik niet op kan reageren. Een klein schreeuwtje kan ik niet onderdrukken. Wat een denderende beuk.  De haak hangt er nog wel aan, maar is ruim open gebogen. Dit was zo’n vis die ik graag wil vangen. De agressie waarmee deze twee secondes gepaard gingen doet de  vlinders in mijn buik wakker worden. Bohh, wat een harde klap. Voordat ik een nieuwe haak monteer, maak ik er toch even een foto  van. Als relikwie…..


De herinnering blijft………….


Binnenkort deel twee van dit spannend avontuur……..

Leon Haenen
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -