WitvisPerikelen 43

WitvisPerikelen 43:

Carthagena Weir Pool, een verslag van een twee uur durende sessie op kopvoorn

Door gastschrijver Alan Blair, vertaling door Leon Haenen.

Na aankomst bleek de rivier uitzonderlijk laag te staan. Het water was erg helder en het stond nog redelijk vol met waterplanten die weelderig in de stroming dansten. Ik had niet de meest eenvoudige plek uitgezocht…

Aan de overkant van de rivier stond een enorme wilg die ruimschoots over het water heen boog. De wortels waren duidelijk zichtbaar in het heldere water, ze zaten stevig verankerd in de rivierbodem. Een lastige stek, maar wel een stek waar ik een grote vis zou kunnen verwachten.

Ik wilde onder de boom vissen. Sterker nog: om hier succesvol te zijn moest ik wel onder de boom vissen. Hiervoor moest ik elke keer een superonhandig ogende worp toepassen. Het werkte echter wel. Vrijwel elke inworp kwam ik precies op het plekje terecht waar ik mijn aasje wilde plaatsen. Oefening baart kunst in dit geval!

Constant probeerde ik een ander haakaas. Ik wilde kijken of ik een aassoort bij me had waarmee ik een hele grote kopvoorn wist te verleiden. Van alles werd er uit de tas gehaald: een kaasdeeg, brood, luncheonmeat, neon squidgees, pellets, wormen en maden. Behalve een paar kleine kopvoorntjes wist er ik er vandaag niets mee te vangen. Geen enkele aanbeet van een dikke vis.

Mijn allerlaatste aas van de dag was de IC 1 dumbell boilie die ik een dag eerder uit de vriezer had gehaald. Om de boilies nog meer aantrekkingskracht te geven had ik ze deze keer overgoten met de nieuwe Fish Frenzy Magic Mix attractor. Een ongelofelijk goed werkende combinatie!


Een geweldige aascombinatie.

Bij mijn tweede inworp met de bewerkte boilie kreeg ik een heerlijke aanbeet. De hengeltop boog zwaar door en in een reflex haakte ik de vis. Direct werd duidelijk dat het om een serieus exemplaar ging. Lijn geven was er even niet bij en de vis ondernam een uiterste poging om zich te verschansen onder de dikke wortels van de wilg. Met een klein beetje geluk lukte het me om de vis onder de boom vandaan te krijgen.

De tweede uitdaging bleek de enorme hoeveelheid waterplanten te worden die zich tot midden in de rivier begaven. Met alle macht probeerde dit ‘monster’ zich te verschuilen in het enorme pak groen. Wonder boven wonder kreeg ik de vis langs de waterplanten richting het diepere gedeelte van de rivier. Hier bleef de vis erg lang en diep zwemmen.

Het duurde een tijdje voordat ik mijn topvangst voor het eerst kon aanschouwen. Een grote zware kop kwam mokkend aan het wateroppervlak. Mijn hart sloeg heel even over toen me duidelijk werd dat ik een enorme kopvoorn aan het uiteinde van de lijn had hangen. Een recordvis, dat was duidelijk!

Ietwat zenuwachtig probeerde ik het landingsnet in stelling te brengen. De aanwezige bramenstruiken werkten echter voor geen meter mee. Terwijl ik met mijn rechterarm in gevecht ben met een gigantische kopvoorn is mijn linkerarm in een felle strijd verwikkeld met een grote bramenstruik. Het net hangt hartstikke vast.

Uiteindelijk lukt het me om het net los te krijgen en kan ik de kopvoorn landen. Gracieus glijdt de vis het net in. Ik laat haar rustig bijkomen in het water en bel mijn vriendin op die iets verder stroomafwaarts aasvissen aan het vangen is. Als ze arriveert staren we beiden ietwat verbijsterd in het net… “Weet je zeker dat het geen karper is?”, vraagt ze enigszins verbouwereerd.


Op de mat word voor de tweede keer duidelijk hoe groot de kopvoorn is.

In mijn leven heb ik al best een aantal kopvoorns gevangen die rond de 2,5 kg waren. Ik was al tijden op zoek naar een vis die de 3 kg zou halen, maar dat zijn zeldzame vangsten. Natuurlijk was ik erg nieuwsgierig. Al snel waren de weegschaal en camera in stelling gebracht. Uiteindelijk woog de kopvoorn bijna 3,5 kg. Een PR van jewelste!

Later sprak ik er met een andere visser over, Jerry Hammond. Ik vertelde over de specifieke littekens die de vis had. Het litteken deed denken aan een aanval van een snoek. Overigens was de vis er volledig van hersteld. Jerry bevestigde dat dit een van de grootste exemplaren van het betreffende stuk rivier was. Voor zover bekend was deze vis een jaar geleden ook gevangen en woog toen zelfs 200 gram meer.


De mooiste kopvoorn die ik ooit heb mogen vasthouden!

Ik heb de vis gevangen met de volgende materialen:

     
  • Een Avon hengel met een 2½ oz feedertip
  •  
  • Een shimano 5010 molen met baitrunner
  •  
  • Een hoofdlijn met een trekkracht van 8 pond
  •  
  • 0,19 mm onderlijn met een haak nr 12 prototype Pegone haak
  •  
  • Een eenvoudige montage met 2 x 4mm rig rings en een 1.1 oz Nash lood


Close-up van de montage waarmee ik viste.

Tot een volgende keer!

Alan Blair

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Vooroordelen
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Aalscholverperikelen
Willem Moorman -