WitvisPerikelen (4)

WitvisPerikelen 4

Door Leon Haenen

Op de vraag of hij zondag mee wil gaan vissen aan de Grensmaas, hoeft mijn vader zich niet lang te bedenken. “Natuurlijk ga ik mee, wat denk jij dan?”, blèrt hij door de woonkamer. Enthousiast wrijft hij zich in de handen. Ik ook… We spreken af dat we om acht uur vertrekken. Hij is niet meer zo’n vroege vogel als vroeger. Ik pas me graag aan. Ben maar al te blij dat we de mogelijkheid hebben om samen op stap te gaan.


De afgraafwerkzaamheden aan de stuw bij Borgharen liggen momenteel stil.

Als ik zondagochtend naar buiten kijk, zie ik dat het gevroren heeft. Het water op het platte dak van de keuken is in ijs veranderd. Dan toch maar een  extra warme laag aantrekken.  Ik verwacht echter niet veel kou, want de zon schijnt volop. Klokslag acht uur sta ik bij pa op de stoep, niet veel later staan we aan de Grensmaas. De waterstand is subliem te noemen. Wat een stroming, wat een weer.

Ik ga op een stek stroomopwaarts met de dobber vissen en mijn vader gaat een meter of dertig stroomafwaarts zitten met een zinkhengel. Hij hoopt op barbeel en gaat er selectief op vissen. Zijn nummer 1 aas wordt aan de zinkmontage gemonteerd, lunchworst.

Vandaag gaat hij voor het eerst met een echte barbeelhengel aan de slag. Ik heb hem helemaal gek gemaakt om er een aan te schaffen. Hij heeft uiteindelijk gekozen voor de Korum Neoteric 12` Twin Tip hengel. De 2.2 lb top staat al snel in de aanslag.


Voor elke situatie een andere onderlijn.

Ik heb zelf twee dobberhengels gemonteerd. Een 8 grams dobber en een bijna vijf grams dobber voor het geval de stroming minder wordt en ik met een lichtere dobber kan gaan vissen. Ik start met het aanvoeren van de stek voordat ik begin met vissen. Ik weet in welke lijn ik moet vissen dus ik kan direct met voeren beginnen.

De pellets, maden en zaden worden om beurten het water in geschoten. De maden schiet ik het verst stroomopwaarts, wel 15 meter.  De zaden vallen op een meter of 6 stroomopwaarts in het water. De pellets schiet ik aan het begin van de drift.  Dat doe ik omdat maden veel langzamer zinken dan zaden. Zaden zinken vervolgens weer langzamer dan pellets. Ik neem er uitgebreid de tijd voor.

Gezien de waterstand start ik vandaag met de lichte montage. De centerpin doet prima haar werk.  Elke inworp voer ik extra maden en zaden. Ik hoop de voerplek zo langzaam op te kunnen bouwen.
Na een half uur vissen gaat de dobber voor het eerst onder. Gelukkig! Ik sla aan en mijn fox hengel staat in de favoriete pose. Ik voel dat er een goede vis weerstand biedt. Het is niet te beschrijven hoe mooi het drillen is met een centerpin. Echt te gek.

Een mooie winde is de klos. Na twee keer blanken is het prettig weer eens een vis op de mat te krijgen. De vis voelt erg ruw aan. Dit mannetje is zich al aan het voorbereiden op de paaitijd.


Een mooie winde is de klos.

Gedreven ga ik verder.  Ik zie dat Pa misslaat op een fraaie aanbeet. Ik roep dat het water zakt. Het is nu zeker tien centimeter gezakt. Het water blijft zakken. Binnen een paar uur zakt het water ruim een halve meter. Er is op deze stek bijna niet meer met de dobber te vissen. Ik heb nog een waterdiepte van ongeveer 80 cm over… Ik besluit even te pauzeren en de boterhammen op te eten.


Het water zakte en zakte en zakte.

Terwijl ik bij mijn vader zit, krijgt zijn hengel een heftige aanbeet te verwerken. In één klap is alles weg, de vis trekt in een klap alles over. Dat is zuur, zeker nu. Waarschijnlijk was dit een van onze targetvissen… helaas. We overleggen kort en nemen het besluit om toch te verkassen, ik kan met de dobber niet meer fatsoenlijk vissen en heb geen zinkmateriaal bij me. 

Ik vind het erg spijtig. Ik ben er van overtuigd dat als het water niet zo veel gezakt was, vandaag een toppertje had kunnen worden. Het is echter anders. Dat is het grillige en ook een van de  moeilijke aspecten van de Grensmaas. Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen.


Wachten op wat er komen gaat…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Programma Lustrumeditie Barbeeldag
Willem Moorman -
image description
Vierde barbeeldag wordt mooier dan ooit!
Willem Moorman -
image description
“Drie maal is scheepsrecht”
Marc Borst -