WitvisPerikelen 32

WitvisPerikelen 32

Door Leon Haenen

De statische visserij van afgelopen week is me eigenlijk prima bevallen. De vangsten waren erg goed en de visserij was erg relaxed. Vandaag wil ik het nog eens dunnetjes overdoen, maar nu wel echt goed voorbereid. Het hele scala aan pellets, reukjes en boilies wordt mee naar het water gesleept.

Thuis heb ik al een twintigtal onderlijnen gemaakt met verschillende soorten haken en hair oplossingen. Ik heb langere en hele korte uiteinden gemaakt aan de hair waarbij de lus op verschillende afstanden van de haakbocht wordt gemonteerd. Ik heb Korum bait bands aan het lusje van de hair gemonteerd om met boilies op de baitband te vissen en een aantal haken zijn voorzien van een iets korter lusje om zodoende de zogenaamde maggot clips fatsoenlijk aan de hair te kunnen hangen.

Voor de ‘maagden’ op baitband gebied (eerlijk gezegd heb ik de naam ook eerst even opgezocht): het is eigenlijk een simpel elastiekje dat je om de boilie heen spant… Gaat nergens over, maar als het ‘bait band’ heet, mag het wat meer kosten… Elastiekje klinkt wellicht te goedkoop. Ik ben gevoelig voor de lengte van de hair, de kleinste maat maggotclip hangt ongeveer een centimeter vrij van de haakbocht.


De Nashbait Halibut boilie wordt op de Korum bait band gemonteerd.

Het idee is om een hoeveelheid (2 kg) Nash 6 mm halibut pellets aan te voeren op de stek die als basis gaat dienen. Daarbij voer ik een handjevol halibut boilies van Nash. Ik wil voorlopig geen andere pellets meer hebben. Nash maakt een topproduct dat ideaal is voor de barbeelvisserij. Als slagroom op de taart wordt een hengel uitgerust met een madenkorf. Zo voer ik elke inworp ook nog maden op de stek. Om het feest helemaal compleet te maken gaat er bij aanvang ook nog eens een liter of twee hennep het water in. Het moet niet gekker worden.

Als ik aan de rivier arriveer wordt ik al heel blij. Het water staat weliswaar erg laag, maar de stroming zit er goed in. Midden in de rivier zit een ijsvogel vanaf een steen te vissen. Een grappig gezicht dat mijn aandacht net zo lang vasthoudt als de vogel aan het vissen is. Fenomenale visser. Als ik mijn hengels aan het installeren ben, zie ik dat er stroomafwaarts barbeel springt. Op regelmatige basis laat zich een vis met een serieuze klap op het water horen. ‘Dat geeft de burger moed’, luidt het gezegde… maar zo is het ook.

Ik neem uitgebreid de tijd om de stek op te bouwen en voer de hennep en de pellets op de stek. Als toetje gaan er een dertigtal boilies het water in. Niet veel later staat alles in stelling en zit ik in mijn stoel. Het oogt redelijk lui. Ik kan mijn aandacht echter moeilijk bij de hengels houden, wordt constant afgeleid door springende vissen stroomafwaarts. Op het gemak schiet ik nog wat pellets het water in.

Ben er van overtuigd dat de Nash-pellets doen waarvoor ze zijn ingezet. De pellets zijn echt donker van kleur en ruiken fantastisch. Als ze eenmaal op de rivierbodem liggen, dan komen al die halibutsporen los en zullen met de stroming worden meegevoerd. Ik weet zeker dat ik de barbelen hiermee stroomopwaarts gelokt zal krijgen.


De 6 mm pellets worden rijkelijk gevoerd.

Consequent blijf ik voeren. De madenkorf wordt telkens gevuld met een combinatie van pellets en maden (half –half). De maden kruipen natuurlijk snel uit de voerkorf en de pellets blijven achter. Deze zullen een bijdrage leveren aan het lokken van de vis. Het principe is vergelijkbaar met de monkeymix in de gaaskorf.

Mijn geduld op een eerste aanbeet wordt danig op de proef gesteld. Er gaan twee uur voorbij voordat ik een teken van leven krijg op de stek. Zoals gewoonlijk reageer ik niet goed op de eerste aanbeet en sla ik een ruim gat in de lucht. Het deert me echter niet, want ik weet dat dit het startsignaal is. De barbelen zijn gearriveerd. Ik haal beide hengels op en monteer nieuw aas op de hair, een hengel met maden en een met een Nash boilie.

Niet veel later stuitert de linkse hengel dat het een lust voor het oog is. De eerste vis van de dag ligt niet veel later op de mat. Een mooie zestiger is de klos. Nog geen tien minuten later haak ik de tweede vis van de dag. Voor het eerst in mijn leven vang ik een barbeel aan een boilie. Het is meteen een vis die het verdient even opgemeten te worden, precies 70 cm lang.

Het fotograferen gaat als vanouds… slecht. Er is echter een lichtpuntje aan de horizon. Ik ben in contact gekomen met een fanatiek vissende Vlaming die ook van de hoed en de rand weet als het om fotografie gaat. Hij heet Peter Tulpin. Ik heb via mail een aantal tips gekregen die me in de toekomst gaan helpen om mijn fotokwaliteiten te verbeteren. Vooral de ontspanner die hij met afstandsbediening gebruikt is ideaal om te gebruiken in combinatie met de Canon spiegelreflex camera die ik in bezit heb. Hij heeft me tevens laten zien dat een groothoeklens geen overbodige luxe is. Peter, nogmaals bedankt!


Een van de prachtige schatten wordt prijs gegeven uit de rivier.

Even wordt het weer stil op de stek. Inmiddels een bekend fenomeen. De stilte duurt niet langer dan een half uur. Dan krijg ik een aanbeet die eigenlijk gefilmd had moeten worden. Met een enorme klap vertrekt een barbeel er met mijn montage vandoor. Ik hoef niet eens de haak te zetten, dat heeft de vis al voor me gedaan. Weer op de Nash halibut boilie. Een heel sterk exemplaar checkt gedurende een aantal minuten of de slip van de shimano Seido-molen wel goed werkt.

Het Japanse woord Seido betekent perfectie. In dit geval geen ongelukkig gekozen naam. De slip werkt feilloos. In mijn eentje sta ik te genieten van een enorme sterke vis. Ik vis redelijk dun, dus voorzichtigheid is geboden. De 20/00 onderlijn geeft echter geen krimp. Ik land mijn tweede zeventiger van de dag. Ook deze is precies 70 cm, maar oogt veel zwaarder dan de eerste. Wat een dag weer. Heerlijk!

Daarna kom ik in een fase terecht waarin alles heel snel gaat. De pellets hebben duidelijk hun werk gedaan. Rond het middaguur heb ik de vis echt vast op de stek liggen. Ik krijg vrij veel aanbeten en weet er ook drie snel achter elkaar te vangen, allemaal mooie dikke barbelen die de zeventig net niet halen. Dan haak ik er weer een en terwijl ik deze aan het drillen ben, zie ik dat ook de andere hengel aangeeft dat er iemand voor de deur staat. Voor het eerst in mijn leven dril ik twee barbelen tegelijkertijd.

Ik heb op Rinko’s site in het verleden al eens gelezen dat hij dit ook aan de hand heeft gehad, nu is het mijn beurt. Het moet echt niet gekker worden. Ik dril de vissen op het gemak een voor een. Het is een grappig gezicht als ik de oever opklim met twee barbelen in het landingsnet, 67 en 69 cm zijn ze. De ene aan een Nash Boilie, de ander met maden, nu op de haak. Een foto maken van twee barbelen op een landingsmat gaat niet vanzelf.


Voor het eerst twee vissen tegelijk op de mat.

Van meet af aan heb ik vandaag de voerkorf constant gevuld met maden en pellets. Voordat ik het dekseltje op de voerkorf doe, giet ik er steeds een klein scheutje Nash halibut frenzy juicer op, een concentraat van halibut. Niet normaal hoe goed dit ruikt. Ben er zeker van dat dit zijn steentje heeft bijgedragen aan het succes van vandaag. Ook de maden aan de haak worden eerst even in de juicer gedipt vooraleer ze te water worden gelaten. Inmiddels staat de teller alweer op zeven. Het is bijna November. Het zachte weer werpt enorm haar vruchten af. Ik profiteer met volle teugen.


De maden worden even gedipt in het halibut-elixer, en of het werkt!!

Ik vang even later nog twee barbelen aan de boilie en dan wordt het even stil op de stek. Als je zoveel aanbeten hebt gekregen en het valt een uur stil, dan duurt dat lang. Mijn ongeduldige aard heeft hier vandaag moeite mee. Ik heb er echter vertrouwen in dat er nog actie gaat komen. Op het gemak schiet ik nog wat pellets op de stek. Het is wellicht belangrijk om te melden dat ik dit de hele dag door met grote regelmaat heb gedaan.


De voerkorf wordt constant met maden en pellets gevuld.

Dan krijg ik weer een pracht van een aanbeet. Volle kracht vooruit! In een reflex sla ik veel te hard aan. Onderlijn door. Spijtig. Ik had net een nieuwe gemonteerd. Dan maar weer een nieuwe knopen. Zo secuur mogelijk monteer ik de LS-2330 van Gamakatsu op de lijn. Een nummer 4. Op de boilie krijg ik even geen aanbeet meer. De maden zijn nu favoriet. Binnen een mum van tijd weer een aanbeet. De vis hangt heel even, maar dan wordt de onderlijn weer kapot getrokken…

Bert, die even is komen buurten, ziet het met argusogen aan. Ik roep alle heiligen op terwijl ik een nieuwe onderlijn knoop. Wat is er loos? Dan weer een aanbeet. Hangen. Met een rare voorzichtigheid dril ik de vis. Aanvankelijk gaat het goed, maar de krachtsuitspatting zorgt er vlak voor de oever toch weer voor dat de vis de onderlijn breekt. Dat is de derde keer achter elkaar.

Doordat de rollen shimano-lijn door de tas zwerven gaat de bedrukking van de sticker van de rol af. Ik blijk me vergist te hebben en heb per abuis 14/00 gemonteerd. Ik kan me even wel voor de kop slaan. Opnieuw wordt alles gemonteerd en gecontroleerd. Nu zit ik weer goed. Ik vraag me af hoe ik dit voor elkaar heb gekregen. Spijtig. Het slotoffensief is echter om in te lijsten… In het laatste uur vang ik de drie bonusvissen van de dag. Op de boilie worden eerst twee identieke vissen gavangen van 71 cm. Niet veel later dril ik de vis van de dag, een prachtexemplaar van ruim 4 kg wordt gedrild. Een echte topper in de fleur van haar leven. Met 75 cm lengte een waardige afsluiter van de zoveelste topdag van dit seizoen.


De topper van de dag, ruim 4 kg zwaar.

Dat waren weer 12 stuks, waarvan 5 stuks 70 cm of groter. Sommige dingen zullen nooit wennen… en dat is maar goed ook…

Volgende week ga ik iets heel anders doen, dat heb ik me al voorgenomen. We gaan het doel voorlopig van barbeel verschuiven naar een andere prachtvis die veel te weinig aandacht krijgt, maar perfect past in het straatje van de witvisperikelen die ik schrijf. Volgende keer gaan we gericht op sneep vissen.

Mocht er iemand zin hebben om eens van gedachte te wisselen over onze visserij, dan kan dat binnenkort. Ik ben zondag aanstaande de hele dag op de Hengelsport beurs in Utrecht op de stand van Total Fishing (stand 34) aanwezig. Wellicht tot dan.

Tot volgende week,
Leon Haenen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Programma Lustrumeditie Barbeeldag
Willem Moorman -
image description
Vierde barbeeldag wordt mooier dan ooit!
Willem Moorman -
image description
“Drie maal is scheepsrecht”
Marc Borst -