image description

Voornemens voor roofvisseizoen 21/22.

Na twee maanden afkicken, voor mij althans, gaat het nieuwe roofvisseizoen zaterdag 29 mei weer open. Zoals elk seizoen zoek ik ook dit seizoen weer een nieuwe uitdaging, aangezien ik dit ten eerste zeer motiverend vind en ten tweede op deze manier weer nieuwe ervaringen op doe, die ik weer kan gebruiken bij andere situaties.

Vismaat Dennis heeft het voor elkaar, want ik stap komend seizoen regelmatig in de Bellyboot die hij in zijn assortiment heeft bij Bigstreamers.com. Al jaren vist deze gepassioneerde snoekvisser met de vliegenstok vanuit de Bellyboat en wil niets anders. Hij kan je hierdoor alle facetten van deze boeiende manier van vissen uitleggen en enthousiast maken. Na het zien van het soort Bellyboat die hij verkoop, was ik direct verkocht. Deze Savage Gear High Rider V2 170 Bellyboat heeft dan ook alles in en aan zich om je een heerlijke visdag te bezorgen. Dit product is natuurlijk op meerdere plaatsen te koop, maar voor mij is praktijkervaring, service en enthousiasme erg belangrijk. Deze praktijkervaring van Dennis is voor mij veel belangrijker dan een paar Euro korting. Juist die belangrijke informatie maakt je Bellyboat avontuur tot een succes. Door dit voornemen, moet ik mijn kunstaas aanpassen aan het BB gebeuren en ook de vistechniek wordt iets anders. Hierover zal ik  binnenkort uitleg geven.



Vooral veel plezier het komende seizoen.

Nu even terug naar mijn voornemen voor het komende roofvisseizoen. Al veel langer liep ik rond met het idee om weer eens in zo’n zwemband te stappen. Ik heb het in het verleden veelvuldig gedaan, met je gat gedeeltelijk in het water. Van een zwemband is natuurlijk al lang geen sprake meer, aangezien de vistechnische mogelijkheden veel groter zijn geworden. Je zit veel hoger op het water, waardoor je alles wat je in een ‘’gewone’’ boot kan uitvoeren, ook in deze BB kan doen. Omdat ik nog zoveel water en watertjes ken die niet toegankelijk zijn voor een boot, zijn deze het komende seizoen aan de beurt. Maar niet alleen dit soort water.

Ook het water waar ik normaliter graag mag komen komt zeker aan bod, maar dan anders benaderd. De reden hiervoor is vrij simpel. Vaak vissen we een stek vrij snel af en blijven de aanbeten uit, dan wordt de motor gestart voor de volgende stek. Met de BB ben je natuurlijk niet zo mobiel als een gemotoriseerde visboot, ook al zitten er roeispanen aan en kan je tegenwoordig ook elektromotoren monteren aan of onder de BB. Maar goed, je bent dus meer gebonden aan een stek en dat heeft ook zo zijn voordelen. Je besteed meer tijd en aandacht voor de te bevissen stek en dat kan uiteindelijk zeer succesvol zijn. Natuurlijk kan dat ook met een visboot, maar wees eerlijk, door het grotere vermogen om te verplaatsen, wordt er sneller gewisseld. Ik ga, een beetje gedwongen natuurlijk, de stekken wat langer en preciezer en ook in slow motion uitvissen. Ook de wat wijzer geworden (lees grotere) snoek zal dit mateloos irriteren. Ik heb geruime tijd het kunstaas extra vaart gegeven bij het binnenvissen, om zodoende op dressuur water toch Esox te foppen. Hij of zij kreeg zodoende geen tijd om alles goed te bekijken en reageerde dan vaak uit een “roof” reflex. Dit voldoet zeker, maar deze manier wordt tegenwoordig al erg veel gedaan en dus probeer ik het weer eens anders. Ik ga het een tijdje over een geheel andere boeg gooien en dan moet ik het te gebruiken kunstaas ook aanpassen.

Allereerst zal het formaat van het fopaas naar beneden gaan en wel om de volgende redenen. De regel dat groot kunstaas grote snoek oplevert is over het algemeen waar, maar deze vissen zijn niet gek. Ze zijn niet voor niets zo groot geworden en leren snel van negatieve ervaringen. Omdat velen van ons op groot water met groot tot zeer groot kunstaas, dus boven de 20 cm. aan de slag gaan, zal bij veelvuldig gebruik conditionering op dit grote spul plaatsvinden. Kleiner kunstaas kan deze dressuur doorbreken en vooral als je ze gaat irriteren met slow motion. De tweede reden om terug te gaan in formaat, gaat om de veiligheid en het vergroten van het haken van de vis. Omdat er vanuit een Bellyboat gevist wordt vind ik een batterij aan dreggen nu niet de beste combinatie. Ik wil met één dreg of enkele haak gaan vissen, om geen last te hebben van rondslingerende scherpe punten.

Dit is veilig voor mij, de lucht gevulde boot en ook de snoek heeft hier baat bij. Ook zal, omdat ik wat langzamer ga vissen, de snoek het kunstaas vaak wat verder naar binnen zuigen en dan zijn meerdere dreggen niet gewenst. Even voor de goede orde, met slow motion bedoel ik de snelheid van het kunstaas, maar agressiviteit kan, indien nodig, blijven. Ik probeer langer in de gevarenzone te blijven, waarbij ik zowel subtiel als agressief kan vissen. Voor deze visserij zijn kunstaasjes gewenst die al bij een geringe snelheid tot volle actie gebracht kunnen worden. Shads, twisters, kikkers, streamers, spinner(baits), Buzzbaits, chatterbaits kunnen je hierbij helpen. Natuurlijk zijn er ook hardbaits te gebruiken, als ze maar met één dreg gevist kunnen worden en lang in de buurt van Esox blijven. Des al niet te min, ik moet door gebrek aan ruimte een keuze maken en vis graag met bovengenoemde.


De komende tijd zal je regelmatig mijn bevindingen over zowel de Bellyboat als de gebruikte vistechniek en kunstaas tegenkomen op Facebook en Totalfishing.nl.
Ik heb er weer zin in, jullie ook?  

ANDEREN LAZEN OOK